Головне

Гоцул: На бази в Крим їхати принизливо

10.09.2014 14:55 858 0
Гоцул: На бази в Крим їхати принизливо

Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул розповів про подробиці переходу кримських атлетів до Росії та ситуацію з тренувальними базами в Криму.

 
Нам надійшла заява від Віри, в якій йдеться про те, що вона хоче виступати за збірну Росії. Ми надіслали росіянам план того, як бачимо цей процес: або нам виплачують 150 тисяч американських доларів, або три роки ця спортсменка не має права виступати за Росію. Це справедливо. Хочу сказати, що гроші за перехід Віри підуть не у ФЛАУ, а на потреби спортсменам, які залишилися вірні Україні. Ці гроші ми зобов'язані витратити на них. Російська федерація легкої атлетики повідомила, що вони розуміють і приймають нашу позицію, і працюють над тим, щоб виконати наші умови.
 
Ви вимагаєте компенсацію за інших спортсменів?
 
Не так давно ми отримали від російської федерації легкої атлетики лист, що ще кілька наших атлетів взяли російське громадянство і хочуть виступати за цю країну. На виконкомі ФЛАУ вирішать, як діяти в цій ситуації. Думаю, відмінностей від тієї позиції, яку ми зайняли у питанні Віри Ребрик, не буде. Наш тренерський штаб вже підрахував по кожному атлетові суму, витрачену на їх підготовку в Україні. Ми її надамо нашим колегам з Росії. Скажу лише, що по Ребрик найбільша сума. По-перше, вона спортсменка високого класу, по-друге, в Ялті їй Україна давала квартиру.
 
Як реагують на ваші вимоги в Росії?
 
Поки ми виплати не отримували. Намагаємося зберегти нормальні, людські взаємини з російською стороною, тому потихеньку ведемо переговори. Вони з розумінням ставляться до нашої позиції, а ми до їхньої.
 
Чи може наша команда тренуватися на базах у Криму?
 
Наші російські колеги запропонували нам використовувати легкоатлетичні бази в Криму. Ми таку можливість не розглядаємо. По-перше, Крим – це українська земля. Нам принизливо їхати в якості гостей на окуповану територію. По-друге, українським спортсменам просто небезпечно туди їхати. У Криму є люди, які агресивно реагують на українські символи і мову. Ми вже з цим зіштовхнулись, будучи на зборах у Криму, коли конфлікт тільки розгорявся. Україномовним спортсменам надходили прямі погрози від місцевих жителів.
 
Торік за Туреччину захотів виступати лідер української команди з потрійного стрибка, уродженець Сімферополя Шериф ель-Шериф. Чи отримали ви ті 152 тисячі доларів компенсації?
 
Так. Ці кошти ми витратили на проведення зборів у тій же Туреччині, а також на фінансування атлетів на початку року, коли були серйозні проблеми з грошима. Гроші за ель-Шерифа ми повернули. Подальша його доля нас мало хвилює. Зараз у нього відсутні результати. Це є підтвердженням того, що спорт – це не тільки гроші, але ще й підживлення від країни. Не можна торгувати країною заради однохвилинних економічних благ.
Коментарі ()