Українська правда

Росберг фінішує другим на Гран Прі Абу-Дабі та стає чемпіоном світу!

Сергей Шемшученко — 27 листопада 2016, 16:46

У 2016 році доля чемпіонського титулу в автоперегонах Формула-1 вирішувалася в останній гонці. Що ще може бути цікавіше для прихильників цього виду спорту? Отож, неділя, 27 листопада, Гран Прі Абу-Дабі. І хто ж стане чемпіоном - Росберг чи Хемілтон?

Перед стартом гонки доцільно розглянути шанси цих двох пілотів Mercedes на перемогу у чемпіонаті. Перед фінальним етапом Ніко в особистому заліку мав перевагу над Льюісом у 12 очок. Загалом, усе дуже просто. Якщо німець підніметься на подіум в Абу-Дабі, то стане чемпіоном.

Якщо ж Хемілтон стане першим, а Росберг фінішує четвертим і нижче, то у Льюїса буде перевага при рівності очок, адже він виграє більше етапів цього сезону. Хемілтону вистачить і другого місця, але Ніко має фінішувати сьомим і нижче. Третього місця британцю вистачить тільки тоді, якщо Росберг закінчить гонку дев'ятим і нижче.

Якщо гонку не зможе завершити Хемілтон, то це автоматично означатиме титул для Росберга. Якщо ж не фінішує в очках Ніко, то Льюісу вистачить будь-якого місця на подіумі. Четверта та нижчі позиції будуть на користь знову ж таки німця.

Хемілтон впевнено провів увесь вік-енд перед гонкою, здобувши поул без особливих зусиль. Так само впевнено Льюіс стартував у вирішальній гонці сезону. Росберг, у свою чергу, зберіг другу сходинку, яка його, нагадаємо, цілком влаштовувала. А от на третю позицію піднявся Кімі Райкконен, який виграв боротьбу у Даніеля Ріккардо. Головним невдахою старту став Макс Ферстаппен, якого розвернуло, і він після першого повороту опустився на останнє місце.

Хемілтон почав атакувати трасу з перших же метрів. І вже по ходу сьомого кола його покликали на зміну гуми. Проте і Росберг не відстав - його покликали у бокси на наступному колі. Обидвоє перейшли з "ультрасофта" на "софт". У лідери вийшли Райкконен і Ріккардо, але і вони достатньо швидко звернули на піт-лейн.

Після "хвилі" піт-стопів між лідерами опинився Ферстаппен. Росбергу команда чітко вказала, що Макс їде повільніше, але при цьому додали, що занадто ризикувати не потрібно. Але, мабуть, і сам Ніко це знав, адже одна невелика помилка могла коштувати йому титулу. Тому німець, хоча і перебував у зоні DRS, та атакувати не поспішав.

Хемілтон і Росберг у першому повороті

По ходу 20-го кола Росбергу знову натякнули, що потрібно випереджати Ферстаппена. Ніко відповів, що це буде важко зробити у даний момент. Але вже через кілька поворотів дістав суперника у зоні DRS і випередив того, перехрестивши траекторію. Крім того, німець досить жорстким маневром не дав Максу шансів на контратаку. Виникли думки, що може отримати штраф Росберг за подібний вчинок, проте, на щастя для нього, все обійшлося.

Між тим, відставання від Хемілтона на той момент уже складало більше 5-ти секунд. Команда, звичайно ж, сказала Ніко, що "тепер потрібно спробувати наздогнати Льюіса". Та всі розуміли, що "сказати" та "спробувати" - не тільки різні слова, а і різні речі. Враховуючи, яким швидким був британець протягом усього вік-енду.

Як би там не було, Росберг серйозно кинувся наздоганяти Хемілтона. І вже до середини дистанції він скоротив відставання до трьох секунд. Крім цього, Ніко відірвався від третього місця на 10 секунд! Після цього всі почали розуміти, що німцю підкориться його перший титул у кар'єрі. Звичайно, якщо не виникне якийсь форс-мажор.

Хемілтон і Росберг на фоні команди Mercedes. Світлина xpb.cc

На другі свої піт-стопи Хемілтон і Росберг також заїхали майже синхронно. Тільки-но туди направився перший, як команда іншого покликала свого пілота на наступному колі. Найголовнішим для Mercedes у цей момент було не виїхати позаду Ферстаппена, адже той пішов на ризик і вирішив подолати гонку з одним піт-стопом. І це Ніко вдалося. Він повернувся на трасу третім, позаду Феттеля та Хемілтона. Та у Себастьяна попереду ще мала бути одна зупинка.

