Головне

Українські зірки показали, на що здатні

05.07.2008 11:55 371 0
Українські зірки показали, на що здатні

На відміну від перших двох днів першості, коли по-справжньому цікавими були лише один-два номери програми, четвер порадував блиском зірок відразу в кількох секторах. Але успішним виступ на НСК "Олімпійський" вийшов далеко не для всіх фаворитів. Можливо, заважав гуркіт від робіт будівельників, яким чомусь саме під час змагань знадобилося знімати табло, чашу олімпійського вогню й сидіння.

Хто стрибає вище - летить далі

Запекла боротьба за путівки до Пекіна розгорнулася в секторі стрибунів у висоту. До змагань у Києві олімпійський норматив (2,30 м) виконали вінничанин Андрій Соколовський, Юрій Кримаренко з Жи­томирської області, львів'янин Дмитро Дем'янюк, харків'янин Олександр Нартов і херсонець Андрій Проценко. Цього ж разу 2,28 м підкорили лише Кримаренко (з другої спроби) та Нартов (із третьої) - вони й забронювали собі місця на Олімпіаду.

Дем'янюк і Проценко обмежилися 2,25 м, а Соколовський - узагалі зупинився на 2,20 м. Хто стане третім стрибуном у команді, має вирішити тренерська рада.

У представниць прекрасної статі норматив А (1,95 м) підкорився лише Вікторії Стьопиній із Миколаєва. Запоріжанка Вікторія Паламар стрибнула на 1,92 м, але путівку до Пекіна собі гарантувала ще раніше. 36-річна (!) Ірина Михальченко з Київщини зупинилася на тій же позначці - 1,92 м. Молода Ірина Коваленко з результатом 1,89 м продовжує залишатися "перспективною".

У секторі для стрибків із жердиною конкуренція двох донеччан призвела до того, що Денис Юрченко під овації глядачів і свої шалені вигуки встановив власний рекорд (5,83 м), на 1 см перевершивши особисте досягнення Максима Мазурика. На хвилі авантюризму Юрченко штурмував шестиметрову висоту, але марно. Свою золоту медаль чемпіон країни присвятив недавно народженій доньці. А чемпіон світу серед молоді Мазурик цього разу обмежився скромними 5,50 м.

"Міс легка атлетика" роздягнулася на прохання "УМ". І стрибнула ще раз

- Олю, ви ще будете стрибати? - звернувся з питанням кореспондент "УМ" до стрибунки потрійним Ольги Саладухи після того, як у першій же спробі вона встановила персональне досягнення (14,84 м) й одразу перевела всіх конкуренток у розряд статисток.

- Ні, а навіщо? - впевнено відповіла донеччанка, хоча могла зробити ще п'ять спроб.

- Там фотографи скаржаться, що не встигли вас "спіймати" у стрибку, - попросив за колег журналіст "УМ".

"Міс легка атлетика-2006" посміхнулася й пішла роздягатися для ще однієї спроби. Вийшла вона відверто показовою (стрибок не зарахували), зате із десяток задоволених фотографів отримали знімки однієї з кращих у світі стрибунок потрійним.

Трохи згодом переможниця недавнього Кубка Європи скромно пояснила, що "просто все ідеально збіглося, тому стрибок і вийшов рекордним". Поліпшивши попередній результат на 5 см, Ольга зауважила, що їй ще треба попрацювати над третім кроком, аби в Пекіні продовжити славні традиції Інеси Кравець і Олени Говорової.

До речі, півроку тому атлетка поміняла титул "міс" на "місіс", оскільки вийшла заміж за велогонщика Дениса Костюка. Тож на Олімпійські ігри поїде дружний сімейний дует.

Чоловіки настрибали потрійним із вражаючою щільністю: Віктор Ястребов - 17,04 м, Євген Семененко - 17,03, Віктор Кузнєцов - 17,00, Микола Саволайнен - 16,96. Попри це, схоже, четвертим зайвим у списку на поїздку в Пекін виявиться харків'янин Семененко.

Дві хвилини - не результат

У високому темпі відбувся жіночий фінал на 800 м, де раніше час дві хвилини вважався гідним всілякої поваги. Цього разу досвідчена киянка Тетяна Петлюк випередила прогресуючу Юлію Кревсун із Донецька (1.58,38 проти 1.58,77) та Наталію Лупу з Чернівців (2.00,96).

У забігу на 400 м із бар'єрами очікувано тріумфувала Анастасія Рабченюк, підтримати яку приїхали вболівальники італійського фан-клубу легкої атлетики! Причому хлопець і троє дівчат були вдягнені в футболки з написом "Anastasiya, davai".

У секторі для штовхання ядра засвітився олімпійський чемпіон Афін-2004 Юрій Білоног. Попри те, що 34-річний ветеран єдиний серед 15 атлетів змарнував усі три спроби заступами, він залишився задоволеним відпрацьовуванням поштовху. Норматив на Ігри-2008 у нього в кишені вже давно, як і в переможця змагань - одесита Андрія Семенова (19,75 м).

Завершився чемпіонат учора чотирма естафетними дисциплінами. Після цього національна федерація о 17.00 на спеціальній прес-конференції збиралася оголосити склад легкоатлетичної команди на Олімпійські ігри в Пекіні.

Україна молода

Коментарі ()