Головне

Кубок світу. Жіноча команда України стала "бронзовою" в естафеті в Австрії

13.12.2015 13:23 1227 0
Кубок світу. Жіноча команда України стала "бронзовою" в естафеті в Австрії

Україна вперше на етапі Кубку світу-2015/16 в австрійському Гохфільцені та втретє у нинішньому біатлонному сезоні опинилася на п'єдесталі пошани. Після "бронзових" фінішів Олени Підгрушної в Естерсунді в індивідуальній гонці та спринті, тепер порадувала й естафетна команда.

Першою з українок стартувала Юлія Джима, яка вирішила не форсувати події, зайнявши місце у середині, так би мовити, пелотону. При цьому саме вона однією з перших почала працювати гвинтівкою на рубежі. Припустившись одного промаху, Юлія, втім, швиденько закрила всі свої мішені та пішла на друге коло із шостим результатом, відстаючи від австрійки Лізи Гаузер лише на дев'ять секунд.

А от другу стрільбу Джима пройшла назвичайно успішно, вивівши команду України на першу позицію. На виході зі стадіону вона випереджала представниць Франції й Італії більше, ніж на п'ять секунд. Сталося це завдяки тому, що фаворити гонки припустилися відразу по кілька промахів

На наступних двох кілометрах суперниці дістали Юлію, але головне завдання - не провалити етап і протриматися серед лідерів - було виконано. На передачі естафети Джима була другю, програвши чешці Єві Пушкарчиковій лише півтори секунди. Зазначимо, що щільність результатів була високою, адже перше та десяте місця розділяли 13 секунд.

Отримавши вільний простір, Габріела Соукалова почала нарощувати відрив від суперниць. Але Ольга Абрамова витримала темп і могла навіть кинутися у гонитву за чешкою, проте поспішила з останнім вистрілом на "лежці". Шостим вистрілом вона закрила мішень, однак через цю заминку пропустила вперед Карін Оберхофер і Колін Варсен. І якщо відставання від француженки складало менше секунди, то італійці Абрамова програвала шість.

Ця четвірка і підійшла на другу стрібльбу, випереджаючи переслідувачок. І потрапили лідери у порив вітру... Італія та Франція закрили мішені з одними додатковими патронами, а от Чехія й Україна - з двома... Саме тому Абрамова відкотилася на 9-у сходинку, отримавши 30 секунд відставання.

Соукалова спробувала ще збільшити темп, але Оберхофер і Крістіна Гузік її не відпустили. Габріела все ж передала естафету першою, маючи секунду переваги. Приємно, що Абрамова на останньому колі знайшла сили для ривка. Ольга зняла з відставання від Соукалової десять секунд, перемістивши команду на шосте місце.

До речі, росіянка Анна Нікуліна привезла на цьому етапі своїй команді колу штрафу, що відкинуло Росію у другий десяток, після чого розраховувати на високі результати їм уже не доводилося.

Валя Семеренко вийшла на четверте місце перед стрільбою лежачи. На якій в українок знову виникли проблеми. Лише з двома додатковими патронами Валя "забілила" свою мішень, що відкинуло її на сьоме місце. І знову +30 від Чехії, яку представляла на цьому етапі Люсі Харватова.

Та Харватову вистачило ненадовго - вона "застрелилася" на "стійці", заробивши коло штрафу. Чим тут же скористалися німкеня Ванесса Гінц, білоруска Ганна Сола, француженка Марін Бойлльє та, власне, Семеренко. Валя відпрацювала другий етап стрільби достатньо швидко, незважаючи на використання шостого патрона.

На останній етап першою вирушила команда Німеччини, другою була Франція (+10), третьою - Україна (+12), а четвертою - Білорусь (+15). Валя на завершальних метрах своєї дистанції змогла випередити білоруску. Італійки програвали 21 секунду, але розраховувати на Доротею Вірер, як і збірна Чехії на Вероніку Віткову. Тому боротьба мала бути надзвичайно цікавою.

Підгрушна без проблем витримувала темп Франциски Пройсс, натомість відрив від Вірер і Віткової танув буквально на очах... Стало зрозуміло, що вирішальною буде точність на вогневих рубежах.

І знову стрільба нас підвела!.. Підгрушна лише із семи зуміла закрити мішень, що відкинуло Україну на четверту позицію. Попереду залишилися Пройс, несподіванка з Білорусі Дар'я Юркевич (без промахів вона пройшла стрільбу лежачи) та Вірер. Німкені Олена програвала 25 секунд, білорусці - 18, а італійці - 15. Добре, що перевага над Францією була в районі семи секунд.

Останній рубіж. Пройсс і Вірер швидко розібралися зі своїми "стійками" та побігли вирішувати, хто ж сильніший саме на трасі. А от Підгрушній, хоча і був один промах, вдалося дістати Юркевич, хоча позаду у спину почала дихати Вероніка Новаковська-Земняк. Тепер усе мало вирішитися на фініші.

Але немовірний ривок Підгрушної за 800 метрів до фінішу залишив далеко позаду всіх суперниць. Окрім того, Олена почала стрімко зменшувати відставання від двійки лідерів, та все ж перевага тиж була завеликою. У підсумку Вірер вирвала перемогу для Італії буквально на останніх сантиметрах!

Підгрушна фінішувала третьою, відставши на 13 секунд. Це - перша естафетна медаль для Україник у нинішньому сезоні! Далі були Польща, Франція, Чехія та Білорусь. Юркевич не змогла витримати конкуренції у завершальній фазі гонки.

Кубок світу-2015/16 з біатлону

Етап у Гохфільцені, Австрія

Жінки

Естафета, 4х6 км

13 грудня

1. Італія (0+8) - 1:05:32.6
2. Німеччина (0+7) - +0.2
3. Україна (0+10) - +13.1
    Юлія Джима (0+1 і 0+0)
   Ольга Абрамова (0+1 і 0+2)
   Валя Семеренко (0+2 і 0+1)
   Олена Підгрушна (0+2 і 0+1)
4. Польща (0+10) - +27.5
5. Франція (0+6) - +28.8
6. Чехія (1+12) - +29.8

Коментарі ()