Українська правда

Віталій Черній: БК "Київ" принесе для глядачів багато сюрпризів

Сергей Шемшученко — 7 вересня 2009, 21:31
Баскетбольний клуб "Київ" у новому сезоні предстане перед вболівальниками зовсім іншою командою. Але якщо ми вже звикли до того, що "вовки" перед кожним сезоном змінюють свій склад, цього року ситуація виглядає зовсім нестандартно. Замість звичних легіонерів на паркеті СК "Меридіан" гратимуть виключно українські баскетболісти.

Звичайно, це пов’язано з фінансовими проблемами клубу та політичною ситуацією, що склалася навколо головного фінансового джерела клубу у останні роки – бізнесмена Дмитра Фірташа. Але, як відомо, якщо придивитися, і в чорному можна побачити біле. Ось і головний тренер клубу, відповідаючи на питання журналістів, серед яких був і кореспондент "Чемпіона", був налаштований оптимістично.


Я думаю, що хлопці, які в даний момент працюють - це кістяк команди цього року. Ці гравці, а також ті, що будуть з’являтися зі збірних, і будуть показувати свою майстерність та радувати тренерів і керівництво своїми досягненнями і успіхами.

- Ви не так давно на посаді головного тренера. Вже увійшли у нову роль?

В принципі робота сама по собі полягає у тому, щоб не відволікатися від зовнішніх факторів – головний ти тренер чи помічник. Ми вже тиждень працюємо у повному режимі. Змінилася лиже назва – "головний тренер", до цього був "виконуючий обов’язки". Само по собі це означає, що треба викладатися по повній програмі і відчувати себе головним тренером. Головне – ми працюємо і відчуваємо задоволення від цієї роботи…

- Керівництво клубу вже ставило перед вами задачу на майбутній сезон?

- Конкретно не було поставлено завдання, але, я думаю, це відбудеться найближчим часом. Яку б мету ми не поставили, ми ставимо її самі для себе. Ми не будемо самі занижувати планку. Сам по собі бренд БК "Київ" має на увазі, що задачі мають бути найвищі, незалежно від того, який ми маємо склад.

- Добре, тоді який результат ви будете вважати задовільним? П’яте, третє, перше місце?

- Перше місце.

- Тобто друге місце буде незадовільним результатом?

- Потім подивимося (посміхаючись – прим.ред.). Як кажуть, час покаже. Поки що нам треба вижати з хлопців найкраще. А результат прийде!

- Поясніть будь ласка підписання Дмитра Брянцева?

- Ви помітили, що у нас команда молода… Нам потрібні досвідчені гравці. У нас є Олег Салтовець. Це людина, яка вже давно у клубі. Але не можна сказати, що один гравець все на собі потягне. Потрібні інші досвідчені виконавці. Я вважаю досвід та знання Брянцева допоможуть хлопцям, тому що їм буде простіше рости, коли вони пліч-о-пліч працюють з тими гравцями, які мають власний великий багаж ігор, перемог. Я думаю, такі баскетболісти, як Салтовець і Брянцев, зможуть передати свій досвід молодим гравцям.

- У команді багато молоді. Але одна справа – працювати з такими гравцями, як Дроздов та Маркоішвілі, інша – з недосвідченими гравцями. Чи шукаєте ви того, хто зможе взяти на себе роль лідера?

- Давайте дочекаємося офіційних ігор. Я думаю, і для команд, і для глядачів буде багато сюрпризів. У нас поки немає лідера, але є команда. І говорити, що є лідер, який може тягнути за собою команду – рано, адже хлопці молоді, вони можуть просто перегоріти. Ми не будемо поки виділяти лідера.

- Ви будете обирати капітана, чи команда?

- Я думаю, ми спочатку порадимося тренерським штабом. Ми дивимося на все з боку, хто як відчуває себе у цьому колективі, і на підставі цього напевно запропонуємо команді свій варіант капітана. Якщо наші думки співпадуть, то цей гравець і буде капітаном.

- Чи плануються ще якісь придбання?


- Я думаю, це питання поки що не до мене. Це питання до керівництва.

- Тоді які позиції можна назвати проблемними?

- Я був би не проти, щоб на кожну позицію прийшов досвідчений гравець. Я думаю, що ми б в першу чергу запросили виконавця на позицію першого номера , щоб допомогти Лукашову. Але я не кажу, що Денис – беззаперечно основний розігруючий.

- До початку чемпіонату залишилося кілька тижнів. Де команда готується до нового сезону?

- Ми розпочали і продовжимо працювати у Києві. Ми від’їжджаємо лише за місто на Олімпійську базу. Є прекрасні умови, є стадіон, ніхто не заважає, хлопці працюють з подвійною увагою.

- Чи вам не здається, що, зважаючи на повну українізацію, варто перейменувати БК "Київ" на НБК "Київ", де літера "Н" буде означати "Національний"?

- Я думаю, що кожний керівник можливо би і мріяв, щоб у його команді грали представники рідної країни. Як би не називалася команда – національна, не національна, у нас є ім’я – БК "Київ". Якщо під цією маркою будуть виступати лише українці і будуть показувати баскетбол європейського рівня, як би ми не називалися,це буде дуже добре.