Головне

Фесенко: Бажаю збірній України на Євро-2016 дійти мінімум до півфіналу

14.06.2016 12:46 2649 0
Фесенко: Бажаю збірній України на Євро-2016 дійти мінімум до півфіналу

Капітан національної чоловічої збірної України з баскетболу Кирило Фесенко розповів про минулий сезон, про те, чим займатиметься у відпустці, як вболіває за українських футболістів на Євро.

Окрім того, він оцінив шанси збірної України, куди його викликав Євген Мурзін, кваліфікуватися до фіналу ЄвроБаскету-2017.

- Вітаю з прибуттям до Дніпра! До речі, як ставишся до зміни назви міста?

- Розумію, для чого це робиться. Звісно, скорочено усі так називали рідне місто, але до офіційної назви ще треба звикнути.

- Сезон ти закінчив у Монако. Він у тебе виявився насиченим: Росія, Італія, Монако. Що запам’яталося найбільше?

- Що запам’яталося? Я ніколи у житті не міняв клуб в середині сезону. Якщо кинути погляд на його початок, то запам’ятався розкішний початок сезону з Локомотівом, потім був не зовсім задовільний для мене результат в італійському Канту, і завершення сезону у Монако, де я майже не грав. Отже, він вийшов неоднозначним, дивним, і я не можу сказати, що я був задоволений собою у цьому сезоні.

- Чому з Італії попрямував до Монако, ближче до Гладиря?

- Чому одразу ж до Гладиря? Просто у Канту закінчився сезон (клуб Фесенка Канту завершив "регулярку" у серії А 11-им і не пробився до плей-оф, - прим.), і я на правах вільного агента підписався на місяць у Монако (переможець регулярного чемпіонату Франції, на стадії плей-офф припинив боротьбу у півфіналі, - прим.).

- А чому у Монако на паркет майже не виходив в іграх? Травмувався?

- Ні, насправді усе було дуже просто. Там є ліміт на легіонерів. І оскільки я вважаюся одним з легіонерів, не грав. У великих планах команди було, що я і Дарелл Міччел залежно від тактики на гру виходили на майданчик. Або я, або він. Але! Коли на початку плей-офф отримав травму один з розігруючих гравців, питання, хто гратиме, відпало само собою. Оскільки при цьому бракувало б заміни у задній лінії.

Світлини взяті з fbu.ua

- Приїхав до Дніпра, помітив зміни? Часто буваєш в Україні?

- Приїхав вперше з вересня минулого року. Додому завжди повертаюся з великим задоволенням, встигаю скучити за сім’єю, за друзями. Особливо разючих змін не помітив. Літо, чудова погода, багато зелені, люди посміхаються. Був радий зустрітися зі своїми баскетбольними друзями, вже кілька разів сходив з ними пограв у баскетбол. З деякими гравцями БК Дніпро навіть грав. Прагну підтримувати себе у формі у грі зі своїми знайомими і друзями - любителями і колишніми професіоналами. Отже, відпочиваю, для мене це відпочинок.

- На вулицях не впізнають? Мовляв: о, пішов Кирило Фесенко!

- Ні, у Дніпрі мене ніколи не впізнавали. Мало прихильників баскетболу, які знають мене в обличчя.

- А в Америці впізнавали, коли грав в НБА (Юта Джазз, 2007- 2011 рр. – прим.)?

- Там впізнавали скрізь.

- Бо там баскетбол спорт №1?

- Насправді спорт №3, але з невеличким відставанням від бейсболу і американського футболу.

- Як ставишся до того, що Дніпро, а Будівельник так точно, з наступного сезону приєднаються до складу учасників чемпіонату України у Суперлізі?

- Вибачте, не зовсім відслідковував у новинах цю тему, але буду тільки радий, що має бути один чемпіонат. У нас і так складні часи в Україні, і хотілося б, щоб хоча б баскетбол залишався на тому ж рівні, на якому він був.

Світлини взяті з fbu.ua

- У баскетболі із завершенням сезону виникає певна невизначеність щодо продовження клубної кар’єри у порівнянні з тим самим футболом. Ти знаєш, де гратимеш у наступному сезоні?

- Ні. Однозначно можу лише сказати, що 14 липня прибуду у розташування збірної України на тренувальні збори і розпочну підготовку до  кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи. Про це розмовляв з асистентом Євгена Мурзіна Олександром Лохманчуком.

- На твою думку, Україна спроможна кваліфікуватися до фінальної стадії Євробаскету?

- Я думаю, ще не прийшов час про це говорити, адже невідомо, у якому складі збереться команда. І не лише наша, а й наші суперники. Легко не буде. Це можу сказати з впевненістю. У нас незручна група (Болгарія, Косово, Словенія, - прим.). Словенія – сильна команда, Болгарія регулярно підносить сюрпризи. Отже, легко не буде - можу сказати точно. А щодо шансів кваліфікуватися скажу так: якщо ми викладемося на повну, докладемо маскимум зусиль, маємо проходити . До того, що Україна завжди кваліфікується на Євробаскет, вже мають звикнути.

- До зборів будеш в Україні, чи відволікнешся таки від баскетбольних справ?

- Ну, я не можу сказати, що зараз в іграх з друзями я працюю так, як робив би це на тренуваннях у клубі. Так проводжу час, бо це для душі. Насправді я найближчими днями поїду з дружиною до Ізраїлю, оздоровитися, підлікуватися, відпочити. Я людина віруюча, а ще, як усі спортсмени, дещо забобонний, залишу у Стіні Плачу записки.

 

- За футбольним Євро слідкуєш?

- Дивився матч Україна - Німеччина. Дуже сподобалося, як хлопці грали у першому таймі. Оптимістично був налаштований, почав навіть вірити, що не тільки відіграємося, а й вийдемо вперед, але дуже засмутився, коли пропустили вдруге.

- Що побажаєш хлопцям?

- Не впадати у відчай, вигравати далі, прориватися, і доходити мінімум до півфіналу!

Федерація баскетболу України

Коментарі ()