Головне

Чемпіонат світу. Провал збірної України у змішаній естафеті

05.03.2015 19:38 466 0
Чемпіонат світу. Провал збірної України у змішаній естафеті

Національна збірна України провалила першу гонку на Чемпіонаті світу 2015 року з біатлону у Фінляндії. У змішаній естафеті "синьо-жовті" фінішували лише з 11-м результатом.

Помилкою тренерського штабу стало рішення поставити на перший етап Юлію Джиму, котра лише напередодні відійшла від хвороби. Не раз повідомлялося, що участь молодої українки у стартових гонках першості під великим питанням. Тренери ж вирішили ризикнути, і прогадали!..

Уже на першу стрільбу Джима прийшла однією з останніх, відставши на 25 секунд. Неозброєним оком було помітно, що Юлі важко дається траса у Контіолахті, особливо відомий підйом, який забирає багато сил (а перепочити на даній трасі, загалом, і немає де). Також відразу скажемо, що Вероніка Віткова взяла серйозний темп, і за нею на стартових кілометрах змогла втриматися лише американка Сьюзан Данклі.

Після першої стрільби сенсаційно у лідери вийшла японка Фуюко Сузукі, яка швидко закрила всі свої мішені без додаткових патронів. Віткова двічі промахнулася, але до другого вогневого рубежу знову зуміла вирватися на лідируючі позиції, хоча Японія і продовжувала несподівано зберігати перше місце.

Джима використала один додатковий патрон і вийшла зі стадіону на 17-му місці, відстаючи від лідера на 32 секунди. А надалі відставання лише катастрофічно збільшувалося... На відмітці у 3.5 км Юлія програвала вже 1 хвилину. Не змогла закрити українка всі мішені з першої спроби і на стрільбі стоячи. Ще один додатковий патрон, і тепер Джимі потрібно було викластися по-максимуму на трасі, щоб не дати суперницям ще збільшити відрив.

А Сузукі у цей вечір не промахувалася. Вона зберегла перше місце і після другої стрільби. Другою вийшла Яна Романова з Росії, але її дуже швидко наздогнали та випередили Віткова з Данклі. Чешка взагалі примудрилася використати чотири додаткові патрони, проте передала естафету першою саме вона! Уже на останніх метрах етапу Вероніка випередила Фуюко.

Третіми на другий відтинок вирушили американки, четвертими - австрійки, а п'ятими - білоруски. Джима ж продовжила невдалу для себе гонку... Валя Семеренко, отримавши естафету 19-ою, відставала від Габріели Соукалової аж на півтори хвилини!.. Безумовно, Валя зобов'язана була піднятися у класифікації, але не дуже вірилося, що вдасться зменшити ті секунди, які програла Юлія, адже Білорусь на цьому відрізку представляла Дар'я Домрачева.

І Дар'я, і Габріела спокійно закрили свої мішені на першому вогневому рубежі та побігли боротися між собою на трасі. США та Японія лише тут отримали прогнозовані проблеми зі стрільбою, тому відкотилися ближче до кінця першої десятки. А на третє місце піднялася команда Норвегії в особі Тіріл Екхоф.

Семеренко припустилася одного промаху, але відстріляла настільки швидко, що нічого лідерам не програла, вивівши Україну на 16-е місце. Проте відставання від інших конкуренток, які йшли попереду, складало 15-20 секунд, тобто Валя не могла ні за кого зачепитися, а бігла "сама із собою", що могло погано позначитися на її швидкості.

Проте, Семеренко взяла себе в руки, і нехай програла Домрачевій шість секунд за півтора кілометра, та зуміла підняти Україну на 14-у сходинку. Мала Валя скорочувати відставання після другого вогневого рубежу, однак поспішила з останнім пострілом, через що змушена була діставати відразу два додатвові патрони - 13-е місце і +1:47 хв. А Домрачева та Соукалова були точними, як і  Кайса Мякяряйнен, котра підняла Фінляндію на третє місце.

