Головне

Євробаскет-2015. Україна - Литва 68:69. Підопічні Мурзіна показали зуби. ВІДЕО

05.09.2015 23:29 534 0
Євробаскет-2015. Україна - Литва 68:69. Підопічні Мурзіна показали зуби. ВІДЕО

Збірна Литви дуже важко підтвердила статус головного фаворита групи D Євробаскету-2015. У стартовому поєдинку литовці протистояли команді України, яка є наймолодшою учасницею цьогорічного континентального форуму. І підопічні Йонаса Казлаускаса, яких підганяли трибуни арени у Ризі (нічого дивного, що у сусідній країні прихильники Литви повністю переважали поодиноких українців у плані підтримки), здобули лише мінімальну звитягу.

У тому, що збірна України програє цей матч, до стартової сирени сумнівів майже не було. Та не у цьому справа. Молодим підопічним Мурзіна потрібно було відчути ритми офіційної зустрічі, намацати певні зв'язки у захисті й атаці. І просто не впасти у бруд обличчям, адже букмекери вважають українців чи не абсолютними аутсайдерами Євробаскету. І вони з цим впоралися на 98%! Якби ще закинули один кидок, то були б усі сто відсотків.

Відкрив рахунок у цій зустрічі Кирило Фесенко, який є капітаном нашої команди на звітному турнірі. Першої вдалої спроби довелося чекати аж півтори хвилини. Щоправда, досить швидко Литва повела у рахунку. До того ж, що неприємно, за перші три хвилини по два фоли заробили Корнієнко та Липовий. І Євген Мурзін змушений був садити їх на лаву запасних.

Литовці відірвалися на чотири пункти (6:2), однак буквально за дві атаки Рендл і Тимофеєнко зрівняли цифри на табло. Ненадовго, адже Мачюліс триочковим повернув лідерство своїй команді. І Україна дещо "попливла"... Програвши кілька відскоків, "синьо-жовті" відпустили суперників у відрив - 8:14. Мурзіну довелося брати тайм-аут.

На першу роль у цьому поєдинку, як і очікувалося, вийшло протистояння Фесенка та гравця Торонто Рапторс Валанчюнаса. І якщо на перших хвилинах Кирилу вдавалося на рівних протистояти Йонасу, то ближче до завершення першої 10-хвилинки той розігрався, і свої 6 очок і 4 підбирання центровий команді Литви приніс. Та і Кирило не відстав - 6 очок (один слем-данк) + 5 підбирань (плюс красивий блок-шот проти Кузмінскаса). Щодо рахунку, то скоротили відставання українцям не вдалося - 12:19.

З початком другої частини матчу литовці почали збільшувати перевагу. "Синьо-жовтим" вдалося "розмочити" цифру "12" лише наприкінці третьої хвилини - це Рендл узяв ініціативу на себе та закинув майже з триочкової лінії. Варто зазначити, що підопічним Мурзіна було дуже важко боротися під щитами, коли отримував невеличкі перепочинки Фесенко.

Здавалося, що Литва просто розчавить "синьо-жовтих" у наступні хвилини. Однак, що приємно для нас, наші співвітчизники зібралися. Лукашов, Зайцев і Рендл протягом 60 секунд повернули команду у гру - 22:25. Прибалтійці розгубилися і раз у раз промахувалися із середніх і дальніх відстаней. Причому промахувалися не просто, а навіть не могли влучити і дужку кільця!

На восьмій хвилині чверті Корнієнко скоротив відставання до мінімуму, а Фесенко свою появу після відпочинку відсвяткував двоочковим з-під кільця, і Україна повела у рахунку - 26:25. Та самовпевненість зіграла не на руку "синьо-жовтим". Чинні срібні призери нарешті закинули після "мовчанки" у чотири з половиною хвилини. І до завершення чверті суперники повернули собі комфотну перевагу - 26:33.

Друга половина матчу почалася вищезгаданою дуеллю Фесенко - Валанчюнас. Спочатку Кирило протиснув литовця та здобув два очки з-під кільця, але в атаці у відповідь те саме проробив і Йонас. Ближче до середини чверті розкидався Янкунас (3+2), але "синьо-жовті" не відпустили супртивників у ще більший відрив. Пустозвонов, Фесенко, Корнієнко та триочковий від Мішули повернули -7 на табло.

