Головне

НБА. Підсумки 1/2 Західної конференції. Рокетс залишають за бортом Кліпперс, а Ворріорс - Ґріззліс

22.05.2015 17:31 550 0
НБА. Підсумки 1/2 Західної конференції. Рокетс залишають за бортом Кліпперс, а Ворріорс - Ґріззліс

Сайт Чемпіон продовжує пропонувати Вашій увазі серію матеріалів, де будуть описуватися матчі плей-офф Національної баскетбольної ліги сезону-2014/15.

Нагадаємо, кожен матеріал буде опубліковуватися після завершення кожної зі стадій.

Продовжуємо ми матчами 1/2 фіналу Західної конференції, де між собою зійшлися Х'юстон Рокетс - Лос-Анджелес Кліпперс і Голден Стейт Ворріорс - Мемфіс Ґріззліс.

Наперед забігаючи, зазначимо, що у фінальному протистоянні Західної конференції зійдуться Х'юстон і Голден Стейт.

Х'юстон Рокетс (56-26, 2 місце) & Лос-Анджелес Кліпперс (56-26, 3 місце)

Рахунок у серії - 4:3 (101:117, 115:109, 99:124, 95:128, 124:103, 119:107, 113:100) У регулярному чемпіонаті команди грали між собою 4 рази. Рахунок особистих зустрічей - 2:2.

Після приголомшуючої серії з Сан-Антоніо, Лос-Анджелес Кліперс виглядали, мабуть, найсильнішим колективом плей-офф. Вітрильники, розігналися не на жарт, продовживши свій переможний рейс, вигравши 3 гри з перших чотирьох (напевно, хлопці зловили попутний вітер, який дув у бік фіналу).

Команда Дока Ріверса на всіх парах мчала у фінал конференції, багато вболівальників напевно передчували чемпіонство, що не дивно, за чотири матчі Вітрильники перекидали Ракет на 68 пунктів! Такої налагодженої, збалансованої, і чемпіонської гри давно не було в Лос-Анджелесі.

А у випадку з Кліпперс, так і зовсім не було. Команда вперше вийшла на такий рівень. Рівень, поріг якого Лос-Анджелес Кліпперс оббиває не перший сезон. І все б склалося добре, якби не одне велике але - Х'юстон Рокетс. Х'юстон виграв три гри поспіль, тим самим ставши всього дев'ятим колективом в історії НБА, якому вдалося відігратися в плей-офф після рахунку 1-3.

Гра № 1 Місце проведення Х'юстон, Техас

У першому матчі серії, який проходив на майданчику Х'юстона, Лос-Анджелес грав без Кріса Пола. Кріс відновлювався після пошкодження отриманого в сьомій грі з Сан-Антоніо. Коли одна зірка сидить на лавці, інша, на майданчику сяє ще краще! Блейк Гріфін грав "за себе і того хлопця".
Завдяки феноменальним діям важкого форварда (26 балів, 14 підбирань і 13 передач) "вітрильники" перемогли у першому поєдинку з рахунком 117:101, і вибороли перевагу свого майданчика.Слід зазначити дану гру, як "гру втрат", команди на двох втратили м'яч 44 рази! А лідером в цьому показнику став зірковий захисник Рокетс, Джеймс Харден (особистий антирекорд сезону).

Гра № 2 Місце проведення Х'юстон, Техас

У матчі номер два, головним ключем до перемоги стала гра на щитах. Х'юстон переграв своїх візаві в графі підбирання - 54:40. І як не старався Блейк Гріфін, (34 бали, 15 підбирань) в той день перемогу святкували Ракети. Найбільші "винуватці" - Джеймс Харден (32 бали, 7 передач) і Дуайт Ховард (24 бали, 16 підбирань, 4 блоки)

Гра № 3 Місце проведення Лос-Анджелес, Каліфорнія

Першу домашню гру серії Лос-Анджелес переміг з рахунком 124:99. Головними дійовими особами був Джей Джей Редік (31 бал, 11/14 влучання з гри) і син головного тренера Дока Ріверса, Остін Ріверс. (25 балів).

