Головне

Надія Бєлова: "Ми готуємо команду до Сочі, а старти на Кубку світу - тестові"

27.12.2013 14:08 938 0
Надія Бєлова: "Ми готуємо команду до Сочі, а старти на Кубку світу - тестові"

Минулої весни у тренерському складі збірної України відбулися вимушені перестановки, у результаті яких до роботи з жіночою командою приступила Надія Бєлова - перша українська чемпіонка світу, раніше добре відома уболівальникам біатлону по роботі зі збірною Польщі.

Й у тандемі з Григорієм Шамраєм їм вдалося продовжити поступальний рух вгору у результатах українських дівчат. Надія Олександрівна прокоментувала підсумки першої третини сезону для нашої команди.

- Надію Олександрівно, у коментарі після етапу Кубку світу в Ансі Ви сказали, що детальну оцінку виступів дівчат можна робити тільки після більш глибокого аналізу. Через тиждень, які, на Вашу думку, загальні підсумки першого триместру для команди?

- Безумовно, ми провели вже загальні збори команди, де проаналізували як першу частину цього сезону, так і весняну стадію попереднього. Практично всі дівчата поліпшили результати у стрільбі - різниця, звичайно, не велика, але прогрес є. Якщо ж говорити про результати у першій частині сезону, то ми задоволені всіма нашими спортсменками, які брали участь на етапах Кубку світу.

Звичайно, не обійшлося без помилок: не завжди дівчата були до кінця зібраними на стрільбищі, може, не зовсім ще готові функціонально. Але це все робочий процес, і робити якісь кардинальні висновки з проміжних результатів передчасно. А якщо говорити про наших біатлоністок персонально, то у кожному випадку є об'єктивне пояснення, чому та чи інша спортсменка на даному етапі виступила краще або гірше. Комусь для здобуття оптимальних кондицій потрібно провести великий обсяг тренувань, а хтось набирає форму швидше.

Але в цілому можу сказати, що команда виступила дуже гідно. Ми задоволені, але у той же час знаємо, що кожній з дівчат ще є над чим попрацювати, і знаємо, як добиватися подальшого поліпшення результатів. Якщо говорити більш детально, то це і питання знаходження на рубежі, прихід/відхід з рубежу, різні нюанси техніки лижного бігу. Всі тренувальні заняття постійно знімаються на відеокамеру, і завжди після тренувань ми буквально у всіх помічаємо якісь дрібні помилки, над якими треба продовжувати працювати.

- Якщо повернутися до початку сезону, то у найскладніших умовах в Естерсунді наші дівчата відзначилися не найкращою стрільбою у порівнянні з суперницями. Відпрацьовуються чи навички стрільби саме у складних погодних умовах, адже у Сочі вони цілком можуть бути саме такими...

- Не найкраща стрільба на першому етапі Кубку світу цілком з'ясовна, і пов'язана вона не тільки з поганими погодними умовами. Це не тому, що дівчата або не вміють, або не можуть зібратися на цей вітер. Справа у тому, що перед стартом у Кубку світу ми проводили заключний збір, на якому було зроблено серйозний напрям на стрілецьку підготовку. Ми йшли на це свідомо, розуміючи, що якийсь час буде важко, поки дівчата "перетравлять" ці обсяги. Адже тут ситуація аналогічна з функціональною підготовкою: коли спортсмен отримує великі тренувальні обсяги, після цього неминуче йде спад.

Але це було необхідно зробити. Адже ми розглядаємо перші етапи Кубку світу - не як нашу основну задачу на сезон, а лише як етап підготовки до Олімпійських Ігор. І в Естерсунді ми не ставили перед дівчатами мету займати перші п'ять-шість місць у протоколі. Те ж саме - з другим і третім етапами, хоча тут було помітно, що дівчата набирають швидкість, упевненість, і стають набагато конкурентоспроможними. Одним словом, для нас ніякої несподіванки не сталося - як у попередньому сезоні, так і в поточному. Кожна з дівчат уже готова до цих результатів, і наше завдання, як тренерів, - просто провести нормальну планомірну підготовку.

Зараз доводиться чути думку, мовляв, дівчата сильно прогресували, показали результат, куди ж ще вище?.. А вище можна! І саме на це ми націлюємо дівчат на Олімпійських іграх. Але до Сочі ще є час, протягом якого неминуче будуть певні коректування у навантаженнях, швидкісній роботі... Але якщо розповідати всю методику - доведеться говорити дуже довго.

- В естафетах дівчата показують відмінну стрільбу. Чому в особистих гонках це виходить рідше?

