Головне

Стало відомо, скільки зароблять команди Формули-1 у 2017 році

08.05.2017 20:13 358 0

Ferrari опустилась на третю позицію в торішньому Кубку конструкторів, але навіть це не завадило команді з Маранелло отримати найбільшу суму від організаторів чемпіонату.

Деталі цього розкриває Motorsport.com.

На старті кожного сезону в менеджменті Формули 1 прогнозують майбутні доходи, які складаються з трьох основних джерел - виплати промоутерів гонок, гроші за медіа-права та інші джерела доходу, включаючи рекламу на трасах і паддок-клуб.

Оборот FOM у 2016-му оцінюється в $ 1,83 млрд, а прибуток - в $ 1,38 мрлд. Із цієї суми приблизно 68 відсотків буде виділено на виплати командам.

В результаті учасники чемпіонату отримають 940 мільйонів доларів, що на 3,5% менше, ніж роком раніше. Зниження обумовлене зростанням витрат на маркетинг після покупки спорту компанією Liberty Media і скороченням числа етапів з 21 до 20.

Виплати десяти командам здійснюються за допомогою дев'яти щомісячних переказів, починаючи з квітня, з фінальним підсумковим платежем - у березні наступного року.

Загальна сума для кожного учасника чемпіонату визначається, виходячи з декількох факторів, які включають спортивний результат, колишні успіхи і особливі домовленості.

У наведеній нижче таблиці Motorsport  розкриває деталі цього розподілу

 

Графа 1 - це платежі, виходячи з результатів команди за два з останніх трьох років, в той час як згідно з Графою 2 платежі виплачуються виключно за результатами сезону 2016 року і лише 10 найкращим командам.

Відповідно до Графи 1 усі команди отримують однакову суму — $ 36 млн.

Якби Manor продовжувала виступи, то отримала б, як і інші, $ 32,5 млн. Але команда покинула чемпіонат, і належні їй кошти були розподілені порівну між дев'ятьма іншими учасниками.

Так як Haas поки що провела тільки один сезон, то згідно з цією графою виплати їй не передбачені.

У графі 2 кошти виплачуються в порядку спадання десяти найсильнішим командам — володар Кубка конструкторів отримує 19% суми, призери - 16 і 13% відповідно, шостий — 9%, а останній - тільки 4%.

Ferrari, Mercedes, Red Bull та McLaren мають окремі угоди про бонусні виплати, враховуючи успіхи цих команд в чемпіонатах світу. Ferrari, до того ж, отримує окремі виплати за довгострокову присутність у Ф1, а Williams - за свою спадщину.

Коментарі ()