Головне

Лебідь: "На чемпіонаті Європи мене підтримували навіть італійці"

25.12.2008 15:14 1014 0
Лебідь: "На чемпіонаті Європи мене підтримували навіть італійці"

А повернувшись додому, відкрив свій маленький секрет - напередодні Нового року він планує пробігти 12 кілометрів, а до Олімпіади-2012 перекваліфікується в марафонця. До речі, на Олімпіадах цю дистанцію, виявляється, виграти куди реальніше, ніж на якомусь комерційному старті.

- Сергій, зі сторони здалося, що перемога в Брюсселі вам далася без особливих зусиль. Згодні?

- Звичайно ні. Крос - це біг по пересіченій місцевості. Довжина дистанцій у нашому виді спорту зазвичай коливається на відмітці 10-12 кілометрів. Пробіжите її і зрозумієте - просто це чи ні. Я готувався до чемпіонату Європи півроку. Знав, що в Брюсселі зберуться всі сильні спортсмени Європи. Основну конкуренцію мені склали четверо натуралізованих європейців, які народилися в Африці. За Іспанію бігли марокканець і ефіоп, за Англію і Швецію - сомалійці. У підсумку цей темношкірий квартет фінішував за мною. А у жінок, до речі, чемпіонкою континенту стала екс-кенійка.

- В Україні ваш вид легкої атлетики особливою популярністю не користується. А як в Європі?

- Увагою кросмени не обділені. У нас непогані призові. А що стосується вболівальників, то на представницьких міжнародних турнірах з кросу їх збирається до 5 тисяч. У Брюсселі, думаю, було навіть більше. Глядачі стояли по периметру всього кола, довжина якого складала півтора кілометри. Приємно, що я теж не залишився без підтримки. Бачив уболівальників з українськими прапорами. Підтримували мене й італійці, що приїхали повболівати за своїх. Вони скандували на мою адресу: "Бьєндо!", що в перекладі з італійського означає "білий". Таке у мене прізвисько на Апеннінах.

- Відразу після перемоги Ви сказали, що не впевнені, чи виступите на наступному чемпіонаті Європи. Вирішили зав'язати з кросом?

- Відчуваю себе здоровим і повним сил. Але за рік багато що може відбутися. Тому вважаю за краще не загадувати.

- Скільки ви заробили, перемігши в Брюсселі?

- На континентальній першості призові не виплачуються. Але перемога однак украй важлива - адже чемпіона потім запрошують на всі найбільші комерційні турніри. А першість континенту, за великим рахунком, тільки відкриває кросовий сезон. Наше міністерство, щоправда, виплачує мені премії за перемоги на Євро. Але, враховуючи, що крос не є олімпійською дисципліною, вона невелика - до цього року складала близько півтора тисяч гривень.

- Де відбудуться Ваші наступні старти?

- 27 грудня буде забіг на острові Мадейра (Португалія). Потім переберуся на Апенніни - 31 грудня пробіжу в Больцано. Отже, Новий рік уже за традицією зустріну в Італії - відмотавши 12 км, вип'ю шампанського, повечеряю і ляжу спати.

- Ви багато часу проводите в Італії. Живете там в готелі?

- Ні, у квартирі у товариша в Гравелоні, що під Міланом.

- Вашою головною спортивною мрією було виграти олімпійське золото. Але цього року Ви через травму пропустили Олімпіаду в Пекіні. Тепер про цю мрію можна забути?

- Сподіваюся, що ні. Шкода, що крос не входить в олімпійську програму. Адже в бігу на 5 і 10 тисяч метрів мої досягнення набагато скромніші. Але у мене є інші думки з цього приводу. Давно хотів спробувати себе в марафоні. Думаю, освоюватиму цю складну легкоатлетичну дисципліну після 2010 року.

- Але ж в марафоні такі монстри виступають, що сподіватися піднятися на олімпійський п'єдестал, на мою думку,

Перемога! Фото АР
просто наївно.

- Білошкірому спортсмену марафон реальніше виграти якраз на Олімпійських іграх. Потрібно розуміти, що кращі легкоатлети, перш за все, - професіонали. Той же ефіоп Хайле Гебреселасе у Пекіні не блиснув, а через місяць здобув впевнену перемогу в марафоні на комерційному турнірі, встановивши світовий рекорд. Відповідь на це дуже проста. За свою перемогу зі світовим досягненням Хайле заробив близько 500 тисяч євро, а олімпійський тріумф приніс би йому максимум 60-70 тисяч. Ось така дивна арифметика.

- Скільки взагалі заробляють кращі легкоатлети світу?

- Зірки рівня росіянки Єлєни Ісінбаєвої і ефіопа Кененіса Бекеле, думаю, щорічно поповнюють банківський рахунок на 2-3 мільйони євро. У них підписані хороші контракти з провідними світовими фірмами-виробниками спортивного одягу. Але таких людей у легкій атлетиці одиниці.

- Проте деякі українські легкоатлети теж мають персональні контракти з різними компаніями?

- Знаю, що з Adidas співробітничали Іван Гешко й Ірина Ліщинська. Але на яких умовах - це вже запитуйте у них.

- У легкій атлетиці регулярно трапляються допінгові скандали. Вас часто перевіряють на наявність заборонених речовин?

- За кар'єру здав вже більше ста допінг-проб. Беруть їх у мене не рідше 10 разів на місяць. Іноді бувають такі моменти, що стає просто неприємно. Пам'ятаю, їхав на своїй машині на збір до Швейцарії. Мене зупинили в дорозі і влаштували справжній обшук з пристрастю. Обнишпорили всю машину, навіть в акумулятор заглядали.

- Знаю, на дозвіллі Ви любите грати у футбол, а вболіваєте за "Дніпро". Давно були на стадіоні?

- Ходив на відкриття нової клубної арени "Дніпра". Стадіон дуже сподобався. На відміну від гри команди. Хлопці діють якось мляво, немає у них іскри. Хоча з мотивацією якраз проблем бути не повинно - адже отримують дуже пристойні зарплати. Чесно кажучи, я їх просто не розумію. Тому навіть не знаю, коли прийду на стадіон наступного разу.

novaya.com.ua

Коментарі ()