Українська правда

Зворотня сторона баскетбольної кризи

Сергей Шемшученко — 30 вересня 2009, 17:40

Як зазвичай буває в "Арені", захід на хвилин двадцять затримався. Після того, як стало відомо, що затримка пов’язана з запізненням почесних гостей, вже було зрозуміло, що саме вони своїми промовами і мали відкривати церемонію. Втім, і це знов-таки не дивина, нічого надцікавого ані Юрій Павленко, ані Сергій Бубка не сказали – стандартні слова про те, як добре, що український баскетбол об’єднався.

Трішки розважив деяку частину публіки хіба що Микола Томенко, який нагадав всім про колишню проблему, а саме заборону власниками клубів УБЛ своїм гравцям виступати за збірну України. Треба було бачити в цей час погляд одного з тих власників, президента "Дніпра" Валерія Кондратьєва…

Після цього мову взяв генеральний директор Суперліги Павілоніс і вже в надцятий раз розповів про формат змагань. Тим не менш, журналісти занотовували його слова дуже активно, і сьогодні-завтра ви обов’язково матимете ще одну нагоду дізнатися про цей формат, який став відомим ще у середині липня.

Потім настала черга обіцяної презентації логотипу та спонсорів. Емблему Суперліги ви можете побачити десь поруч, а спонсорами стали фірми "BonAqua" та виробник одягу "Tuta". Литовська компанія навіть вивела на подіум моделей у новій суддівській формі та формі секундантів. До речі, моделями були не хтось інший, як дівчата з групи підтримки БК "Київ".

Важка рука Медведенка

Головною ж подією заходу стало жеребкування новоствореного Кубку Суперліги. До речі його виникнення дуже цікаве, оскільки з появою цього турніру клуби, що виступають у Вищій лізі, залишилися без великого баскетболу. Насамперед, це стосується "Черкаських Мавп", яких українська баскетбольна еліта "прокинула" вже другий раз.

Жеребкування кубку разом проводили Альгімантас Павілоніс та одна з наших небагатьох баскетбольних зірок Станіслав Медведенко. Власне, керівник Суперліги називав команду, а дворазовий чемпіон НБА мав витягувати шарик з номером групи.

Що й казати, рука у форварда виявилася дійсно "важкою". Після того, як Медведенко відправив у одну групу дві найзахідніші команди України, він витягував шари, практично розділяючи групи за силою. Так і вийшло, що склад учасників групи "А" ("Політехніка", "Говерла", "Грифони", "Ферро", "Пульсар") значно поступався групі "Б" ("Будівельник", "Дніпро", "Дніпро-Азот", "Одеса", "Кривбасбаскет"). Останнім клубом, який мали обрати був "Миколаїв" і його екс-форвард не пожалів, відправивши до групи найсильніших. До речі, по ходу жеребкування Павілоніс розповів, що спочатку була ідея розділити команди у кубку за територіальним принципом, але врешті-решт, від неї було вирішено відмовитись. Втім, відмовляйся – не відмовляйся, а жереб свою справу зробив, відправивши три команди з Дніпропетровської області в одну групу. Ну і про Івано-Франківськ із Львовом не забувайте…

А в Одесі все по-одеськи

Після офіційної частини презентації автору вдалося поспілкуватися з генеральним директором головним тренером БК "Одеса" Віталієм Лебединцевим. Керівник команди першими же словами здивував тим, що, виявляється офіційний сайт "Одеси" до клубу майже не має відношення, але зміни в цьому плані настануть вже скоро - клуб вже запросив людину, яка буде серйозно займатися веб-сторінкою клубу.

Крім того, Лебединцев підтвердив чутки, що Вейн Воллес та Даріус Пакаманіс залишили клуб. Зараз же з командою тренується лише три легіонери - Кріс Хілл, Джером Коулмен та Джон Де Грот. Інших іноземних гравців "Одеса" з відомих причин запрошувати поки не планує.

Натомість, Віталій Олександрович відзначив гравців команди, які "при такій затримці зарплатні дуже добросовісно провели тренувальний процес". Втім, звинувачувати когось у скрутному фінансовому становищі команди він не став, лише зазначивши, що в такий важкий час потрібно лише вітати тих, хто дає надію і віру у виживання.

До речі, надію одеситів, що команда все ж гратиме у Палаці Спорту можна вже поховати, адже у тому залі зараз можна проводити хіба що виставки або концерти. Щоб грати там в баскетбол, Палац необхідно реконструювати.

P.S.: Як у розмові зазначив директор Суперліги Альгімантас Павілоніс, жодних домовленостей з телеканалами Суперліга не має. Це означає, що перші матчі сезону показуватиме лише регіональне телебачення у деяких містах.