Головне

НБА. Фінал. Голден Стейт Ворріорс - Клівленд Кавальєрс 4:2. Тріумф "Воїнів Золотого Штату"

22.06.2015 09:48 349 0
НБА. Фінал. Голден Стейт Ворріорс - Клівленд Кавальєрс 4:2. Тріумф "Воїнів Золотого Штату"

Сайт Чемпіон завершує серію матеріалів, де наш спеціальний кореспондент висвітлював матчі плей-офф Національної баскетбольної ліги сезону-2014/15.

Нагадаємо, кожен матеріал опубліковувався після завершення кожної зі стадій.

На черзі - матчі фінальної серії серії, де між собою зійшлися Голден Стейт Ворріорс і Клівленд Кавальєрс.

Наперед забігаючи, зазначимо, що у фінальному протистоянні виграли "Воїни Золотого Штату".

Голден Стейт Ворріорс (67-15, 1 місце) - Клівленд Кавальєрс (53-29, 2 місце)

Рахунок у серії 4:2 на користь Голден Стейт Ворріорс (). Рахунок особистий зустрічей по ходу регулярного сезону - 1:1.

Гра № 1 (місце проведення - Окленд, Каліфорнія)

Перед початком фінальної серії, обидва колективи перебували у чудовій формі та повній бойовій готовності. Голден Стейт виграв 12 з 15 ігор у цьому плей-офф, Клівленд - 12 з 14-ти, що є найкращими показниками. Зазначимо, що тренують ці команди нставники-новачки. Стів Керр проводить свій перший сезон як головний тренер, Девід Блатт - перший сезон на посаді у Клівленді. Саме Блатту належить рекордний показник - 12/14 перемог у плей-офф, як тренеру-початківцю.

З перших хвилин команди почали нав'язувати одна одній свій стиль гри. Ні Клівленд, ні Голден Стейт не перелаштовували тактику гри у нападі, продовжуючи грати у тому стилі, який привів їх у фінал НБА. Воїни багато рухалися та кидали у швидких атаках, при цьому, не особливо замислюючись з якої відстані це краще робити (де більше місця для відкритого кидка - звідти і кидаємо). "Кавальєри" ж усі свої атаки будували через Леброна Джеймса. М'яч майже у кожній атаці проходив через його руки.

У першій чверті стабільніше була гра у гостей, які, крім точних атак, встигали ще й відмінно захищатися. Не дозволяючи суперникові робити відкриті кидки, Клівленд знизив точність кидків суперника до 27% (6/22). Результат 29:19 на користь "Кавс".

У другій чверті "Воїни" заграли набагато краще (57% точних кидків), немов перші 12 хвилин це була тренувальна розминка для них. Стеф Каррі згадавши, що він МВП та лідер команди, повів хлопців за собою. Всього за 7 хвилин гри він реалізував 4/4, набравши 10 очок, і роздав 4 результативні передачі.

Не можна не відзначити те, що у другій половині гри Клівленд грав у стилі "дамо Леброну м'яч, він все зробить сам". Постійно граючи один в один проти захисників, Джейм стабільно набирав очки, створював відмінні комбінації для партнерів. Відіграючись з Мозговим після заслону, скидаючи м'яч на периметр, одним словом ігрову схему Клівленд відшліфував до автоматизму. Проглядалася стара добра, так би мовити, "олдскульна" гра. Багато персональних атак, причому абсолютно різних стилів. Благо арсенал у Леброна невичерпний. Весь матч, аж до кінця четвертої чверті сильніше виглядали саме гості.

У флеш-інтерв'ю після третьої чверті, тренер Голден Стейт Стів Керр на питання, як зупинити Леброна, відповів наступне: "Змусити його працювати, не давати легких кидків". Також Керр зауважив, що подвоювати захист на гравцеві не найкращий варіант, оскільки у команді суперника багато відмінних снайперів, яких краще не залишати самих.

