Головне

Гран Прі Іспанії. Хемілтон виграв тактичну боротьбу у Феттеля

14.05.2017 16:42 2379 0
Гран Прі Іспанії. Хемілтон виграв тактичну боротьбу у Феттеля

Льюїс Хемілтон виграв Гран Прі Іспанії, здобувши другу перемогу у нинішньому сезоні та 55-у у своїй кар'єрі. Себастьян Феттель фінішував другим, зберігши лідерство в особистому заліку. На третю сходинку подіуму піднявся Даніель Ріккардо. Зазначимо, що це перший подіум для австралійця у сезоні.

Старт Гран Прі Іспанії виявився надзвичайно багатим на події. Уже у першому повороті не поділили трасу Кімі Райкконен і Макс Ферстаппен. Зіткнення - і гонщики, отримавши ушкодження болідів, почали втрачати позицію за позицією. У підсумку фін, через зламану підвіску лівого переднього колеса, навіть не зумів дістатися до боксів, зупинившись у бзепечній зоні на трасі. Нідерландець дотягнув до піт-лейн, але на цьому гонка для нього закінчилася.

Поки тривала боротьба між Райконненом і Ферстаппеном, не пощастило і Фернандо Алонсо. Показавши неймовірний для нинішньої McLaren сьомий час у кваліфікації, від іспанця чекали успішної гонки. Але вже у третьому повороті його витіснив з траси Феліпе Масса. Не обійшлося без контакту передніми колесами. Фернандо на повному ходу вилетів на гравій і, звичайно ж, втратив чимало позицій, відкотившись на 11-е місце.

А найголовніше, що трапилося на старті, - це вихід у лідери Себастьяна Феттеля. Німець краще зреагував на вогні та випередив Льюіса Хемілтона, який напередодні здобув поул-позицію. І не просто випередив, а за кілька перших кіл відірвався від британця на більш ніж дві секунди.

Алонсо першим відкрив хвилю піт-стопів. За ним з лідерів звернув на піт-лейн тільки Феттель, а от Хемілтон, Валттері Боттас і Даніель Ріккардо вирішили ще побути на трасі. І таке рішення виглядало досить дивним, адже Себ, розігнавшись і прогрівши гуму, почав вигравати по 2 секунди на колі!

Хемілтон ледь не на кожному колі почав жалітися на стан гуми, але команда вперто не бажала закликати його на піт-стоп. Зупинка британця сталася на 22-му колі. І виїхав Льюїс на трасу, програючи більше семи секунд. Допоміг Хемілтону його партнер по команді - Боттас. Фіна попросили залишитися на трасі та потримати Феттеля позаду. І Валттері три-чотири секунди для напарника виграв.

На 35-му колі організатори оголосили віртуальний пейс-кар після зіткнення Стоффеля Вандорна та Масси. Перший зламав підвіску та змушений був зупинитися у небезпечній зоні у першому повороті. Хемілтон вирішив скористатися моментом і заїхати на зміну гуми (поставили "софт"). Тим же відповіла і команда Феттеля (поставили "медіум"). Під час повернення на трасу головні суперники у нинішньому сезоні опинилися пліч-о-пліч. Себ повів себе жорстко та витіснив Льюїса за межі траси, залишившись першим.

У цей момент неприємна звістка для Mercedes надійшла від Боттаса. У фіна виникли проблеми з двигуном, і Валттері змушений був зійти. Натомість, Хемілтон за рахунок DRS через кілька кіл виграв боротьбу за лідерство у Феттеля. Німець сказав команді, що шансів зберегти місце у нього не було. А з боксів відповіли, щоб Себ не здавався. І це було правдою, адже гума "медіум" мала дати перевагу пілоту Ferrari на останніх колах, коли у Льюїса мали би виникнути проблеми із "софтом".

На цих останніх колах команди Хемілтона та Феттеля почали грати у кішки-мишки - "заїжджаємо на третій піт-стоп", "не робимо цього". У підсумку ніхто з лідерів так і не ризкнув провести короткий відрізок на свіжому "софті". Єдиний, хто вирішив піти на такий крок, так це Алонсо. І Фернандо вдалося випередити обидві Williams, але до боротьби за очки було далеко.

І все ж Хемілтон виграв тактичну боротьбу у Феттеля. Його "софт" виглядав на останніх колах не гірше, ніж "медіум" на боліді німця. Себастьяну не вдалося наблизитися більше ніж на три з половиною секунди. Третім у у гордій самотності фінішував Ріккардо. Далі картатий прапор побачили Серхіо Перес та Естебан Окон з Force India. В очки також потрапили Ніко Хюлькенберг, Карлос Сайнс, Даніїл Квят і Ромен Грожан.

 

Результати Гран Прі Іспанії:

  Пілот Команда Результат Очки
1 Льюіс Хемілтон Mercedes 1:35.56.497 25
2 Себастьян Феттель Ferrari +3.490 18
3 Даніель Ріккардо Red Bull Racing +1:15.820 15
4 Серхіо Перес Force India +1 коло 12
5 Естебан Окон Force India +1 коло 10
6 Ніко Хюлькенберг Renault +1 коло 8
7 Карлос Сайнс-мол. Toro Rosso +1 коло 6
8 Паскаль Верляйн Sauber +1 коло 4
9 Даніїл Квят Toro Rosso +1 коло 2
10 Ромен Грожан Haas +1 коло 1
11 Маркус Ерікссон Sauber +2 кола  
12 Фернандо Алонсо McLaren +2 кола  
13 Феліпе Масса Williams +2 кола  
14 Кевін Магнуссен Haas +2 кола  
15 Джоліон Палмер Renault +2 кола  
16 Ленс Стролл Williams +2 кола
Зійшли:
17 Валттері Боттас Mercedes DNF (40 коло)
18 Стоффель Вандорн McLaren DNF (34 коло)  
19 Макс Ферстаппен Red Bull Racing DNF (2 коло)  
20 Кімі Райкконен Ferrari DNF (1 коло)  

Особистий залік пілотів:

  Пілот Команда Очки
1 Себастьян Феттель Ferrari 104
2 Льюіс Хемілтон Mercedes 98
3 Валттері Боттас Mercedes 63
4 Кімі Райкконен Ferrari 49
5 Даніель Ріккардо Red Bull Racing 37
6 Макс Ферстаппен Red Bull Racing 35
7 Серхіо Перес Force India 34
8 Естебан Окон Force India 19
9 Феліпе Масса Williams 18
10 Карлос Сайнс-мол. Toro Rosso 17
11 Ніко Хюлькенберг Renault 14
12 Ромен Грожан Haas 5
13 Паскаль Верляйн Sauber 4
14 Кевін Магнуссен Haas 4
15 Даніїл Квят Toro Rosso 4
16 Ленс Стролл Williams
17 Антоніо Джовінацці Sauber
18 Джоліон Палмер Renault
19 Стоффель Вандорн McLaren
20 Фернандо Алонсо McLaren
21 Маркус Ерікссон Sauber

Кубок конструкторів:

  Команда Очки
  1 Mercedes 161
  2 Ferrari 153
  3 Red Bull Racing 72
  4 Force India 53
  5 Toro Rosso 21
  6 Williams 18
  7 Renault 14
  8 Haas 9
  9 Sauber 4
  10 McLaren 0
Коментарі ()