Головне

Карленко: Ми задоволені сезоном

26.03.2011 15:40 425 0
Карленко: Ми задоволені сезоном

Запорукою успіху у сезоні, що скінчився, для українських біатлоністів було вдале поєднання їх власної роботи, сучасних ідей тренерів та фінансової підтримки з боку держави.

Такої думки дотримується головний тренер збірних України Василь Карленко.

Найголовніший чинник успіху - це те, що біатлон в Україну не стоїть на місці, а поступово розвивається. Перемоги сезону-2010/11 - це плоди багаторічної роботи, рано чи пізно вони повинні були виявитися, що й сталося. Інша справа, що певний час був недостатньо розвиненим організаційний механізм, який у минулому році був нормально відрегульований.

Органічно спрацювали всі суб'єкти, причетні до розвитку біатлону в країні. Це і Міністерство спорту, Національний олімпійський комітет, Федерація біатлону, спортивні товариства, ну і спонсори, які нам допомогли. Тобто в організаційному та фінансовому плані все було на хорошому рівні.

Також варто відзначити те, що ми трохи змінили підхід до підготовки спортсменів - він став більш індивідуальним. Головним завданням було підняття функціональної готовності атлетів, яка залишала бажати кращого. Необхідно було підвищити швидкість пересування по дистанції.

Раніше ми були найкращими в плані стрільби, але навіть без промахів не вдавалося досягати добрих результатів, оскільки хід був слабким. Зараз же ми бачимо, що навіть з неідеальної стріляниною ми завойовували медалі. І не варто зараз бити у дзвони, піднімати паніку з того приводу, що у нас погіршилися стрілецькі результати. Це закономірність біатлону - якщо збільшується швидкість, то десь іде вниз стрілянина ...

- Мабуть, в даному випадку варто говорити про загальне співвідношення ходу і стрільби?

- Звичайно, так. І це співвідношення, як показали гонки, у нас дуже непогане, принаймні, набагато краще, ніж було раніше, коли стрілянина в плюсі, а швидкість в мінусі. Зараз ці складові, скажімо так, прийшли до спільного знаменника, пропорційно стали відповідати один одному. Звичайно, теоретично можна бігти по максимуму і стріляти в "нуль", але, як ми бачимо, робити це вдається лише окремим спортсменам, "зіркам" біатлону, і не так вже й часто.

Тут показовою була жіноча естафета на чемпіонаті світу, коли ми всього з чотирма додатковими патронами виявилися другими. Ясна річ, що Оксану Хвостенко ніхто не має морального права звинувачувати в чомусь - у пересуванні по дистанції з Нойнер нині ніхто не може сперечатися, звичайно, якщо німкеня перебуває в хорошій функціональній готовності.

Тим не менше ми задоволені і "сріблом", та й у цілому сезоном. Були медалі на чемпіонаті світу, на етапах Кубка світу, на Універсіаді, на першості континенту. Думаю, ми на правильному шляху і до наступного сезону, не втративши швидкості, ще трохи підтягнемо стрілецьку підготовку. У нас ще є варіанти підготовки, які можна випробувати.

- Для вас це перший сезон на посаді головного тренера збірної. З якими основними труднощами стикалися протягом року?

- Зазначу, що певний тренерський досвід у мене є - близько п'яти років я працював у штабі жіночої збірної СРСР, яка домагалася чималих успіхів. Інша справа, що досить довго я працював на державній посаді: у Міністерстві спорту, в Олімпійському комітеті, в Секретаріаті Кабінету Міністрів. Хоч вся діяльність була пов'язана зі спортом, але, звичайно, це не робота тренером.

Довелося на власні очі зіткнутися з новим методичним підходом, тренувальним процесом, технічними нововведеннями, сучасними технологіями, які удосконалюються кожен рік. За часів Союзу, звичайно, нічого подібного не було, а зараз безліч варіантів екіпіровки, маса різних лижних мастил. Найскладніше було увійти до русла процесу організації.

- Чи була віра у біатлоністів в самих себе на чемпіонаті світу, до якого ми підходили вже з хорошим медальним багажем. На них не тиснув тягар відповідальності, адже все, в принципі, дуже розраховували на успішний виступ в Ханти-Мансійську?

- Почну з того, що в Росії наша збірна могла виступити ще краще, але в певний момент ми не зуміли вберегти спортсменів від різних хвороб, які, ясна річ, впливають на готовність. Тому ближче до чемпіонату світу результати трохи погіршилися. Тому в Ханти-Мансійську гірше очікуваного виступили Сергій Седнєв і Валя Семеренко, хворіли деякий час.