Чотири чверті наполегливої боротьби команди так і не виявили переможця. Ближче до перемоги був Клівленд, але в останній атаці, на яку у гостей були повноцінні 24 секунди, Джеймс виявився неточним. Гра перейшла в овертайм. Кайрі Ірвінг, який чудово провів матч (23 очки, 7 підбирань, 6 передач, 4 перехоплення, 2 блок-шоти), на початку додаткового часу послизнувся під час введення та пошкодив травмоване коліно, після чого, сильно накульгуючи, залишив майданчик. З дев'яти кидків Клівленда у додатковий час точним виявився тільки один. Всього 2 набраних очка, втрата своєї другої зірки у команді, програш у матчі, який був майже виграний - гіршої кінцівки для Клівленда і придумати складно.

Головні події:
Феєричний виступ Джеймса (44 очка, 8 підбирань, 6 передач).
Травма другого головного гравця "Кавс" Кайрі Ірвінга.
Гра резервних гравців Голден Стейт. Їхня лавка обіграла своїх опонентів 34:9
Персональний захист Андре Ігуодали. Андре відмінно захищався один в один проти Джеймса, дозволивши йому реалізувати лише 4/13 (30,8%) кидків з гри. Коли Джеймса опікали інші гравці, той був точний у 56% своїх атак (14/25).
Гра Стефа Каррі у другій чверті (10 очок, 4/4, 4 результативні передачі). З 20 набраних командних балів, Стефен брав участь у наборі 18 балів, закидаючи і роздаючи точні результативні передачі.

Гра № 2 (Окленд, Каліфорнія)

Після того, як стало відомо, що Кайрі Ірвінг вилетів з гри, як мінімум, на 3 місяці, багато хто засумнівався у перемозі Клівленда. Коли у твоїй команді двоє з трьох лідерів у лазареті - це не найкраща новина. Крім кадрових втрат, команді зі штату Огайо доводиться боротися ще й з безліччю морально-вольових чинників, без яких важко уявити фінал найсильнішої баскетбольної ліги у світі. Програти матч, який був майже виграний - це важкий удар навіть для найстійкіших.

Друга гра проходила за схожим сценарієм, але у зовсім іншому ритмі, що призвело до інтригуючої розв'язки у додатковий час. "Воїни" не зуміли скористатися своїм камбеком у четвертій чверті та тим самим перевернути результат гри у позитивне для себе русло. Кавальєрс ж навпаки зуміли вистояти, продемонструвавши всю свою силу та вміння грати першим номером навіть на чужому майданчику. Підсумковий рахунок у матчі 95:93 на користь Клівленда.

З перших хвилин матчу почалася справжня битва. Клівленд вибудував свою гру від захисту, постійно нав'язував супернику жорстку фізичну боротьбу, не давав тим вільного простору та легких завершень атак, тим самим перекрив головний шлях до перемоги Голден Стейт. Команда, яка зайняла перше місце у Лізі за кількістю закинутих очок за гру (110) і перше місце за кількістю передач (27,4), другу гру поспіль не могла подолати рубіж у 100 балів. Кількість результативних передач у цій грі - 16, що є жахливим показником для Голден Стейт.

Справжнім сюрпризом для "Воїнів" стала гра Метью Делаведови, який замінив у старті травмованого Кайрі Ірвінга. Австралієць, не замислюючись про гру у нападі (9 балів та одна результативна передача), повністю сконцентрувався на грі у захисті. Завдяки відмінній персональній опіці йому вдалося зробити те, що не вдавалося ще нікому у цьому сезоні, - а саме зупинити Стефена Каррі. МВП зробив 6 втрат і кидав з гіршим відсотком у сезоні, (5/23 реалізація, 2/15 триочкові, 19 балів). Єдиний гравець у складі господарів, який відіграв матч на рівні - це Клей Томпсон, незважаючи на 4/12 триочкових, він завершив гру з 50% реалізацією 14/28 і набрав 34 очки.

Атакуюча сила гостей - Леброн Джеймс - показав космічний результат (39 балів, 16 підбирань, 11 передач). Крім самостійних дій, Джеймс дуже активно задіяв п'ятого номера Тімофєя Мозгова, котрий продемонстрував свою найкращу гру у плей-офф (17 балів, 11 підбирань). Ці двоє відмінно розігрували "пік-н-роли", після яких Тімофєй влучав у кошик, або ж змушував суперника фолити. На лінію штрафних росіянин виходив 12 разів і в 7 спробах був точний. Такий відсоток реалізації - хороший результат для 5-го номера. Більше за нього у тому матчі з лінії кидав тільки Джеймс (18 разів).