- Я б не сказала, що на сьогоднішній день це відбувається рідше. Я постійно працюю з дівчатами, і бачу, що прогрес справді є. А що стосується індивідуальних і командних стартів - так відбувається не тому, що там вони вміють стріляти, а тут - не вміють. Так, у якихось гонках додається тягар відповідальності, психологічні чинники. Але я б не сказала, що у якісь гонці у нас була провальна стрільба, особливо якщо говорити про лідерів команди. Так, є деталі: десь трохи недопрацювали, десь трохи не зібралися. Але на даному етапі ми не робимо з цього трагедії - нічого страшного не відбувається, просто на даному етапі стріляти по десять нулів ще рано. День у день вся підготовка йде до Олімпійських Ігор, команда на правильному шляху, і ми бачимо, що дівчата справляються з пропонованою роботою.

- Останні рубежі Олени Підгрушної у персьютах, коли вона допускала по три промахи - з тієї ж серії робочих моментів?

- Ми вже провели аналіз цих стрільб, і знайшли причину цієї неточності на рубежі. Це була технічна помилка у приготуванні, яку Лєна самостійно не помітила, трохи заваливши гвинтівку. А коли все це відбувається у боротьбі, до того ж у боротьбі за лідерські позиції, то не завжди це можна помітити. Звичайно, цього в ідеалі бути не повинно, але на практиці нікуди від подібних неточностей не дітися. Ми показали на відео цю неточність, Лєна її побачила і зрозуміла. І добре, що це сталося вже зараз - коли є час, щоб все виправити і уникнути подібних помилок у майбутньому.

- На перших трьох етапах Кубку світу найменш вдало у складі команди виступила Марія Панфілова. Чи викликає у Вас побоювання її нинішній стан?

- На жаль, літня частина підготовки у Маші пройшла не зовсім вдало. Практично кожен збір був зірваний або травмою, або захворюваннями. Але, проаналізувавши її попередні результати, ми зробили необхідні висновки, і зараз підготовка вже йде у нормальному руслі, і стан Маші поліпшується. Стрільба також стає більш впевненою.

- Чи встигне Маша протягом січня досягти оптимальних кондицій, щоб до Оліміади підійти у всеозброєнні?

- Ми, тренери, робимо для цього все, і Маша теж. Бажання у неї просто величезне. Але... Ми ж просто люди. Всі наші спортсменки прагнуть потрапити на Олімпіаду. І Панфілова, звичайно, розуміє, що їй треба багато працювати, щоб бути в олімпійській команді. Адже є й інші дівчатка, які прагнуть до того ж, і зараз конкуренція у жіночій команді дуже хороша і здорова.

- За підсумками перших трьох етапів Україна лідирує у Кубку націй і заліку естафет. Чи буде команда націлена на підсумкову перемогу у цих заліках?

- Ви знаєте, це все, звичайно, дуже приємно і чудово виглядає, але такого, щоб ми були сконцентровані на цих командних перемогах - цього немає. Ми готуємо команду до Сочі, а старти на Кубку світу - тестові, які нам показують, що ми вміємо, на що здатні у даний момент, і які помилки треба виправляти. Тому ми просто працюємо далі, а потім вже відкриваємо протоколи і дивимося, хто на якому місці знаходиться. Таке ж ставлення і у Федерації. Вийде - звичайно, добре і приємно. Але це не є самоціллю. Зараз у нас йде досить важкий збір з великими навантаженнями, і навіть найближчий етап Кубку світу в Оберхофі може бути не таким хорошим і веселим, як два попередніх.

- А високі місця трьох наших дівчат у загальному заліку Кубку світу - це зараз Ваш головний біль, або підмога у підготовці?

- Ні, абсолютно ніякого головного болю немає. Хоча навіть незважаючи на такі хороші результати, я як тренер, бачу що залишаються недопрацювання, і над чим ще належить попрацювати, щоб ці результати були кращими і стабільнішими. У мене, наприклад, немає якоїсь ейфорії - є звичайний робочий стан. І ми не сидимо, склавши руки, постійно нахвалюючи дівчат, які вони молодці. Звичайно, молодці, і все буквально. Але при цьому ми постійно акцентуємо на ті моменти, які ще треба покращувати.

- А у самих дівчат така ейфорія не з'являється? Ось, мовляв, шанс поборотися за кубок світу...

- Ні. Дівчата зараз на цьому теж не акцентують увагу. Вже за підсумками етапу, звичайно, подивляться, порадіють, що високо знаходимося у Кубку націй, або на хороших місцях у загальному заліку. Але, за їхніми словами, я бачу, що зацикленості на місці у Кубку світу зараз немає. І ми їм постійно повторюємо: "Робіть так, як умієте, а результат подивимося пізніше". Коли спортсмен налаштований саме на результат - це не завжди виходить. Головне - налаштуватися на боротьбу і на прагнення показати свої найкращі якості у кожній гонці.

Федерація біатлону України

Коментарі ()