Головне

Підгрушна: "Тепер розумію, що можу боротися за місця у призовій трійці"

31.12.2012 18:40 588 0
Підгрушна: "Тепер розумію, що можу боротися за місця у призовій трійці"

Безперечно, результати українських біатлоністів на перших трьох етапах Кубку світу стали приємною несподіванкою. Срібло Олени Підгрушної у спринті, потім друге місце жіночої естафетної четвірки, - хороший результат перед 46-им чемпіонатом світу, який відбудеться з 7 по 17 лютого у чеському Нове-Место.

Головною дійовою особою першого триместру у складі збірної України стала капітан команди Олена Підгрушна. Приємно зазначити, що для 25-річної тернопільчанки завоювання срібла у спринті на етапі Кубку світу призвело до першого особистого потрапляння на подіум.

- Олено, вітаю з чудовим початком сезону. Перша індивідуальна медаль дозволяє тобі тепер змагатися розкутіше?

- Мабуть, навпаки - стало навіть складніше. Тепер розумію, що можу боротися за місця у призовій трійці. Ціна помилки стає ще більшою. Начебто один психологічний бар'єр подолала, але з'являються інші. Головний з них - брак лідерського досвіду.

- Твоя швидкість на трасі стала приємним одкровенням. Ти вже знаєш, у чому секрет такого прориву?

- Здогадуюся, звичайно. Але на те він і секрет, щоб зберегти його (посміхається).

- Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак зазначив, що багато у чому прогрес став очевидним завдяки новій методиці, яку привніс новобранець тренерського штабу Володимир Королькевич. Ти відчула зміни?

- Звичайно. З першого ж збору.

- Можеш розповісти, у чому особливості цієї методики?

- У нас існує домовленість про те, щоб залишити дану інформацію всередині команди.

- Говорилося також, що ти вперше обійшлася без хвороб у підготовчий період.

- Так, підійшла у всеозброєнні, але перед тим три дні провела у ліжку. Ось і зараз відчуваю себе не дуже. В останній момент прийняли рішення не стартувати у чемпіонаті України, щоб виключити ризик погіршення стану.

- Повернімося до твоєї супершвидкості. Скажи, чи реально її розвинути ще більше?

- Сподіваюся, що так. Наприклад, у минулому сезоні мені здавалося нереальним боротися ходом зі світовими лідерами. Зараз вже все по-іншому.

- Чотири нулі на чотирьох вогневих рубежах у гонці переслідування у Поклюці - для тебе це досягнення чи звичайна справа?

- Таке вже бувало і на чемпіонаті Європи, і на етапах Кубку світу. Для мене це не новина, хоча завжди ставлю перед собою завдання пройти дистанцію без промахів.

- Трапляються і такі казуси, як у мас-старті, коли на другій стрільбі тобі не вдалося закрити жодної мішені. Причина - густий туман?

- Так, через туман погано бачила. Тренери сказали, що відстріляла у "копійку", але не в те місце.

- Від туманної хмари постраждали Кайса Макаряйнен, Магдалена Гвіздон, яким також довелося намотати п'ять штрафних кіл поспіль, а Надєжді Скардіно - чотири. Якщо нічого не бачиш, що робити у такій ситуації? Варіант перечекати розглядається або ж потрібно стріляти, незважаючи ні на що?

- А хто ж знав, що хмара розсіється? Коли під'їхала друга група біатлоністів, на стрільбищі вже була нормальна видимість. Звичайно, потрібно не чекати, а стріляти. Хоча від таких рідкісних випадків ніхто не застрахований. На пристрілці нічого не віщувало поганої погоди...

- Ти завершила перший триместр у топ-10 загального заліку. Мета на сезон визначена?

- Так, але озвучувати її не хочу.

- Чи плануєш виступати на чемпіонаті Європи, який відбудеться з 20 по 26 лютого у болгарському Банско?

- Мого бажання недостатньо. Все буде залежати від виступу на світовій першості. Остаточне рішення приймає тренерський штаб, так що це питання залишається відкритим.

- Перед німецькими етапами збірна України буде знаходитися на зборах у Словенії. Здається, це вперше у даний період?

- Так, але мені особисто там дуже подобається. Ми в Словенії й літні збори проводили. До речі, відчуваємо себе у Поклюці, як вдома. Дуже затишно.

- Вдома ти користуєшся неймовірною популярністю у вболівальників та ЗМІ. Який момент у твоїй кар'єрі став стартовим у цих відносинах?

- Такий момент настав після перемог на чемпіонаті Європи в Осрблі. Було відчуття, ніби мій номер набрали всі ЗМІ, у тому числі не обійшли увагою радіо і телебачення. До інтерв'ю ставлюся з розумінням, знаю, що це відмінна можливість популяризувати біатлон у країні, у світі. Люди дізнаються щось більше, ніж просто результат після фінішу.

Офіційний сайт Федерації біатлону України за матеріалами газети "Команда"

Коментарі ()