Головне

Євробаскет-2015 (жінки). Україна - Чехія 79:80. За крок від перемоги

12.06.2015 19:49 828 0
Євробаскет-2015 (жінки). Україна - Чехія 79:80. За крок від перемоги

Об'єктивно матч проти команди Чехії був чи не найважливішим для збірної України на жіночому чемпіонаті Європи 2015 року з баскетболу. Незважаючи на думку букмекерів, фахівці схилялися до того, що саме у цій зустрічі мав визначитися третій колектив групи A, який проб'ється до другого групового етапу.

Такі міркування підтвердилися після першого змагального дня, коли Чехія розгромно програла Чорногорії, а Україна - Франції. Тому, швидше за все, чорногорки та француженки мають розіграти між собою перше місце, а чешки й українки, при всій повазі до команди Румунії, - третє.

Розпочався звітний поєдинок для "синьо-жовтих" не дуже вдало. За перші тридцять секунд українки набрали два командних фоли, після чого за три хвилини зустрічі примудрилися отримати 14 очок у власне кільце. При цьому попереду у підопічних Вадима Чечура нічого не виходило. Як знову не виходило вигравати підбирання під чужим щитом.

Далі - більше!.. Незрозумілі провали у захисті призвели до того, що українки у середині чверті програвали 8:22. Як наставник не намагався організувати гру своїх баскетболісток, це у нього не виходило. Крім того, не пішла гра в Аліни Ягупової, яка за перші десять хвилин набрала лише чотири пункти. Натомість Олександра Хоменчук записала у свій актив 7 балів, проте це Україні не особливо допомогло, адже рахунок так і не скоротився - 17:31.

Другий відрізок поєдинку почався тим, що команди точно відповідали одна одній в атаці, набравши по 8 очок кожна за три з половиною хвилини - 25:39. Після чого нарешті пішла гра у Ягупової, яка за півтори хвилини відзначилася сімома очками (саме вона закинула перший триочковий України у цей день). Й у середині чверті "синьо-жовті", так би мовити, повернулися у боротьбу - 30:39.

Друга половина другої чверті запам'яталася знову незрозумілими діями українок у захисті. Вони втрачали суперниць у власних володіннях, і досить швидко рахунок більш ніж у -10 повернувся - 32:46... У ці хвилини триочковим прорвало Катерину Дорогобузову. Потім з-за дуги влучила і Ягупова, але арбітри зафіксували у неї пробіжку.

В останню хвилину першого тайму вдалим "енд-ваном" відзначилася Хоменчук. Україна мала ще дві можливості, аби скоротити рахунок, проте спроби виявилися неточними. І команди пішли на велику перерву за рахунку 48:38 на користь Чехії.

Третя чверть почалася з феєрії у виконанні Ягупової, яка спочатку закинула двоочковий з важкої позиції після сольного проходу, а потім поставила блок-шот суперниці під власним щитом. Аліна вирішила, що нарешті у неї пішов кидок, тому почала бомбардувати кошик Чехії. Однак наступні кілька спроб виявилися неточними, а от чешки свої моменти використовували - 40:53, і знову відставання більше, ніж -10.

Щоправда, ненадовго. Ягупова, котрій допомогла Білоцерківська, знову скоротила відставання - 47:55. Особливо красиво виглядав триочковий Аліни з далекої відстані та, здавалося, безвихідної ситуації. Та і Катєріна Єлхотова відповіла з-за дуги, не давши українкам розвинути успіх. Приємно, що підопічні Чечура почали вигравати підбирання на власному щиті. Та все це ніяк не допомагало "синьо-жовтим" скоротити рахунок менше, ніж на вісім пунктів.

І лише ударна кінцівка чверті дозволила Україні скоротити відставання до семи очок - 55:62. Постаралися Ягупова, Дорогобузова та Вікторія Мірчева. І такий перебіг давав надію українським прихильникам баскетболу, що команді таки вдасться створити камбек.

У Чехії у ці хвилини гра складалася провально. Суперниці ніяк не могли "розмочити" цифри на табло, й Ольга Дубровіна з Мірчевою наблизили Україну на відстань трьох очок - 59:62! Однак Алєна Ганушова (яка, скажемо наперед, і вирвала перемогу для Чехії) "енд-ваном", а потім і вдалим двоочковим повернула комфортне лідерство своїй команді - 61:67. Емоції у ці хвилини зашкалювали, нерви були на межі в обох команд.

В обох команд у середині чверті було по чотири командних фоли. Тепер у всій своїй красі показала себе Мірчева, яка менш ніж за хвилину набрала п'ять очок. А точний кидок Хоменчук скоротив рахунок до мінімуму - 70:71. Та знову наші баскетболістки не втримали Ганушову, яка закинула триочковий. У чешок більше нікому, крім Алєни, не вдалося відзначитися, і українки на чолі з Ягуповою за 1:54 до фінальної сирени змогли зрівняти рахунок - 74:74!

Ганушова на цьому не заспокоїлася та повернула лідерство Чехії. Але Дорогобузова триочковим уперше у зустрічі вивела Україну вперед - 77:76! Вероніка Бортелова штрафними кидками знову вивела свою команду вперед, проте завершальна атака була за "синьо-жовтими". Чечуро взяв тайм-аут, під час якого пояснив, як потрібно розіграти "матч-бол". На жаль, його підопічні втратили цю можливість. Довелося швидко фолити та сподіватися, що Бортелова промахнеться з лінії штрафних...

На жаль, цього не сталося. Україна мала ще чотири секунди на атаку, м'яч доправили у трисекундну Ягуповій, яка сподівалася, що суперниці сфолять проти неї. Та і цього не сталося. Аліна закинула з-під щита із сиреною, яка означала мінімальну перемогу Чехії - 80:79...

Тепер перед командою України стоїть важке завдання. Потрібно спочатку переграти збірну Румунії на її полі, а потім створити диво у протистоянні із Чорногорією. Румунок нащодавно "синьо-жовті" вже перегравали, на турнірі у Мінську. Але то було на нейтральній території, а тепер же господарок турніру будуть підтримувати рідні вболівальники. Після цього поєдинку, який відбудеться у суботу, 13 червня, і будемо розмірковувати про подальші шанси нашої команди.

Чемпіонат Європи-2015 з баскетболу

Жінки

Матч 2-го туру

Група A

Тімішоара, Румунія

12 червня

Чехія - Україна 80:79 (21:17, 17:21, 14:17, 18:24)

Чехія: Ганушова (23 + 6 підбирань), Єлхотова (23 + 5 підбирань), Бортелова (12 + 10 передач)

Україна: Ягупова (32 + 6 підбирань), Хоменчук (14 + 7 підбирань), Мірчева (13 + 4 підбирання), Дорогобузова (10 + 9 підбирань), Дубровіна (4 + 5 передач), Білоцерківська (4 + 4 передачі), Римаренко (2), Самбурська (3 підбирання + 3 передачі).

Коментарі ()