У третій чверті, "вітрильники" оформили ривок 23:0, а основною дійовою особою став все той же Остін Ріверс. Завдяки своїй грі (15 балів 6/8) він підняв на ноги весь Стейплс Центр, який почав скандувати: "Остін Ріверс - Остін Ріверс!". А кращий розігруючий команди, Кріс Пол навіть підтримав тренера: "Це той момент, коли ти можеш бути батьком, а не тільки головним тренером".

Гра № 4 Місце проведення Лос-Анджелес, Каліфорнія

Господарі виграли гру з рахунком 128:95. Варто відзначити, що в цьому матчі центровий Дуайт Ховард рано набрав багато фолів, і тренер Х'юстона був змушений обмежити ігровий час Дуайта, щоб розраховувати на гравця ближче до завершення матчу. План не спрацював, Ховард отримав шостий фол за 10 хвилин до кінця четвертої чверті і покинув майданчик.

Трохи статистики: Очки з трьохсекундної зони Кліпперс - 50, Рокетс - 36. Гра фронт-корту Кліпперс: 25 підбирань 47 очок, Фронт корт Х'юстона: 12 підбирань 17 очок. Таким чином, завдяки феноменальній грі своїх великих (відсутність Дуайта позначилося), Кліпперс здобули третю перемогу і опинилися за крок до фіналу.

Гра № 5 Місце проведення Х'юстон, Техас

У цьому сезоні Ракети жодного разу не програвали три гри поспіль. Але про це, крім журналістів і любителів статистики, ніхто не думав перед матчем. Особливо це стосувалося гравців Х'юстона, для яких поразка означала б виліт з боротьби за головний трофей. Додаткового забарвлення цій грі додавала можлива відсутність на майданчику атакуючого захисника, Джеймса Харді, який напередодні п'ятої гри, застудився.

Не дивлячись на не найкраще самопочуття, гравець, як справжній лідер, вийшов на майданчик і продемонстрував свою, можливо, найкращу гру цього сезону (26 очок, 11 підбирань, 10 передач). Матч завершився перемогою господарів майданчика з рахунком 124:103.

Гра № 6 Місце проведення Лос-Анджелес, Каліфорнія

Шостий матч півфінальної серії плей-офф сезону 2014-2015 між командами Лос-Анджелес Кліпперс і Х'юстон Рокетс надовго залишиться в пам'яті вболівальників. Для Х'юстона це феноменальний "кам -бек", для Лос-Анджелеса це феноменальний провал! Саме провал. Наприкінці третьої чверті перевага Кліпперс була колосальною по грі, і відбивалася на табло в +19 балів.

Мало хто міг подумати, що за сім з половиною хвилин четвертої чверті, граючи при рідних трибунах Лос-Анджелес з переваги в +12 скотитися до відставання в -12 балів. Рахунок четвертої дванадцятихвилинки 15:40, ще довго буде ввижатися хлопцям по ночах. А головними лиходіями нічних кошмарів будуть Корі Брюер і Джош Сміт, які за 12 хвилин принесли своїй команді 15 і 14 балів відповідно. Кліпперс зазнав нищівної поразки з рахунком 119:107.
 
Гра № 7 Місце проведення Х'юстон, Техас

У заключному матчі півфіналу Західної конференції Ракети на своєму паркеті каменя на камені не залишили від "грізних і перспективних" Кліпперс. По ходу всього матчу Лос-Анджелес перебував у ролі наздоганяючих, і чим сильніше вони намагалися наздогнати, тим далі відривався суперник.

Всі спроби Кріса Пола (26 балів, 10 передач) і Блейка Гріфін (27 балів, 11 підбирань) були вміло ліквідовані. З неймовірним шумом і гуркотом від роботи двигунів, Ракети вриваються у фінал Західної конференції, де їх чекає Голден Стейт Уоріорс. Найближчим часом ми з вами дізнаємося як багато ще палива збереглося в баках Х'юстона. Перша гра пройде 19 травня на паркеті Голден Стейт.

