Українська правда

Етторе Мессіна: "Дружина говорить, що Обрадович сильніший за мене..."

Сергей Шемшученко — 6 травня 2008, 14:05

Після фінальної сирени наставник ЦСКА Етторе Мессіна, який виграв уже четвертий титул Євроліги у своїй тренерській кар'єрі, був нарозхват. Близько години журналісти з усією Європи засипали його запитаннями. Адже в неділю несподівано для багатьох він підписав новий контракт з армійцями. Причому, за словами керівництва ЦСКА, його вдалося перехопити не тільки в "Барселони", але й ще у низки провідних клубів континенту.

- Я вдячний ЦСКА за те, що клуб дав мені час подумати, - заявив з цього приводу Мессіна. - Мені треба було порадитися з дружиною про те, де продовжувати кар'єру. Я дуже радий, що залишаюся частиною армійської родини. Зрозумійте, краще працювати у складних погодних умовах і приходити додому задоволеним, ніж грітися на сонечку й повертатися роздратованим. Ми часто сперечаємося з дружиною на баскетбольні теми.

Лаура любить повторювати, що Желько Обрадович сильніший за мене як тренер. Напевне, щоб я не зазнавався. Ми сіли й порахували. Виявилося, Желько титулованіший (Обрадович шість разів вигравав Євролігу. - Прим. ред.).

- У вас був майже готовий трирічний контракт з "Барселоною"...
- Я не обговорюю те, чого немає. Цю тему закрито.

- Але все-таки для дружини і сина напевне варіант із переїздом до Барселони виглядав комфортнішим?
- Чому ви так вирішили? Дружина зовсім не проти Москви. Крім того, щороку на Різдво вона літає додому й, що дивно, завжди повертається. За це я її й люблю. А син уже потихеньку починає говорити російською. Та й у мене тут маса друзів. В основному, щоправда, італійці, які живуть в Росії. Так що ми все більше й більше звикаємо до цієї країни.

У ЦСКА створено ідеальні умови. Тренер же - режисер. Мені потеленило - у Москві підібралася відмінна трупа. Але навіть якщо у фільмі грають тільки зірки, не завжди виходить класне кіно. Я щасливий, що в ЦСКА в мене набір видатних гравців, які доповнюють один одного.

- За рахунок чого ЦСКА у фіналі вдалося здолати "Маккабі"?
- Насамперед ми стримали атаку ізраїльтян. Ніхто не панікував, усі чекали шансу. Він надався нам у другій половині, коли ми зробили акцент на Смодіша й дотисли суперника. Плюс гарно виглядали Ленгдон і Холден. Весь сезон стабільний Андерсен... Усі хлопці довели, що кращі в Європі.

- Як вам вдається налаштовувати на подвиги гравців, які вже вигравали Євролігу?
- Я якось прочитав книгу про "Чикаго", який в 90-х був непереможним у НБА. Отож, гравці тренувалися, тренувалися, знову тренувалися, пили пиво, відпочивали...Виходили на паркет і знову вигравали. І завжди вони мали мотивацію. Це я до того, що в професіонала не може бути спустошення. Треба просто ставити перед собою нові цілі.

- Ваша нова мета?
- Виграти чемпіонат Росії. У вівторок чи середу ми почнемо підготовку до півфіналу.

Советский Спорт