Якщо говорити про тиск, то, думаю, спортсмени зуміли абстрагуватися від нього. Зізнаюся, я був упевнений, що медалі чемпіонату будуть, але завчасно не поспішав про це говорити в пресі, щоб зайвий раз не впливати на своїх підопічних.

- А наскільки складно було на чемпіонаті світу робити вибір, кого на яку гонку ставити, кому дати трохи відпочити, щоб результати вийшли максимально можливими?

- Не приховую, що ще перед початком сезону ми опрацьовували варіанти, хто де буде виступати. Звичайно, по ходу етапів Кубка світу довелося вносити поправки, але в цілому схема була. Неможливо ж скрізь встигнути і всюди виступити успішно - нікому це не вдається, все деякі гонки пропускали. Ми чудово знали можливості кожного спортсмена, бачили його функціональний стан, і виходячи з цього готували план на сезон і кожен етап зокрема.

Та ж історія і з чемпіонатом світу. Зізнаюся, що в певні моменти в тренерському штабі виникали розбіжності з приводу нашого представництва на тій чи іншій гонці, але у підсумку вдалося знаходити спільне рішення, приходити до спільної думки. Також і керівники Федерації, що мають досвід роботи, допомагали нам, ми прислухалися до їхньої думки.

Окремо хочеться зупинитися на жіночій естафеті на чемпіонаті, де ми відійшли від звичної практики, помінявши порядок виступу дівчат у гонці. Після недовгого обговорення всі прийшли до висновку, що спочатку треба поставити сестер Семеренко, потім Олену Підгрушну і на заключний відрізок Хвостенко. Важко сказати, як би було, якби ми дотримувалися традиційної схеми з Оксаною на першому етапі.

Можливо, на останньому колі Валя не програла б багато Нойнер, але де гарантія, що до останньої стрільби ми підійшли б з півхвилинною форою, де гарантії, що Хвостенко на стартовому етапі не програла б секунд 30-40? .. Це все теорія. Думаю, ми, тренери, все ж таки прийняли вірне рішення.

- Але був і один промах ... Майбутню чемпіонату медалістка світу Віту Семеренко ви не планували ставити на індивідуальну гонку ...

- Звичайно, тут сперечатися з вами не буду. Був прорахунок ... Але в результаті, як кажуть, не було б щастя ... Думаю, допомогло Віті те, що вона дізналася про свою участь буквально напередодні гонки, отже, особливих переживань спочатку не було. Також, думаю, у Віти був додатковий стимул, що своє місце їй довірила така спортсменка досвідчена, як Хвостенко, це було свого роду благословіння.

- Після чемпіонату світу звільнений з команди тренер збірної Росії скаржився на те, що деякі біатлоністи спіймали "зірочку", не слухали повчань наставників ... А як у нашій команді йшли питання з цим?

- На щастя, ця проблема, істотна проблема, оминула нашу збірну стороною. "Зірочки" немає, і, впевнений, вона не з'явиться. Якби вона була, то про хороші результати можна було б забути

- Що ви можете сказати в цілому про сезон і його тенденціям, абстрагуючись від нашої команди?

- Доведеться повторитися, що на перше місце в біатлоні виразно виходить швидкість і скорострільність. Ці фактори можна покращувати постійно, а до ідеалу все одно не дійдеш. А що стосується стрілянини, то тут стеля є - закрив усі мішені і все, але те ж саме можуть зробити конкуренти, і тоді на перший план виходить хід.

- Погоджуся, що межі швидкості немає, але ми бачимо реактивних Тарьєя Бьо, Еміля-Хегле Свендсена, ту ж Нойнер, які на гірки буквально злітають ... Чи можуть наші спортсмени в перспективі демонструвати такий же хід? Або тут варто говорити виключно про особливості організму?

- Це дуже серйозне питання, відповісти на яке однозначно не можна. Скажу так, кілька разів на рік можна підвести наших спортсменів приблизно на такий же рівень швидкості, але для цього потрібен перехід на нову систему підготовки, що в наступному сезоні ми спробуємо зробити. Однак постійно підтримувати форму, яка є у зазначених норвежців і німкені, ми не в змозі. І тут варто вести мову про екіпіровку, інвентарі - такого, як у топ-команд світу, у нас немає.

У плані технічного оснащення ми не поступаємося лише стосовно гвинтівок - німці та норвежці стріляють з таких же. А от якщо говорити про решту інвентарю (лижі, новітні лижні мастила ...), то тут ми поступаємося. Будемо працювати і в цьому напрямку, - наводить слова Карленка видання "Болельщик".

Коментарі ()