Найкращі гравці серії (показники у середньому за матч):

Х'юстон
Джеймс Харден - 25,4 очок + 5,6 підбирань + 8,1 передач + 1,4 перехоплення
Дуайт Ховард - 17,6 очок + 13,9 підбирань + 1,4 передач + 1,1 перехоплення + 2,1 блок-шота
Тревор Аріза - 16,7 очок + 6,9 підбирань + 2,4 передач + 2,1 перехоплення

Кліпперс
Блейк Гріфін -26,9 очок + 12,3 підбирань + 4,9 передач
Кріс Полл - 21,2 очок + 4,2 підбирань + 10 передач + 1,6 перехоплення
ДеАндре Джордан - 13,6 очок + 13,4 підбирань + 1,7 передач + 2 перехоплення + 2,1 блок-шота

Голден Стейт Ворріорс (67-15, 1 место) & Мемфіс Ґріззліс (55-27, 5 место)

Рахунок у серії - 4:2 (101:86, 90:97, 89:99, 101:84, 98:78, 108:95). Рахунок особистих зустрічей у регулярному чемпіонаті 2:1 на користь Голден Стейт.

У даному півфіналі Західної конференції зустрілися дві команди, які пропагують абсолютно різні стилі гри. Голден Стейт краща атакуюча команда ліги, завдяки великій кількості дальніх кидків. У той час як Мемфіс є кращим захисним колективом, а свій напад будує через великих, по максимуму навантажуючи трьохсекундну зону.

Гра № 1 Місце проведення Окленд, Каліфорнія

У першому матчі Мемфіс не міг розраховувати на свого розігруючого, Майка Конлі. Гравець ще не встиг відновитися після травми обличчя, яку отримав у першому раунді плей-офф. Факт відсутності гравця, який до того ж є основним зв'язуючим в атаці команди, помітно послабив Мемфіс.

"Ведмеді" змогли нав'язати боротьбу лише перші 6 хвилин гри, після чого їх присутність на паркеті перетворилося на формальність. Як не старалися Марк Газоль і Зак Рендольф, які на двох набрали 41 бал і стали найрезультативнішими гравцями матчу, позитивного результату їм домогтися не вдалося.

Голден Стейт без особливих зусиль захопив перевагу і впевнено, від чверті до чверті, нарощував перевагу. Виглядала ця гра як матч регулярного чемпіонату в середині сезону, де грав лідер і звичайний середнячок. Підсумковий результат 101:86.

Гра № 2 Місце проведення Окленд, Каліфорнія

Перед початком поєдинку, Стеф Каррі, вже як MVP 2015, представив публіці свій новий трофей. Чудову подію не вдалося підкріпити перемогою. Та й гра Каррі була далека від рівня MVP - 2/11 трьохочкових, 19 балів, 6 передач за 40 хвилин.

Мемфіс з поверненням Майка Конлі заграв саме так, як грав весь сезон. Захист, захист і ще раз захист. "Ведмеді" зупинили атакуючий запал "воїнів", змусивши їх втратити м'яч 20 разів за гру.

При цьому завдяки своїм швидким переміщенням і ефективному пресингу по периметру їм вдалося знизити відсоток попадання з-за дуги до 23% (6/26). Підсумковий результат 90:97, Мемфіс зрівнює рахунок у серії. Для Воїнів ця поразка всього лише третя в цьому сезону на рідному майданчику.

Гра № 3 Місце проведення Мемфіс, Теннессі

Зак Рендольф (22 очка) і Марк Газоль (21 бал, 15 підбирань) стали найрезультативнішими гравцями матчу у складі господарів, і допомогли Мемфісу здобути другу перемогу поспіль. Як і в попередній грі, головним козирем став феноменальний захист.

Особливо в особі атакуючого захисника Тоні Олена і розігруючого Майка Конлі. Їм вдалося обмежити найсильніший атакуючий дует ліги (Каррі і Томсон) лише 43 балами за гру, при загальному відсотку влученань 16/34 (трьохочкові Каррі 2/10).

Крім цього "ведмеді" переграли своїх опонентів відразу в декількох атакуючих елементах гри: очки з трисекундноъ зони 46:32, очки другого шансу 19:7. У підсумку захист другий матч поспіль перемагає напад - 89:99.

