Головне

Євген Мурзін: Жоден гравець не відмовився грати за збірну України

28.05.2016 13:13 1923 0
Євген Мурзін: Жоден гравець не відмовився грати за збірну України

Головний тренер національної чоловічої збірної України Євген Мурзін побував на відкритому тренуванні жіночої збірної та погодився поспілкуватися із журналістами.

Мурзін розповів про мету свого перебування на зборах і про дві команди, якими нині опікується - чоловічою збірною України та Будівельником.

- Я не вперше спостерігаю за тренувальним процесом жіночої збірної України. Я приїздив і взимку до Кончі-Заспи, коли дівчата готувалися до матчів із Сербією та Люксембургом. Володимир Холопов - мій колега. Я приїхав сюди, переслідуючи дві мети. Подивитися на американку, бо у неї ключова позиція, у якому вона стані, і як вона виглядає. Це - раз.

І по-друге, подивитися умови проведення зборів для національної команди. У чоловічої збірної заплановані тренувальні збори у середині липня, тому я приїхав сюди разом зі своїм асистентом Олександром Лохманчуком ознайомитися більш детально з умовами.

Шикарний комплекс. Дуже прикро, що він зветься не МБА, а МТА (міжнародна тенісна академія, - примітка). Я був би щасливий, якби така академія була б баскетбольною. Нехай не 18-20 тенісних кортів, а хоча б з трьома майданчиками. Це було б здорово. Тому є певне почуття заздрості тенісистам, але і для баскетболу тут створені хороші умови.

- Про американку сформували свою думку?

- Поки з цим важко. Подивився. Дуже фактурна, бачу впевненість в очах. По її рухах можу засвідчити, що це гравець високого класу, з високим міжнародним досвідом. Тому я вважаю, що це хороший вибір. Але є тренування, а є ігри. Думаю, тренер складе своє враження після матчів з Угорщиною (спаринги відбудуться 27-28 травня у Секешфехерварі, - примітка) і прийме рішення.

- Якщо продовжити американську тему стосовно чоловічої збірної?

- З Джеромом Рендлом у нас контракт ще на рік, тут ми спокійні. Немає жодної відмови на сьогодні. Особисто Президент ФБУ Михайло Бродський займається Ленєм. За станом здоров’я також немає причин для відмови виступів за збірну.

- У Монако грають два "збірника" - Гладир і Фесенко. У них усе гаразд?

- Немає жодних проблем. Вони йдуть на чемпіонство, виграли Кубок Франції. До Гладиря підключився Фесенко, поки що жодних питань з ними не виникає. На сьогодні у розширеному списку 24 гравця, 17 з них грають за кордоном. За цей рік вони набралися хорошого ігрового досвіду, прогресують, й у майбутньому це їм допоможе у матчах за збірну. Рік відіграти у найсильніших чемпіонатах - це тільки крок уперед.

- Український чемпіонат у тому вигляді, у якому його було проведено у цьому сезоні, вплинув на Ваш вибір?

- Я для себе відкрив пару імен цікавих, які справили на мене враження. Зокрема, мені сподобалися Конєв і Петров з Хіміка, ще Антіпов. До Южного він грав у мене в Івано-Франківську, провів непоганий сезон. Також ми переглядали Кобця з Черкаських Мавп. Є гравці, яких ми взяли на олівець і слідкуватимемо за ними, як вони проявлять себе у майбутньому. Підключатимемо їх до основної команди.

 

- За чемпіонатом у паралельній лізі слідкували?

- Безумовно, теж спостерігав. Буду відвертим, слідкував не так пильно, як за національним чемпіонатом. В основному дивився ігри Будівельника та Дніпра. У складі цих команд є кандидати до збірної, і я їх обов’язково переглядав.

- Вас призначили головним тренером Будівельника. Кваліфікація Євробаскету відбуватиметься тоді ж, коли команди проводять збори напередодні старту у чемпіонаті України...

- Я не думаю, що з цим виникнуть складнощі. Чимало тренерів, які на сьогодні мають роботу у збірній, також працюють з клубами. І якось з цим справляються. Там, де обертаються великі гроші, маю на увазі провідні у баскетбольному плані країни Європи, вони йдуть на ці умови, відтак це не так страшно, як здається. Роботи я не боюся, для мене будь-яка робота - це виклик. Тому я хочу довести, я добре відновився за сезон, скучив за роботою та з нетерпінням чекаю практичної роботи.

- Хто точно гратиме у Будівельнику наступного сезону?

- Не можу ще говорити, триває робота. Відбулася зустріч і з Євстратенком, і з Ковалем. Ми обговорювали подальшу роботу, планували склад, триває стадія перемовин. Щойно буде щось відомо, ви будете першими, хто дізнається. А на сьогодні немає ще жодного гравця, у кого б був підписаний контракт з Будівельником. Ми будуємо команду з нуля.

- Ви очолюєте національну збірну. Чи спробує Будівельник підписати більше "збірників"?

- Я розмовляв з президентом БК Будівельник Богданом Гулямовим, і одним із завдань було справді залучити якомога більше "збірників", але не варто забувати, що ці хлопці вже мають досвід виступів за кордоном, вони проявили себе з найкращого боку а відтак знають собі ціну, коштують чималих грошей.

- Раніше Будівельник регулярно грав у єврокубках, чи гратиме він на міжнародній арені у наступному сезоні?

- Наскільки я знаю, у цьому напрямку ведеться робота, і є варіанти повернення Будівельника на міжнародну арену. Якщо це відбудеться, буде добре і для Будівельника, і для України.

ФБУ

Коментарі ()