Головне

Українські легкоатлети встановлюють рекорди без глядачів

03.07.2008 13:18 170 0
Українські легкоатлети встановлюють рекорди без глядачів

За межами "балуваної" столиці любителі спорту ще якось ідуть на стадіони поспостерігати за баталіями легкоатлетів, а от про Київ цього ніяк не скажеш. Підтвердила це й чергова національна першість, що стартувала позавчора на горезвісному НСК "Олімпійський" і на якій побував кореспондент "України молодої" .

Попередньо чемпіонат планували провести в Білій Церкві, але через організаційні труднощі його перенесли до столиці. На "Олімпійському" вже почали демонтувати пластикові крісла.

Та скільки їх треба для легкоатлетичних уболівальників? Майже всі глядачі на трибунах головної спортивної арени країни були... учасниками змагань, і таких назбиралося близько 800. Десяток журналістів, робітники, що знімають крісла в ході "реконструкції", кілька "простих" уболівальників", - ось і весь антураж визначної події. І це попри зусилля Федерації легкої атлетики "розкрутити" змагання через пресу й телебачення.

На Пекін через Київ

А значимість турніру цього разу насправді доволі висока. На відміну від деяких попередніх національних чемпіонатів, які дозволялося пропускати лідерам, відбір на Олімпійські ігри в Пекін відбувається безпосередньо в ці дні в Києві.

Хоча насправді існують нормативи, виконання яких після 1 січня 2007 року дозволяє потрапити на Олімпіаду. Якщо вдасться підкорити норматив А, місце в збірній гарантовано, а якщо норматив Б - то лише за певних умов. У разі подолання планки А кількома спортсменами до збірної потрапляють винятково призери української першості.

Тож у вівторок фінал бігу у жінок на 1500 м зібрав зірковий склад учасниць навіть за європейськими мірками. На три путівки до Пекіна претендувало п'ятеро сильних спортсменок. У непростій тактичній боротьбі свою перевагу довела бронзова призерка минулорічного чемпіонату світу в Осаці донеччанка Ірина Ліщинська (4.04,97). Другою стала її землячка Наталія Тобіас, а треть­ою дещо несподівано фінішувала 24-річна Ганна Міщенко з Харківщини.

За межею призерів залишилися срібна призерка континентальної першості киянка Тетяна Петлюк і чемпіонка Європи з кросу сумчанка Тетяна Головченко. Петлюк ще спробує взяти своє на коронній 800-метрівці, а от Головченко буде непросто виконати олімпійський норматив на дистанції 5 км.

Молодим у нас в Пекін дорога

У суперництві молоді й досвіду в фіналі бігу на 100 м із бар'єрами у жінок 24-річна харків'янка Євгенія Снігур упевнено випередила 31-річну Олену Красовську (12,83 сек. проти 13,12). У розмові з кореспондентом "УМ" срібна призерка Афін-2004 Красовська скромно заявила, що не відносить себе нині до зірок, а норматив (12,96 сек.) спробує виконати на наступних стартах.

Цього разу Олена намагалася потягнутися за Снігур, яка нині перебуває в кращій формі, однак зупинилася далеко від свого результату чотирирічної давнини (12,46).

Ще одна призерка попередньої Олімпіади, Тетяна Терещук-Антипова (400 м із бар'єрами), не поїде до Пекіна через травму спини.

У чоловіків же в бігу з бар'єрами на 110 м ніхто не зміг скласти гідну конкуренцію киянину Сергієві Демидюку. Виконавши норматив А ще на чемпіонаті світу, киянин вважав справою честі перемогти в рідних стінах, нехай і з доволі скромним результатом - 13,81. Сам спортсмен сказав, що на цьому турнірі ставив перед собою локальну задачу - відпрацювати старт.

У "рівному" спринті на стометрівці серед чоловіків переміг киянин Дмитро Глущенко (10,28), а в жінок - 20-річна Наталія Погребняк (11,28). Причому перемога молодої представниці Харківщини гарантувала їй виконання нормативу А (11,32).

Також путівку до Пекіна забезпечила собі в попереднь­ому забігу на 400 м Антоніна Єфремова, оскільки подолала дистанцію за 51,17 сек. при необхідних 51,55.

Рекорд із Прикарпаття й шлагбаум для 17-річних

Перший день чемпіонату ознаменувався рекордом України в метанні спису учасниці Олімпіади-2004 Тетяни Ляхович - 63,23 м. Атлетка з Івано-Франківщини суттєво випередила призерку молодіжного чемпіонату світу кримчанку Віру Ребрик (59,96).

У метанні двокілограмового диска серед представників сильної статі переміг 17-річний гігант Микита Нестеренко (62,75), проте на Олімпіаду атлет із Дніпропетровщини не поїде через вікове обмеження (18 років), яке висувають міжнародні організації, побоюючись за здоров'я спортсменів.

Серед панянок кілограмовий диск, трохи випередивши Катерину Карсак, найдалі відправила донеччанка Наталя Семенова-Фокіна (62,87 м проти 62,56).

Завершували програму вівторка стаєрські забіги на 10 км. Тут прогнозовано перемогли Наталія Беркут із Київщини (31.47,03) і семиразовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь (28.19,57).

Очікувалося, що Лебідь спробує побити рекорд України Павла Андрєєва 36-річної давнини (27.59,00), але напівтемрява (прожектори були ввімкнені лише на одній щоглі) не надихнула донеччанина на звершення.

Коментарі ()