Власне, Феттель поїхав на піт-стоп, а Хемілтон і Росберг повернули лідерство. Щоправда, Себ перейшов на "суперсофт", а це означало, що він цілком може поборотися за подіум, бо матиме певну перевагу у швидкості. На 43-му колі Росберг впритул наблизився до Хемілтона - одна секунда була між ними.

Такий відрив тримався між ними і надалі. І, можливо, обидва Mercedes так спокійно б і доїхали до кінця гонки. Але шалений темп накрутив Феттель, випередивши Ріккардо та діставши Ферстаппена на 50-му колі. Макс також вимушений був їхати швидше. А там і до Mercedes було рукою подати - півтори та дві з половиною секунди відповідно. Ще одне коло, і Феттель уже залишив позаду Макса, після чого "сів" на "хвіст" Росбергу!

До фінішу залишалося три кола, а між кожними гонщиками першої четвірки було менше секунди! Тільки Ферстаппен час від часу випадав із зони DRS. Але у нього гума була більш зношеною, тому розраховувати на те, що Макс потіснить Росберга та не дозволить тому стати чемпіоном, не доводилося.

На останньому колі Хемілтон навмисне фактично зупинився (у тому сенсі, як це можна сказати про такі швидкі перегони), щоб Феттель і Ферстаппен впритул наблизилися до Росберга. Але Ніко вміло відзахищався та не дав жодного шансу суперникам, фінішувавши другим і здобувши перший чемпіонський титул!

Результати Гран Прі Абу-Дабі:

ПілотКомандаРезультатОчки
1Льюіс ХемілтонMercedes1:38:04.01325
2Ніко РосбергMercedes+0.77418
3Себастьян ФеттельFerrari+1.41015
4Макс ФерстаппенRed Bull Racing+2.44412
5Даніель РіккардоRed Bull Racing+5.72110
6Кімі РайкконенFerrari+16.5618
7Ніко ХюлькенбергForce India+49.2486
8Серхіо ПересForce India+56.9324
9Феліпе МассаWilliams+57.5592
10Фернандо АлонсоMcLaren+58.0881
11Ромен ГрожанHaas+1:16.873
12Естебан ГутьєрресHaas+1:35.230
13Естебан ОконManor+1 коло
14Паскаль ВерляйнManor+1 коло
15Маркус ЕрікссонSauber+1 коло
16Феліпе НасрSauber+1 коло
17Джоліон ПалмерRenault+1 коло
Зійшли:
18Карлос Сайнс-мол.Toro RossoDNF (43 коло)
19Даніїл КвятToro RossoDNF (15 коло)
20Дженсон БаттонMcLarenDNF (12 коло)
21Валттері БоттасWilliamsDNF (5 коло)
22Кевін МагнуссенRenaultDNF (4 коло)

Особистий залік пілотів:

ПілотКомандаОчки
1Ніко РосбергMercedes385
2Льюіс ХемілтонMercedes380
3Даніель РіккардоRed Bull Racing256
4Себастьян ФеттельFerrari212
5Макс ФерстаппенRed Bull Racing (Toro Rosso)204
6Кімі РайкконенFerrari186
7Серхіо ПересForce India101
8Валттері БоттасWilliams85
9Ніко ХюлькенбергForce India72
10Фернандо АлонсоMcLaren54
11Феліпе МассаWilliams53
12Карлос Сайнс-мол.Toro Rosso46
13Ромен ГрожанHaas29
14Даніїл КвятToro Rosso (Red Bull Racing)25
15Дженсон БаттонMcLaren21
16Кевін МагнуссенRenault7
17Феліпе НасрSauber2
18Джоліон ПалмерRenault1
19Паскаль ВерляйнManor1
20Стоффель ВандорнMcLaren1
21Естебан ГутьєрресHaas
22Маркус ЕрікссонSauber
23Ріо Хар'янтоManor
24Естебан ОконManor

Кубок конструкторів:

КомандаОчки
1Mercedes AMG F1765
2Red Bull Racing468
3Scuderia Ferrari398
4Force India173
5Williams138
6McLaren76
7Scuderia Toro Rosso63
8Haas29
9Renault Sport F18
10Sauber2
11Manor1