Українська правда

Клуби Коломойського можуть вийти з Суперліги попри дискваліфікацію у Європі

Сергей Шемшученко — 5 серпня 2008, 14:21

Через конфлікт із Федерацією баскетболу України команди, які створили Прем'єр-лігу, серед яких і львівська "Політехніка-Галичина", можуть відмовитись від участі у Суперлізі, повідомляє ЗІК.

"Я особисто пропонував зробити квоту на легіонерів по системі 4+1. Це означає, щоб один український гравець обов'язково був на майданчику. Але президія федерації баскетболу не підтримала цього (четверо представників проголосували "за", а п'ятеро - проти). Федерація не пішла нам на зустріч. Через те клуби, які входять у так звану групу "Приват", вирішили відкликати своїх гравців зі збірної України. Поки що ще нічого із цією ситуацією не ясно, ми шукаємо компроміс із федерацією. Навіть ще не відомо, де буде грати клуб чи в Суперлізі чи в новоствореній Прем'єр-лізі. Правда, цього сезону не все готове до старту Прем'єр-ліги, але наступного року "Політехніка-Галичина" може виступати у новоствореній лізі", - заявив генеральний директор клубу "Політехніка-Галичина" Ігор Савицький.

Нагадаємо, що "Політехніку" і гравця команди Ярослава Зубрицького можуть дискваліфікувати від участі у єврокубках на 2 роки. Річ у тому, що львівська "Політехніка-Галичина" відкликала із збірної України Ярослава Зубрицького, який тренувався у таборі збірної України у Южному. А у регламенті Європейської федерації баскетболу (ФІБА) прописано, якщо клуб не відпускає гравця у збірну своєї країни, то ФІБА дискваліфіковує клуб і гравця зі всіх європейських клубних змаганнях на 2 роки.

Голова федерації баскетболу львівської області Богдан Рабик підтвердив, що ФІБА через відкликання Ярослава Зубрицького із збірної має право дискваліфікувати команду і гравця із єврокубків.

"На жаль причини, чому клуб відкликав гравця мені невідомі. У регламенті української Суперліги таке не передбачено, тому керівники нашої федерації можуть лише застосувати дисциплінарні санкції, але не можуть дискваліфікувати команду із суперліги", - заявив Богдан Рабик.

Нагадаємо, рішення відкликати гравців зі збірних клуби УБЛ прийняли після вімови Президії ФБУ затвердити обов'язкову присутність на майданчику одного українського гравця.

На попередньому засіданні президії Федерації баскетболу України 11 липня відбулося обговорення ініціативи шести клубів Суперліги зі створення Прем'єр-ліги. Після тривалої дискусії, було прийняте рішення про продовження проведення чемпіонатів України з баскетболу під егідою ФБУ та продовження розробки проекту професійної ліги.

У червні керівники шести клубів української баскетбольної суперліги - "Будівельника", "Дніпра", "Кривбасбаскета", "Політехніки", "Черкаських мавп" та "Одеси" заявили про намір створити українську баскетбольну прем'єр-лігу.

На початку липня була зареєстрована корпорація "Українська баскетбольна Ліга", якою вже підписаний рекламний пакет з компанією "Біола" на сезон 2008-2009 на суму 5 млн. доларів.

У середині липня заявку до УБЛ подав і запорізький "Ферро-ЗНТУ".