Наприкінці четвертої чверті напруга зросла, фізичної боротьби стало набагато більше, стали з'являтися суддівські помилки. І всі вони були на користь господарів. Спочатку судді не звернули уваги, що при вкиданні спірного м'яча Грін спирався на плече Джеймса - м'яч перейшов до "Воїнів". У наступній атаці вони не дали фол Андре Ігуодалі за відвертий удар по руках Джеймса - м'яч знову перейшов до "Воїнів". На цьому помилки не закінчилися. За рівного рахунку останню, потенційно переможну атаку проводив Клівленд (не нагадує кінцівку першої гри?). Леброн Джеймс проходив під кільце й у важкому кидку не влучив. Гра перейшла в овертайм. Все б добре, та ось судді у цьому проході не зарахували відразу два фоли на Джеймсі. Спочатку відверто заборонена правилами боротьба руками від Ігуодали, потім фол Гріна при завершальному кидку. І так гра перейшла в овертайм.

В овертаймі за 10 секунд до кінця, за рахунку 93:92, Метью Делаведова реалізував 2 штрафних і вивів Клівленд вперед 94:93. Після чого свою комбінаційну атаку проводили "Воїни", Стефен Каррі не реалізував кидок із середньої дистанції, що стало завершальною дією цього матчу. "Це класична ситуація, яку ти граєш ще дитиною. Я відчував, що був у цій ситуації мільйон разів раніше," - Делаведова прокоментував свої два вирішальні влучання з лінії штрафних.

Головні події:
Гра розігруючого Клівленда Метью Делаведови, його персональний захист, а також реалізовані 2/2 штрафні за 10 секунд до кінця матчу.
Черговий тріпл дабл Леброна Джеймса (39 балів, 16 підбирань, 11 передач).
Провальна гра від МВП Стефена Каррі (5/23 реалізація, 2/15 трьох очкові, 19 балів, 6 втрат).
Жахливий відсоток реалізації триочкових кидків у Голден Стейт (8/35).
Перша перемога у фіналі НБА для Клівленд Кавальєрс.
Вперше в історії НБА фінальна серія починається двома іграми з додатковим часом.

Гра № 3 (Клівленд, Огайо)

Леброн Джеймс набирає 40 балів, Метью Делаведова - 20, і Клівленд Кавальєрс наближається на одну перемогу ближче до першого титулу для штату Огайо за останній 51 рік. Першого титулу у всіляких спортивних змаганнях. Фінальна серія набирає обертів. І хоч овертайму, як у попередніх двох зустрічах, не було, все ж глядачі стали свідками приголомшливою битви з інтригуючою кінцівкою.

Клівленд по колишньому нав'язує супернику фізичний і позиційний баскетбол з акцентом на захист. І що найголовніше, що це у них спрацьовує вже третю гру поспіль. Проблеми у каліфорнійців виникали на всіх фронтах. Найпомітніші - гра у нападі. У першій половині підопічні Стіва Керра реалізували лише 15 з 44 спроб (34%), триочкові взагалі 3/18 (19%). І знову в центрі уваги Стефен Каррі, який ніяк не може впоратися із захистом Делаведови. МВП приніс своїй команді всього 3 бали, (1/6) за 12 хвилин гри. У цьому матчі Ворріорс вдалося встановити особистий антирекорд сезону, набравши лише 55 балів за перші три чверті гри. До цього мінімальний показник був 60.

Другу половину команди розпочали за рахунку 44:37 на користь Кавальєрс. Набагато краще заграв Каррі (3/5 і 7 балів за чверть). Правда, крім того, що МВП почав потрапляти у кільце, мало що могло порадувати вболівальників Голден Стейт. Їхня гра залишалася незмінно слабкою як у нападі, так і в захисті. Наздогнати суперника ніяк не вдавалося. Клівленд, завдяки грі Джеймса (13 очок) і Метью Делаведови (10), кидки якого з кількості переросли в якість 4/5, зумів відірватися від суперника на відстань 17 пунктів. А у четвертій чверті відрив становив уже 20 балів.

