Головне

Будівництво "Арени Київ": на городі стадіон, а в Києві дядько

24.05.2013 09:18 1430 0
Будівництво "Арени Київ": на городі стадіон, а в Києві дядько

24 травня в Києві за участі перших осіб країни, Федерації баскетболу Українита та керівництва ФІБА-Європа має відбутися урочисте закладання пам`ятної капсули у фундамент "Київ-Арени", що будується до Євробаскету-2015.

Усе б нічого, але місце, де обрали будувати стадіон останній рік, піднімає бурю негативних емоцій та породжує масу запитань. Найперше, чи не стане це Євро-2015 продовженням дерибану на Євро-2012.

Будувати стадіон ще рік тому вирішили на перетині вулиці Академіка Заболотного та Столичного шосе. Хто хоч трохи знає Київ, добре розуміє, що на цьому місці ще кілька років тому красувалося поле з ділянками під картопельку та огірочки.

Але питання будівництва арени не в цьому. Саме у цьому місці уникнути транспортного колапсу не вийде. Доставити на гру 20 тисяч уболівальників та вивезти їх після матчу Євро-2015 без відсутності поблизу метро - НЕРЕАЛЬНО. Причому інтенсивність заторів на Столичному шосе вже нині зашкалює під десять балів. Про це чомусь ніхто не подумав.

Ось думка з приводу будівництва на цьому місці арени Олександра Сергієнко, директора Інститут міста:

"Я чув, що арену будуватимуть між Московською площею і вулицею Горького, там відповідне місце промзона. А якщо хочуть розмістити її на перетині вулиці Академіка Заболотного і Столичного шосе, то моя думка: це черговий дерибан бюджетних грошей!

Як на мене, місце не дуже зручне, на околиці міста. Якби поблизу станції було метро, ще куди не йшло... Потім Евробаскет пройде, і ніхто не знатиме, що з ареною робити.

В цьому відношенні Україні, вважаю, потрібно повчитисяу цивілізованого світу. Наприклад, перед Олімпіадою в Лондоні було продумано, як тамтешні спортивні споруди використовуватимуться надалі. А у нас же просто розпилювання бюджету.

У Києві, я вважаю, повно території, промзон, де можнабуло б побудувати спортивний комплекс, і не лише для одного Евробаскета, а взагалі для киян.

Далі ще більше. Будувати стадіон буде компанія DeVision. Власником цієї компанії є такий собі Дмитро Буряк. "Меценат" відомий тим, що на початку 2000 років він був основним спонсором БК "Київ".На цьому його любов до спорту завершується. Хоча зв`язок у цій історії любителів баскетболу у владі можна легко прослідити. Причому, нинішній очільник ФБУ на початку 2000-х років також був президентом БК "Київ" і людиною, яка добре знала Буряка.

Як стало відому "Чемпіону" з власних джерел, компанії пана Буряка виділили дуже пільгові умови будівництва "Арени Київ". По-перше на 75% будівництво стадіону буде здійснено за бюджетні кошти у вигляді БЕЗВІДСОТКОВОГО кредиту на велику кількість років. До того ж, поряд з новою спортивною ареною знаходяться будівлі "Домосфера", готель, бізнес-центр, що також належать Буряку.

По-друге, бюджетну вартість робіт визначає сам підрядник будівництва...Очевидно,що комусь ніяк не забути дерибан під час підготовки до Євро-2012 і його знову хочуть повторити.

Коментарі ()