У підсумку, жіноча частина гонки залишилася за Білоруссю, яка випередила Фінляндію на 20 секунд, Чехію - на 25, а Францію - на 42. Водночас, Семеренко за кілька сот метрів залишила разом позаду представниць Канади, Німеччини та Швейцарії. А вже перед самою передачею естафети Валя випередила росіянку Ольгу Подчуфарову, піднявши Україну на 9-у позицію - +1:57.

Звичайно, про медаль Україні у даній ситуації, на жаль, мріяти вже не доводилося... Хіба що Семенов і Підручний точно б закрили всі мішені, а суперники отримали по кілька кіл штрафу. Та знову ж таки "на жаль", на такий перебіг подій розраховувати не варто було. Все-таки було тверезе розуміння, що Сергій більше полюбляє довгі дистанції, як в індивідуальній гонці, а Дмитру важко було б на останньому відрізку протистояти більш сильним конкурентам.

Трійка лідерів (за білорусів виступав Владімір Чепелін, за чехів - Міхал Шлезінгр), як і сам Семенов, пройшли стрільбу лежачи спокійно, а от на стійці виникли серйозні труднощі у всіх, окрім Йоханнеса Бьо, який швидко відстрілявся та підняв свою команду на четверте місце, відстаючи від Ахті Тойванена на півтори секунди. Однак досить швидко на самій трасі норвежець випередив фіна, якого залишив позаду ще і Жан-Гійом Беатріс. І Франція отримала серйозний шанс на медалі, адже на останньому етапі мав бігти сам Мартен Фуркад.

Семенов змушений був використати всі свої додаткові патрони на стрільбі стоячи, лише третім закривши останню мішень. Якби цього не сталося, то штрафне коло відкинуло б Україну далеко у другий десяток (а так він вийшов зі стадіону на 12-й сходинці - +1:59). Зазначимо, що на завершальних кілометрах Сергію вдалося підвищити темп - естафету він передав 9-м (+1:52).

Підручний виступив, загалом, як і Валя з Сергієм - рівно. Першу стрільбу він пройшов точно, і вже була закралася думка, що Дмитро зможе підняти команду хоча б у кращу вісімку. Однак і суперники були посильніші, і два промахи на другому вогневому рубежі зробили свою справу - відкинули Україну взагалі за межі топ-10. Підручний ще виходив десятим після стрільби, проте на трасі його випередив росіянин Антон Шипулін.

Водночас, у боротьбі за медалі було і спекотно, і цікаво. Юрію Лядову, щоб привезти Білорусі нагороди, потрібно було точно стріляти, адже на трасі Оджей Моравец, Тарьєй Бьо і Мартен Фуркад досить швидко почали скорочувати відставання. І вже на першому вогневому рубежі Лядов і Моравец припустилися по одному промаху, чим миттєво скористалися Бьо та Фуркад, зменшивши дорогоцінні секунди.

А вирішальною стала стрільба стоячи. Моравецу знадобився лише один додатковий патрон, і він вирушив на останнє коло лідером, випереджаючи... Фуркада на 15 секунд, а Бьо - на 21. Лядов провавли цю стійку: лише восьмим патроном закривши останню мішень, яка ніяк йому не підкорювалася. Зрозуміло, що Мартен і Тарьєй залишили білоруса позаду. До честі Лядова, він старався відіграти проганий час, однак суперники свої місця втримали. Отож, перемога Чехії, Срібло - у Франції, а бронза - у Норвегії.

Чемпіонат світу-2015 з біатлону

Контіолахті, Фінляндія

Змішана естафета

5 березня

1. Чехія (0+8) - 1:20:27.2
2. Франція (0+8) - +20.2
3. Норвегія (1+3) - +27.7
4. Білорусь (0+7) - +31.0
5. Австрія (0+3) - +1:00.3
6. Німеччина (0+6) - +1:22.8
7. Італія (0+10) - +1:24.7
8. США (1+8) - +1:46.6
9. Фінляндія (0+8) - +1:59.5
10. Росія (0+2) - +2:00.2
11. Україна (0+10) - +2:10.3
      Юлія Джима (0+1 і 0+1)
      Валя Семеренко (0+1 і 0+2)
      Сергій Семенов (0+0 і 0+3)
      Дмитро Підручний (0+0 і 0+2)

Коментарі ()