Переглядаючи варіанти, Стів Керр випустив на паркет резервістів. Одним з яких був Девід Лі. Учасник Матчу всіх зірок, який у перших двох матчах не грав, отримав можливість проявити себе. Його вихід вдихнув нове життя команді, бігмен додав відсутніх сил у трисекундну зону. Саме звідти він зібрав всі свої 9 балів за четверту чверть, крім цього, роздавав точні передачі на периметр. За його присутністі на паркеті "Воїнам" вдалося скоротити перевагу до 5 пунктів. Після чого за справу взявся Стефен Каррі, відправляючи супернику триочковий за триочковим. На його рахунку 17 балів і 5/8 реалізованих дальніх кидків за чверть.

За дві з половиною хвилини до кінця чверті Каррі скоротив різницю у рахунку до -1. У наступній атаці Метью Делаведова, який провів свій найкращий матч у цьому сезоні, реалізував неймовірний за складністю кидок з фолом, збільшивши перевагу до чотирьох пунктів. Свою атаку у відповідь "Воїни" провалили, Леброн Джеймс перехопив м'яч у Каррі, дальнім кидком збільшив різницю до 7 пунктів. Але навіть за такого рахунку інтрига не зникла. "Воїни" однак знайшли спосіб і скоротили відрив до -3. Після чого м'яч з-за бокової лінії вводив Клівленд, Клею Томпсону вдалося зробити перехоплення та вибити круглого з рук Делаведови, правда, зробив він це з порушенням правил. Переглянувши повтор епізоду, судді зафіксували, що гравець, здійснюючи перехоплення, заступив за лінію, яка позначає межі майданчика. М'яч перейшов Клівленду. А часу на те, щоб відігратися зовсім не залишилося. Підсумковий рахунок 96:91.

Головні події:
Джеймс встановив рекорд результативності у фіналах плей-офф. За три гри набравши 123 очка, Леброн обігнав Джері Веста 118 очок і Рікка Барі (гравця Голден Стейт Ворріорс) 122 очка.
Делаведова набирає 20 балів і стає третім незадрафтованим гравцем, якому підкорився рубіж у 20 балів у фіналі НБА.
Друга поспіль провальна гра МВП Стефена Каррі.

Гра № 4 (Клівленд, Огайо)

Ще до вкидання м'яча, що сигналізує про початок гри № 4, головний тренер Голден Стейт Стів Керр зробив сюрприз, випустивши у старті Андре Ігуодалу на місце форварда, а Дреймонда Гріна пересунувши на позицію центрового. Такий полегшений склад у першу чергу орієнтований на гру у нападі. Очікувалася швидка гра, точні передачі та безліч відкритих кидків.

Правда, на гравців Клівленда це ніяк не вплинуло, підопічні Девіда Блатта у перші дві хвилини гри зовсім не помітили суперника, оформивши ривок 7:0. Керманичу "Воїнів" довелося брати тайм-аут, щоб хоч якось остудити запал і налаштувати своїх підопічних. Передихнувши хвилину, Голден Стейт почав ефективно реалізовувати план гри. Вже у першій чверті команда почала виправляти помилки минулих двох ігор. 9 результативних передач і 31 бал за 12 хвилин яскраве тому підтвердження. Слід зазначити, що граючи легким складом у першій чверті, "Воїни" переграли Клівленд на щитах - 13:11. Андре Ігуодала грав свій перший матч сезону, вийшовши у старті, та став найрезультативнішим, набравши 9 балів, а його гра у захисті зупинила Джеймса на показниках (5 очок при 2/5).