Кирило Фесенко вже у середині третьої 10-хвилинки мав дабл-дабл. У цьому моменті очної боротьби він випередив Валанчюнаса. Однак було видно, що лідер збірної втомився, і Мурзін був змушений знову давати відпочинок центровому. Два з фолом після повернення, і Казлаускас знову змушений повертати на майданчик Валанчюнаса, бо Явтокас боротьбу Кирилу програвав.

Чи зупинило це Фесенка? Ні! Він протиснув свого головного візаві та поклав слем-данк, скоротивши відставання до трьох пунктів - 45:48. Янкунас заробив для Литви 50-е очко, але остання атака була саме за "синьо-жовтими". Щоправда, завершити її точно не вийшло, і на міні-перерву команди пішли за рахкунку 50:45 на користь Литви.

На початку останньої чверті українці пропустили триочковий кидок від Янкунаса та слем-данк від Валанчюнаса (Фесенко на той момент мав три фоли, тому не хотів порушувати правила, щоб випадково не завершити гру достроково). А вирішальним моментом у матчі, напевне, стало рішення суддів дати четвере зауваження Кирилу й "енд-ван" для Валанчюнаса. Хоча на повторі автор цих слів, чесно кажучи, не побачив, де там арбітри угледіли порушення...

47:58, і Фесенко пішов на кількахвилинний перепочинок, щоб повернутися наприкінці поєдинку. До честі наших співвітчизників, вони не хотіли здаватися. Спочатку дії Корнієнка, а згодом триочковий Мішули зафіксували на табло 52:60, що було вже приємніше, аніж -11. А далі відзначився Рендл, після чого Мішула втік у відрив. Олександр ще хотів і фол, але захисник не став йому заважати здобути ці два очки. Як би там не було, а рахунок за 5:30 до кінця зустрічі був 56:60.

А за 4:49 до фінальної сирени поєдинок завершився для Фесенка - п'ятий фол він заробив, звичайно ж, на Валанчюнасу. І тут почалося неймовірне! Литовці втрачали м'яч і промахувалися. Натомість українці набирали очки! Зайцев - триочковий, Пустозвонов і Корнієнко - двоочкові, і - фантастика! 63:62 - Україна попереду!

Надалі пішли такі гойдалки, що аж дух перехоплювало! На триочковий від Мішули відповів тим же Янкунас. Потім по два очки набрали Рендл і Мачюліс - 68:69. Рендл втратив м'яч на половині суперників і змушений був фолити. Проте Явтокас двічі промахнувся з лінії штрафних. У відповідь Корнієнку міліметрів не вистачило, аби м'яч застрибнув у кільце. "Вдома" українці вистояли й отримали 4 секунди на останню атаку!

Проте вистояли і литовці!.. Вони так і не дали кинути українцям після введення м'яча у гру з-за бокової... Отож, у першому матчі підопічні Євгена Мурзіна зазнали мінімальної поразки... Але ж зуби то показали проти одного з фаворитів! Правда?

Чемпіонат Європи-2015 з баскетболу

Чоловіки

Рига, Латвія

Груповий етап

Група D

Литва - Україна 69:68 (19:12, 14:14, 17:19, 19:23)

Литва: Янкунас (22 + 5 підбирань), Валанчюнас (19 + 11 підбирань), Мачюліс (11), Сейбутіс (8)

Україна: Фесенко (19 + 11 підбирань), Мішула (13), Рендл (12 + 6 передач), Корнієнко (8 + 5 підбирань), Зайцев (7 + 5 підбирань), Пустозвонов (5 + 4 передачі), Лукашов (2), Тимофеєнко (2), Сізов (0), Пустовий (0), Крутоус (0)

Кидки з ближньої та середньої дистанції: 17/51 (33%) - 27/47 (57%)

Кидки з дальньої дистанції: 5/13 (38%) - 4/15 (27%)

Штрафні кидки: 20/25 (80%) - 2/3 (66%)

Підбирання: 39-33. Передачі: 17-18. Втрати: 11-14

Група D
    І В П М %
  1 Чехія 1 1 0 80-57 1.000
  2 Латвія 1 1 0 78-67 1.000
  3 Литва 1 1 0 69-68 1.000
  4 Україна 1 0 1 68-69 .000
  5 Бельгія 1 0 1 67-78 .000
  6 Естонія 1 0 1 57-80 .000
Коментарі ()