Головне

У ФЛАУ заявили, що українців можуть не допустити до міжнародних змагань

16.12.2016 14:58 9587 0

Українські легкоатлети можуть бути позбавлені можливості брати участь у міжнародних змаганнях.

Про це на прес-конференції заявив президент ФЛАУ Ігор Гоцул, якого цитує офіційний сайт Федерації легкої атлетики України.

"Керівництво антидопінгового департаменту Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій висунуло нам ультиматум: якщо до лютого 2017 року Україна не почне активно здійснювати дослідження проб своїх спортсменів і не виконуватиме взятих на себе зобов’язань, то українські легкоатлети можуть бути позбавлені можливості брати участь у міжнародних змаганнях", - сказав він.

"Причиною цього стало те, що упродовж останнього року коштом держави практично не здійснювалися заходи протидії допінгу, а саме - дослідження проб спортсменів. На їхню думку, це є порушенням зобов’язань України перед міжнародним співтовариством у боротьбі з допінгом", - додав очільник ФЛАУ.

Далі були наведені статистичні дані: у 2014 році в українських атлетів усередині країни було взято близько 300 проб, у 2015-му - близько 200, у 2016-му - лише 7.

"Згідно з чинним законом України, кошти з державного бюджету, з яких фінансується антидопінгова діяльність, можуть бути витрачені виключно на здійснення досліджень проб в українській лабораторії. Проте їхня перевірка обов’язково має здійснюватися в антидопінгових лабораторіях, які мають акредитацію WADA", - зауважив Гоцул.

"Українська до цього числа не входить. Відповідно, перевірка проб наших спортсменів має відбуватися за кордоном, але чинний закон України цього не дозволяє. Тобто кошти з бюджету є, але використати їх неможливо", - підсумував він.

 

Водночас, заступник голови Національного антидопінгового центру Ярослав Кручек розповів, що аналіз у закордонних лабораторіях - справа не з дешевих.

"Одна проба коштує 400-500 євро. Тобто ми говоримо про комплексний підхід, від моменту забору проби та до отримання результатів. В акредитованій лабораторії нам необхідно виконувати принаймні 800 тестів на рік для всього українського спорту, це близько 12 мільйонів гривень", - пояснив він.

"Після досить жорстких заяв від ІААФ, не маючи гарантій від депутатського корпусу щодо розгляду закону найближчим часом, ми змушені надати більшого розголосу даному питанню. Наш обов’язок - захистити українських спортсменів, і в жодному разі не допустити, щоб постраждали не задіяні у вживанні допінгу атлети", - резюмував Гоцул.

Нагадаємо, раніше було закрито справи щодо вживання мельдонію семи українськими легкоатлетами.

Коментарі ()