У другій чверті головним списом атаки гостей став Дреймонд Грін, який приніс команді 8 балів у чверті. Граючи у свою гру в атаці, "Воїни" також додали агресії у захисті, знизивши відсоток влучань "Кавс" до 27% (6/22, з них триочкові 0/7). В одному з епізодів Девід Лі жорстко сфолив на Джеймсові, який вилетів за межі майданчика, врізавшись у камеру оператора. Так близько з паппараці Джеймс ще не стикався, гравець розбив голову об камеру, про що свідчили сліди крові на потилиці. Неспортивного фолу не було, але сам епізод яскраво демонстрував настрій "Воїнів". Сам Джеймс у даній чверті ніяк не міг зловити свій ритм, реалізувавши всього 2 з 7-ми кидки. Команди пішли на велику перерву з 12-очковою перевагою Голден Стейт.

"Сьогодні ми вийшли на гру з настроєм на перемогу" - Стеф Каррі сказав у післяматчевому коментарі. "Ми грали у відчай. Ми були справді голодні. Це було дивно, вийти на матч, нав'язати свою гру на обох сторонах майданчика та грати у наш баскетбол. Це саме те, як ми грали впродовж всього сезону," - додав Клей Томпсон.

Третя чверть виявилася ліпшим ігровим відрізком для Клівленда. Господарі майданчика завдяки тріо Джеймс - Мозгов - Делаведова скоротили рахунок до -3 за 34 секунди до кінця періоду. Але втримати його все ж не змогли. Стеф Каррі, явно знайшовши свою гру ще з четвертої чверті третього матчу, дальнім влучанням повернув команді більш комфортну перевагу у 6 пунктів. У заключній чверті Клівленд Кавальєрс показали свою найгіршу гру в атаці. З 18-ти спроб реалізували лише дві. У результаті підопічні Девіда Блатта програли її з рахунком 12:27. "В атаці ми були просто жахливі. Іноді ваша атака просто непомітна" - Леброн Джейс, коментар після гри. Підсумковий рахунок зустрічі 103:82 на користь Ворріорс.

Головні події:
Геніальне рішення Стівена Керра випустити Андре Ігуодалу у старті. Крім персональної опіки Джеймса, гравець відзначився 22 балами та 8 підбираннями.
Повернення МВП й гри Голден Стейт. "Воїни" заграли у гру, яка принесла їм 67 перемог в регулярному чемпіонаті. Повністю перегравши суперника як на одній, так і на іншій половині майданчика.
Спад у грі Леброна Джеймса. Гравець реалізував лише 7 з 22 спроб. Загальна статистика (20 балів, 12 підбирань 8 передач).
Відмінна гра Тімофєя Мозгова, гравець став найрезультативнішим у складі "Кавс" (28 балів, 10 підбирань)
Провальна гра лавки запасних Кавальєрс. Всього 7 балів у загальну скарбничку.
Атака Клівленда. Всього 33% реалізації 29/88, з яких 4/27 дальні кидки.

Гра № 5 (Окленд, Каліфорнія)

Стартові п'ятірки команд були аналогічні минулим матчем. Стів Керр знову випускає полегшену п'ятірку з Андре Ігуодалою. Цей трюк вже не є несподіваним, але незважаючи на це Блатт не міняє своєї тактики та продовжує грати тим же складом з фонт-кортом Мозгов - Томпсон.

За перші п'ять хвилин гри Голден Стейт змусив суперника втратити м'яч 5 разів, а після того, як "Воїни" оформили ривок 8:2, стало очевидно, що Клівленд не справляється з ритмом гри. Головний тренер, не довго думаючи, відразу ж відреагував заміною. Замість центрового Тімофєя Мозгова на паркеті з'явився снайпер Ебігейл Сміт. Сміт, який провалив попередній матч (2/12 реалізація, 4 очки), відразу ж почав обстріл кільця суперника й у перших двох атаках реалізував два з двох дальніх кидка. Крім відсутніх очок, Ебігейл додав команді необхідної швидкості та рухливості, за рахунок чого гості змогли відновити баланс у грі та зрівняти рахунок до кінця першої дванадцяти хвилинки - 22:22.

Другу чверть "Кавс" почали більш впевнено, знову і знову постачаючи м'яч Сміту, у якого явно пішла гра. За п'ять хвилин гості відірвалися від суперника на 7 пунктів. Лише почавши грати більш щільно у захисті з Ебігейл Смітом, "Воїни" зуміли охолодити атаку суперника та скоротити розрив у рахунку. В останній атаці другої чверті Харісон Барнс, ефектно додавши у кільце два з фолом, вивів свою команду вперед 51:50.

