Українська правда

Єврокубок. "Будівельник" поступився "Гран Канарії"

Сергей Шемшученко — 14 грудня 2010, 23:35

"Будівельник", уперше після багатьох років повернувшись до Європи, так впевнено розпочав сезон у Єврокубку, що в якийсь момент думалося, що усе надто просто для киян складається. Але от казочці й прийшов кінець - після першого кола фаворити групи почали ставитися до українського клубу значно серйозніше, і як результат - вже друга поспіль поразка. Цього разу "будівельники" у Дніпропетровську були биті гостями з Канарських островів.

Хто знає, можливо, грай "Будівельник" дійсно вдома, у Києві, підтримка рідних уболівальників і додала би їм того бажання, якого десь і не вистачило. Так, офіційний протокол вказує на те, що і "Метеор" цього вечора відвідало більш ніж три з половиною тисячі глядачів, і симпатизували вони, звісно ж, українській команді. Але симпатія їхня була здебільшого мовчазна, розбавлена поодинокими оплесками, і лише окремі особи трохи за 18, стискаючи в руках одну-дві пластикові пляшки пива, своїми вигуками підказували Біллі Кісу та його товаришам, як їм варто зіграти у тому чи іншому моменті. Два десятки фанатів прибуло і з самого Києва, але зарядити команду на боротьбу їм також не вдалося.

Щодо самої гри, розпочали її "будівельники", традиційно давши фору своїм суперникам. Кілька разів поспіль втративши м'яча в атаці, кияни дозволили канарцям одразу відірватися на 4 пункти і потім увесь перший період намагалися їх наздогнати. Зрештою, це їм вдалося, кілька разів мінімальна перевага у 1-2 очка переходила від гостей до господарів і назад, і перша чверть закінчилася рахунком 17:16 на користь "Будівельника". Пригадалися слова Хосе Беррокаля перед матчем, коли він ставив за мету своїм підопічним перемогти хоча б у одне очко.

І знову після перерви кияни заграли пізніше за суперника. За якихось пару хвилин іспанці відірвалися вперед на 5 очок, і лише потім українці нарешті зуміли зупинити їхній натиск. Саме прокинувся Біллі Кіс, організувавши киянам прорив у 7 сухих очок, які дозволили вирівняти рахунок на табло. Знову та ж картина, що і в першому періоді з почерговою зміною лідера, але на останніх хвилинах вона дає збій, і на велику перерву іспанці йдуть, маючи відрив у 5 балів.

Здалося, що перерва пішла киянам на користь. Зусиллями Беттса "Будівельник" блискавично відігрався і міг навіть вийти уперед, але Енді схибив зі штрафного, змарнувавши можливість зробити "2+1". І після такого пострілу київська команда принишкла, натомість у "Гран Канарії", як кажуть, пішла гра. Чудово граючи у захисті, "канарки" використовували свої моменти і потроху нарощували відрив, закінчивши третю чверть з рахунком 59:52 на свою користь.

У тому ж дусі продовжився і останній період. Киянам ніяк не вдавалося знайти шляху до кільця суперника, і, з урахуванням кінцівки третьої чверті, вони поспіль пропустили 11 сухих очок! Лише в цей момент, коли різниця у рахунку складала вже 14 балів, слова Беррокаля у тайм-ауті таки розбудили гравців "Будівельника". Кияни вперто почали скорочувати відставання, знову пару хороших проходів зробив Кіс, але банально не вистачило часу для того, щоб відіграти ту різницю, яку "чорно-зелені" самі собі привезли трохи раніше. Іспанці вже навіть не йшли в атаку, просто відраховуючи секунди до сирени, яка і зафіксувала їхню перемогу з рахунком 72:66.

Іспанський клуб заслужено переміг і так само заслужено кваліфікувався до наступного раунду Єврокубку. Кияни ж цей шанс змарнували, вислухавши добрячу порцію нецензурної критики від своїх фанатів, і тепер мають не просто перемагати литовців у останньому турі, а й прислухатися до рахунку в матчі "Гран Канарії" та "Будучності". Хоча шанси на вихід з групи все ще кращі у "Будівельника", ніж у чорногорців, але щоб ними скористатися, кияни мають зробити правильні висновки зі своїх останніх матчів на цьому рівні.

"Будівельник" - "Гран Канарія" 66:72 (17:16, 18:24, 17:19, 14:13)

Будівельник: Беттс (16 + 7 підбирань), Кіс (13), Агафонов (10), Морлі (9), Вілсон (5), Анісімов (5), Яковлєв (3), Стефанишин (3), Лукашов (2)

Гран Канарія: Керролл (17), Рей (12), Грін (10), Бейран (9), Саване (8), Моран (6), Нельсон (5 + 7 підбирань), Воллес (3), Брамос (2)