Гра № 4 Місце проведення Мемфіс, Теннессі

У матчі номер 4 Голден Стейт домінував більшу частину гри і впевнено обіграв Мемфіс з рахунком 101:84. Фактично, все було вирішено вже в першій половині гри. З самого початку гості рвонули вперед, немов згадали, що вони найкращий атакуючий колектив ліги і втекли від суперника 16:6. Нарешті пішла гра у Каррі, який закинув 21 бал з 33 у першій половині, на перерву команди пішли з рахунком 61:44 на користь "воїнів".

У другій половині гри істотних змін не відбувалося. Мемфіс раніше атакував з катастрофічним відсотком (36%, найслабший за весь сезон), а гості тільки нарощували перевагу. Якщо Голден Стейт починає матч з впевненого ривка і неймовірного шквалу точних кидків, зазвичай він його закінчує впевненою перемогою. "Ми задали темп у першій чверті і далі тримали ногу на педалі газу всю дорогу. Це те, як ми граємо", - заявив Стефен Каррі після матчу.

Гра № 5 Місце проведення Окленд, Каліфорнія

Стів Керр розгадав гру Мемфіса. Інакше як пояснити перемогу в +20.
Незважаючи на свою не найбільшу результативну гру (18 балів, 6\13 трьохочкових) Каррі зумів записати на свій рахунок відразу два нових досягнення.

Рекорд НБА за швидкістю реалізації 100 влучань з-за дуги в плей-офф, 28 матчів. Попередній рекорд був у Рея Алена, 100 точних кидків за 35 ігор. Індивідуальний рекорд за кількістю перехоплень за гру в плей-офф (6 перехоплень).

Основна причина поразки для Мемфіса - це розбалансована гра на обох сторонах майданчика. У захисті вони не впоралися з натиском і дозволили атакувати своє кільце з високим відсотком (46%), все таки, без Тоні Алена захист у "ведмедів" зовсім іншого рівня.

Що стосується нападу, то тут повний провал. "Ведмеді" другу гру поспіль не можуть налаштувати приціл, продовжуючи атакувати кільце суперника з жахливим відсотком (33/84, з яких 4/15 трьохочкових). Матч закінчився розгромом 98:78.

Гра № 6 Місце проведення Мемфіс, Теннессі

У матчі номер 6 "воїни" остаточно розкрили оборонні схеми Мемфіса і налагодили гру в захисті. Що дозволило команді виграти цю зустріч з рахунком 108:95 і вперше з 1976 року вийти у фінал Західної конференції.
Основні діючі особи - дует "Splash Brothers". На двох Стеф Каррі і Клей Томпсон закинули 52 очки (11/18 з-за дуги). А ось для колективу з Теннесі налагодження атаки буде головною метою в наступному сезоні. У трьох поспіль програних матчах "ведмеді" атакують з відсотком не вище 40!

Звичайно, колективи, які грали на захист, частіше вигравали чемпіонства і більш стабільно виступають по ходу сезон. Якщо дивитися на останні три сезони, то Мемфісу, який чудово захищається, є чим пишається, але для більш високих результатів потрібно щось робити з атакою.

Відмінний досвід отримала команда і можливо вже в наступному сезоні ми з Вами побачимо новий Мемфіс Грізлі. А поки продовжуємо насолоджуватися приголомшливими матчами плей-офф сезону 2014-2015.

Найкращі гравці серії (показники у середньому за матч):

Голден Стейт
Стефен Каррі - 24,5 очок + 5 підбирань + 6,5 передач + 2,2 перехоплення
Дреймонд Грін - 12,5 очок + 8,3 підбирань + 4,3 передач + 1,8 перехоплення
Клей Томпсон - 17,8 очок + 4,8 підбирань + 3,3

Мемфіс
Марк Газоль - 19,2 очок + 11,2 підбирань + 4 передач + 1,3 перехоплення + 1,2 блок-шота
Зак Рендольф - 17 очок + 8,5 підбирань + 2,3 передач

Коментарі ()