Друга половина матчу отримала дещо інше забарвлення, команди почали більше дорожити м'ячем, мінімізувавши втрати. Лідер змінювався мало не у кожній атаці. Такі "гойдалки" - гра нервів для тренерів, будь-яке рішення може різко змінити хід гри, причому не завжди у кращу сторону. Можливо, тому Девід Блан не хотів ризикувати повертатися до старої схеми. Він, як і раніше, тримав на лавці російського центрового. Баскетболіста, який за за відсутності Лава й Ірвінга став другою головною силою у наборі очок. Такий темп тривав до кінця третьої чверті, коли Клей Томпсон отримав четверте персональне зауваження та пішов відпочивати на лаву запасних. Замість нього на майданчик вийшов бразилець Леандро Барбоса, з появою якого "Воїни" зуміли додати в атаці та до кінця періоду вирватися вперед на 6 пунктів.

У четвертій чверті друге дихання відкрилося у Джеймса, який був причетний до наступних 15 балів команди, або асистуючи, або завершуючи атаку сам. А триочковий кидок метрів з восьми у його виконанні і зовсім вивів команду вперед 80:79. Але головною дійовою особою вечора став МВП Стефен Каррі. Завдяки його феноменальній грі (5/7 у чверті, 3/5 дальні кидки) "Воїни" оформили ривок 15:5 за 3:48, довівши рахунок за 1 хвилину та 22 секунди до кінці четвертої чверті до комфортних +11 (100:89). Всі спроби Кавальєрс відігратися були невдалі, два невлучних дальніх кидки Сміта, блоковані кидки Шампрета та Томпсона, остаточно поставили крапку у даному матчі. Підсумковий рахунок 104:91, перемога Голден Стейт Ворріорс. "Воїни" повели у серії 3:2 і були на відстані однієї перемоги від найзаповітнішого титулу в історії НБА.

Головні події:
Черговий тріпл-дабл Леброна Джеймса (40 балів, 14 підбирань, 11 передач).
Відмінна гра Стефена Каррі (37 балів, 4 передачі, 7 підбирань при реалізації триочкових більше 50% - 7/13).
Корисні дії Андре Ігуодали. Гравець продовжує робити те, що від нього вимагається. А саме - захищатися. І хоч Джеймс був набагато результативніше у цьому матчі, не відзначити гру Андре просто неможливо. Якщо розглядати вже зараз кандидатів на звання МВП фінальної серії, то у разі перемоги Голден Стейт, кандидат номер один Андре Ігуодала.
Правда є дві можливі причини, чому він ним не буде: виграє Клівленд, і серія затягнеться до семи матчів, у вирішальній грі Стефен Каррі видасть черговий перформанс влучень, що принесе титул "Воїнам".

Гра № 6 (Клівленд, Огайо)

Голден Стейт з самого початку матчу показав свій настрій на гру і рішучість закінчувати чемпіонат саме в Огайо. Продовжувати серію до сьомої зустрічі у них не було жодного бажання. Почавши гру легкою п'ятіркою з Андре Ігуодалою у старті, "Воїни" мали явну перевагу над суперниками, особливо у захисті. За 12 хвилин гри Клівленду тричі не вистачило 24-х секунд щоб викинути м'яч по кільцю. Чверть завершилася з рахунком 28:15 на користь Голден Стейт. Клівленд "відзначився" дев'ятьма втратами, після яких пропустив 14 очок, що стало основною причиною відставання на 13 пунктів.

У другій чверті Девід Блан не став прибирати Тімофєя Мозгова, як зробив це у попередній грі, хоч було видно, що гравець "наївся", і команді явно не вистачає швидкості. Продовживши гнути свою лінію "Кавс", скориставшись спадом "Воїнів", які промазали 10 разів поспіль, змогли скоротити перевагу до 43:45 до великої перерви. Запорукою успіху такого ривка стала не тільки гра в атаці Леброна Джеймса (11 балів за чверть) але ще і феноменальна робота на щитах, 18 підбирань за чверть, 5 з яких на чужій половині майданчика. Найращими у цих показниках стали Томпсон і Мозгов - 5 і 7 підбирань відповідно.

