Українська правда

Формула-1. Баттон виграє першу гонку сезону

Сергей Шемшученко — 29 березня 2009, 13:29

Перша гонка Формули-1 сезону принесла дуже цікаві результати. Дубль екс-"Хонди", яка зараз називається "Браун", став несподіванкою. Але це якщо порівнювати з минулими сезонами. У цьому ж сезоні пілоти "Брауна" Баттон і Баррікелло демонстрували чудові результати, і у підсумку саме вони посіли два перших місця у кваліфікації.

Не вдалася гонка "Феррарі". Масса не зміг доїхати до фінішу через проблеми з болідом, а Райкконен на одному повороті не втримався і пошкодив машину. Також невдалий старт сезону і у Ковалайнена. Хейкі на самому старті пошкодив свій болід у боротьбі. Не фінішував і "Вільямс" Накаджіми, якого розвернуло на повороті, а потім Казукі влетів у стіну. Після цієї аварії на трасу вперше виїхала машина безпеки.

А от вдруге сефеті-кар довелося виїжджати на трасу за три кола до фінішу, коли Роберт Кубіца та Себастьян Феттель вели боротьбу за друге місце і у підсумку розбили машини один одному. Кубіца вилетів майже відразу, а Феттель ще намагався на трьох колесах доїхати кола, які залишилися, але не вдалося.

Отож, Гран Прі Австралії заслужено виграв Баттон. Його товариш по команді Баррікелло став другим. Ярно Труллі на "Тойоті" також дещо несподівано став третім, але вже після гонки йому виписали 25 секунд штрафу, і у підсумку на третю сходинку піднявся минулорічний переможець Формули-1 Льюіс Хемілтон. Щоправда на цьому історія не закінчилася і у підсумку у четвер, 2 квітня, стюарди дискваліфікували Хемілтона і повернули третє місце Труллі.

Очки також набрали Тімо Глок, Фернандо Алонсо, Ніко Росберг, дебютант "королеви автогонок" швейцарець Себастьян Буемі та Себастьян Бурде.

У Кубку конструкторів лідерство захопив "Браун", у якого 18 очок. У "Маклерена" - шість. Далі "Тойота" з п'ятьма, "Рено" з чотирьма, у "Торо Россо" та "Вільямса" - по три.

Результати Гран Прі Австралії:

ПілотКомандаРезультатОчки
1Дженсон БаттонБраун1:32.87310
2Рубенс БаррікеллоБраун+0.88
3Ярно ТрулліТойота+1.66
4Тімо ГлокТойота+4.45
5Фернандо АлонсоРено+4.84
6Ніко РосбергВільямс+5.73
7Себастьян БуеміТоро Россо+6.02
8Себастьян БурдеТоро Россо+6.21
9Адріан СутільФорс Індія+6.3
10Нік ХайдфельдБМВ Заубер+7.0
11Джанкарло ФізікеллаФорс Індія+7.3
12Марк ВебберРед Булл+1 коло
13Себастьян ФеттельРед Булл+2 кола
14Роберт КубіцаБМВ Заубер+3 кола
15Кімі РайкконенФеррарі+3 кола
Зійшли:
16Феліпе МассаФеррарі
17Нельсон ПікеРено
18Казукі НакаджімаВільямс
19Хейкі КовалайненМакларен
Дискваліфіковані:
Льюіс ХемілтонМакларендискваліфікований