Українська правда

Гран Прі Іспанії. Хемілтон виграв тактичну боротьбу у Феттеля

Сергей Шемшученко — 14 травня 2017, 16:42

Льюїс Хемілтон виграв Гран Прі Іспанії, здобувши другу перемогу у нинішньому сезоні та 55-у у своїй кар'єрі. Себастьян Феттель фінішував другим, зберігши лідерство в особистому заліку. На третю сходинку подіуму піднявся Даніель Ріккардо. Зазначимо, що це перший подіум для австралійця у сезоні.

Старт Гран Прі Іспанії виявився надзвичайно багатим на події. Уже у першому повороті не поділили трасу Кімі Райкконен і Макс Ферстаппен. Зіткнення - і гонщики, отримавши ушкодження болідів, почали втрачати позицію за позицією. У підсумку фін, через зламану підвіску лівого переднього колеса, навіть не зумів дістатися до боксів, зупинившись у бзепечній зоні на трасі. Нідерландець дотягнув до піт-лейн, але на цьому гонка для нього закінчилася.

Поки тривала боротьба між Райконненом і Ферстаппеном, не пощастило і Фернандо Алонсо. Показавши неймовірний для нинішньої McLaren сьомий час у кваліфікації, від іспанця чекали успішної гонки. Але вже у третьому повороті його витіснив з траси Феліпе Масса. Не обійшлося без контакту передніми колесами. Фернандо на повному ходу вилетів на гравій і, звичайно ж, втратив чимало позицій, відкотившись на 11-е місце.

А найголовніше, що трапилося на старті, - це вихід у лідери Себастьяна Феттеля. Німець краще зреагував на вогні та випередив Льюіса Хемілтона, який напередодні здобув поул-позицію. І не просто випередив, а за кілька перших кіл відірвався від британця на більш ніж дві секунди.

Алонсо першим відкрив хвилю піт-стопів. За ним з лідерів звернув на піт-лейн тільки Феттель, а от Хемілтон, Валттері Боттас і Даніель Ріккардо вирішили ще побути на трасі. І таке рішення виглядало досить дивним, адже Себ, розігнавшись і прогрівши гуму, почав вигравати по 2 секунди на колі!

Хемілтон ледь не на кожному колі почав жалітися на стан гуми, але команда вперто не бажала закликати його на піт-стоп. Зупинка британця сталася на 22-му колі. І виїхав Льюїс на трасу, програючи більше семи секунд. Допоміг Хемілтону його партнер по команді - Боттас. Фіна попросили залишитися на трасі та потримати Феттеля позаду. І Валттері три-чотири секунди для напарника виграв.

На 35-му колі організатори оголосили віртуальний пейс-кар після зіткнення Стоффеля Вандорна та Масси. Перший зламав підвіску та змушений був зупинитися у небезпечній зоні у першому повороті. Хемілтон вирішив скористатися моментом і заїхати на зміну гуми (поставили "софт"). Тим же відповіла і команда Феттеля (поставили "медіум"). Під час повернення на трасу головні суперники у нинішньому сезоні опинилися пліч-о-пліч. Себ повів себе жорстко та витіснив Льюїса за межі траси, залишившись першим.

У цей момент неприємна звістка для Mercedes надійшла від Боттаса. У фіна виникли проблеми з двигуном, і Валттері змушений був зійти. Натомість, Хемілтон за рахунок DRS через кілька кіл виграв боротьбу за лідерство у Феттеля. Німець сказав команді, що шансів зберегти місце у нього не було. А з боксів відповіли, щоб Себ не здавався. І це було правдою, адже гума "медіум" мала дати перевагу пілоту Ferrari на останніх колах, коли у Льюїса мали би виникнути проблеми із "софтом".

На цих останніх колах команди Хемілтона та Феттеля почали грати у кішки-мишки - "заїжджаємо на третій піт-стоп", "не робимо цього". У підсумку ніхто з лідерів так і не ризкнув провести короткий відрізок на свіжому "софті". Єдиний, хто вирішив піти на такий крок, так це Алонсо. І Фернандо вдалося випередити обидві Williams, але до боротьби за очки було далеко.

І все ж Хемілтон виграв тактичну боротьбу у Феттеля. Його "софт" виглядав на останніх колах не гірше, ніж "медіум" на боліді німця. Себастьяну не вдалося наблизитися більше ніж на три з половиною секунди. Третім у у гордій самотності фінішував Ріккардо. Далі картатий прапор побачили Серхіо Перес та Естебан Окон з Force India. В очки також потрапили Ніко Хюлькенберг, Карлос Сайнс, Даніїл Квят і Ромен Грожан.

Результати Гран Прі Іспанії:

ПілотКомандаРезультатОчки
1Льюіс ХемілтонMercedes1:35.56.49725
2Себастьян ФеттельFerrari+3.49018
3Даніель РіккардоRed Bull Racing+1:15.82015
4Серхіо ПересForce India+1 коло12
5Естебан ОконForce India+1 коло10
6Ніко ХюлькенбергRenault+1 коло8
7Карлос Сайнс-мол.Toro Rosso+1 коло6
8Паскаль ВерляйнSauber+1 коло4
9Даніїл КвятToro Rosso+1 коло2
10Ромен ГрожанHaas+1 коло1
11Маркус ЕрікссонSauber+2 кола
12Фернандо АлонсоMcLaren+2 кола
13Феліпе МассаWilliams+2 кола
14Кевін МагнуссенHaas+2 кола
15Джоліон ПалмерRenault+2 кола
16Ленс СтроллWilliams+2 кола
Зійшли:
17Валттері БоттасMercedesDNF (40 коло)
18Стоффель ВандорнMcLarenDNF (34 коло)
19Макс ФерстаппенRed Bull RacingDNF (2 коло)
20Кімі РайкконенFerrariDNF (1 коло)

Особистий залік пілотів:

ПілотКомандаОчки
1Себастьян ФеттельFerrari104
2Льюіс ХемілтонMercedes98
3Валттері БоттасMercedes63
4Кімі РайкконенFerrari49
5Даніель РіккардоRed Bull Racing37
6Макс ФерстаппенRed Bull Racing35
7Серхіо ПересForce India34
8Естебан ОконForce India19
9Феліпе МассаWilliams18
10Карлос Сайнс-мол.Toro Rosso17
11Ніко ХюлькенбергRenault14
12Ромен ГрожанHaas5
13Паскаль ВерляйнSauber4
14Кевін МагнуссенHaas4
15Даніїл КвятToro Rosso4
16Ленс СтроллWilliams
17Антоніо ДжовінацціSauber
18Джоліон ПалмерRenault
19Стоффель ВандорнMcLaren
20Фернандо АлонсоMcLaren
21Маркус ЕрікссонSauber

Кубок конструкторів:

КомандаОчки
1Mercedes161
2Ferrari153
3Red Bull Racing72
4Force India53
5Toro Rosso21
6Williams18
7Renault14
8Haas9
9Sauber4
10McLaren0