У другій половині матчу повною мірою позначилася відсутність глибини складу. Помітно втомлені гравці Клівленда дуже важко набирали очки. Навіть Леброн Джеймс у деяких атаках просто зупинявся, віддавав м'яч партнерам і спостерігав за їхніми діями, не беручи участі. На лице результат гри лише у 7 чоловік. Що не можна сказати про Голден Стейт, ротація складу якого дозволяє без особливих змін на ритмі гри вливати нові сили. Третій центровий "Воїнів" Фестус Езеллі за 6 хвилин гри набрав 8 балів і став найрезультативнішим у чверті. Клея Томпсона, який знову перебрав персональних зауважень, вже яку гру поспіль відмінно замінив Шон Лівінгстон. По ходу чверті максимальна перевага досягала 15 балів, і надії Клівленда з кожною хвилиною танули все більше.

У заключній чверті вже особливо нічого не змінювалося, не включався Леброн Джеймс, на будь-які його влучання відразу ж знаходилася відповідь у гостей. Здаватися Клівленд не збирався та наприкінці чверті організував останній штурм, зумівши трохи скоротити різницю за рахунок Джей Ар Сміта, який влучив три дальніх кидки поспіль. Та ось тільки результату це не принесло. "Воїни" завжди знаходили спосіб відповісти супернику. Чи то розігравши атакуючу комбінацію (до кінця матчу це виходило куди легше, захисники "Кавс" просто не встигали за "Воїнами"), чи то черговим точним дальнім влучанням.

За 10 секунд до кінця матчу Леброн Джеймс, потиснувши руку Стефену Каррі та Стіву Керрі, покинув майданчик, сховавшись у підтрибунне приміщення. А через 10 секунд вже нічого не стримувало емоцій команди Голден Стейт, яка завершила фантастичний сезон найбільш гідним і справді історичним результатом. Чемпіони!

"Я немов втратив дар мови. Це особливий момент для нас. Тримати трофей в руках, усвідомлювати яку важку роботу ми виконали на цьому шляху... Це щось особливе. Ми безумовно відмінна команда, яка повинна увійти в історію як найкращий колектив, що подолав шлях із самого низу до чемпіонства," - Стефен Каррі після гри.

"Немає значення, де я граю, у Маямі чи Клівленді, або на Марсі. Ти програв у фіналі, і це розчаровує", - Леброн Джеймс. Після того, як Джеймс просидів у роздягальні з рушником на голові майже годину, в своєму інтерв'ю він зазначив: "Ми зробили все, що могли".

Головні події:
Андре Ігуодала провів дивовижну роботу та заслужено отримав титул МВП фінальної серії. На його рахунку 16,3 бала, 5,8 підбирання, 4 передачі, 1,3 перехоплення, а також неймовірна користь від гри у захисті. Саме він став головним стоппером Леброна Джеймса.
Стів Керр у свій дебютний сезон як тренер приносить команді чемпіонство. Останнім таким тренером був Пет Райлі у далекому 1982 році.
Дреймонд Грін зібрав тріпл-дабл (16 очок, 11 підбирань, 10 передач). Це тільки п'ятий тріпл-дабл у фінальних серіях НБА для франчайзинга вже 4-разових чемпіонів.

Найкращі гравці фінальної серії (показники у середньому за матч):

Голден Стейт
Андре Ігуодала - 16,3 очок + 5,8 підбирання + 4 передачі + 1,3 перехоплення
Стеф Каррі - 26 очок + 5,2 підбирання + 6,3 передачі + 1,8 перехоплення
Дреймонд Грін - 13 очок + 8,3 підбирання + 5 передач + 2,2 перехоплення + 1,2 блок-шота

Клівленд Кавальєрс
Леброн Джеймс - 35,8 очок + 13,3 підбирання + 8,8 передачі + 1,3 перехоплення

Коментарі ()