Головне

Богдан Гулямов: "Нам по кишені зібрати в "Будівельнику" всю збірну України"

11.11.2013 19:15 3949 0
Богдан Гулямов: "Нам по кишені зібрати в "Будівельнику" всю збірну України"

Президент чинного чемпіона України з баскетболу розповів "Чемпіону" про завдання команди у Євролізі, а також пояснив, чому Сергій Гладир так і не перейшов у "Будівельник", і за яким принципом формувався склад команди на черговий сезон.

- Вітаємо Вас, Богдане Святославовичу! Після домашньої перемоги над "Партизаном" (інтерв'ю бралося до поєдинку з "Нантерром", - авт.), завдання для команди залишилося незмінним - Топ-16 Євроліги?

- Все це умовно. Всі кажуть, що у нас так звана "група смерті", але я не прихильник того. Звичайно, очікувати подарунків від таких команд, як "Барселона", ЦСКА, "Фенербахче" не варто! Але я вірю у головного тренера "Будівельника" Айнарса Багатскіса, я вірю в хлопців. Адже основна наша мета є стратегічною - це постійна прописка у Євролізі.

- Кажуть, що команда не досить добре укомплектована для такого сильного турніру...

- Торік для нас усе дуже важко починалося, але у підсумку ми стали чемпіонами. А зараз від нас очікували якихось зіркових придбань у міжсезоння. Скажу так - головне, що Айнарс вміє працювати! Ми всі разом ростемо, прогресуємо. Головний тренер проти того, щоб відразу смітити грошима, трясти гаманцем, і так далі. А ми його в цьому підтримуємо.

Я задоволений комплектацією, тренер також. Ми пропонували Багатскісу багато інших варіантів та гравців, але - тренеру видніше. Повторюся: Айнарс знає свою справу, знає, чим він займається, і ми йому особливо в цьому плані заважати не будемо.

- Чому в "Будівельнику" та інших українських клубах у міжсезоння проходить така масова ротація? Адже ледве вболівальники звикли до одного складу, як на зміну йому вже через рік приходить геть інший.

- Цьому є кілька пояснень. Давайте візьмемо минулий сезон: той таки Малкольм Ділейні показав себе дуже добре в чемпіонаті, мав хорошу статистику. Зрозуміло, що він хоче покращити умови свого контракту! Але ми для себе вважаємо, що така пропозиція не відповідає поняттю ціна - якість. Ми за всіх гравців команди боролися. З іншого боку, нам під Євролігу треба було у будь-якому разі підсилюватися. У нас у минулому сезоні, як би ми добре не виступали, все ж таки були "білі плями", і посилення було необхідним.

Я дуже радий, що в команді залишився Артур Дроздов. У першу чергу, він - капітан! Навколо нього насправді багато речей цементується. Також ми задоволені іншими українцями, зокрема Анісімовим, Горбенком.

Всі оцінюють склад по-різному: буває, приходять люди і кажуть, що у нас мало "збірників". Насправді, все це умовно - особисто я вважаю, що в нашій команді є п'ятірка баскетболістів, які можуть грати у збірній. Але ж не я тренер збірної України, це лише моя особиста думка!

- Кажуть, в американських легіонерів відсутнє відчуття, так би мовити, "клубного патріотизму", і вони грають винятково за гроші.

Фото budivelnyk.ua

- У першу чергу, ми не відходимо від своїх власних правил. Ми б могли починати змагання з перекуповування найсильніших українських баскетболістів з клубу в клуб, і нам би це було по кишені. Багато клубів так роблять! Ми б усім розповідали, що хлопці - ми збираємо український склад, можна було б всю збірну України зібрати... Але все ж таки, ми намагаємося вести кадрову політику так, щоб нам не було соромно дивитися в очі представникам інших клубів. Для нас це насправді важливо! Якщо ми будемо масово скуповувати найкращих українців, і будемо платити за них більше, ніж потрібно - це зламає ринок, це не зовсім чесно.

Я задоволений, що у нас залишилися ті люди, які потрібні. А недолік патріотизму в американців нівелюють ті українці, які зараз у складі "Будівельника". Патріоти - це Неруш, Дроздов, молодий Лебединцев, Горбенко - це відкриті люди, які нічого не бояться!

- У міжсезоння ходили чутки, що склад "Будівельника" має поповнити лідер збірної України Сергій Гладир.

- Так, мала місце пропозиція Сергієві через його агента. Напевне, щось йому не підійшло. А інтерес "Будівельника" до Гладиря й справді був.

- На передсезонній прес-конференції ви розповідали, що команда по-новому працюватиме з уболівальниками. В чому заключається ця новизна?

- До нового року ми організуємо кілька дитячих груп. У "Будівельника" є в планах кілька акцій, які клуб проводитиме спільно з Київською міською державною адміністрацією - це окрема програма, яка триватиме кілька років. Ми за свої кошти будемо реконструювати баскетбольні майданчики на вулицях, а КМДА буде надавати адміністративну допомогу. Також, ми у кілька разів підвищили рекламний бюджет і помітно посилили роботу з атрибутикою. До кінця року плануємо відкрити кілька магазинів у Києві з атрибутикою "Будівельника". Традиційно, передбачено кілька благодійних заходів.

- Як ідуть справи з побудовою нової арени для "Будівельника"?

- Все добре. Зараз закінчується архітектурно-будівельна частина, здають документи в експертизу.

Коментарі ()