Головне

Кубок світу. Провал у жіночій естафеті, або Не наш день в Антхольці

24.01.2016 13:41 971 0
Кубок світу. Провал у жіночій естафеті, або Не наш день в Антхольці

"Не наш день" - так можна охарактеризувати виступ жіночої збірної України в естафеті на етапі Кубку світу-2015/16 з біатлону у неділю, 24 січня. Як це не дивно, найкраще свій етап пройшла Ірина Варвинець (без промахів). Валя Семеренко, незважаючи на два промахи, вивела Україну на перше місце. А далі... Ольга Абрамова витратила багато часу на стрільбу, але на коло штрафу не зайшла. Зате "відзначилася" Олена Підгрушна, яка дуже несподівано не впоралася зі стрільбою лежачи.

Перейдемо до детального огляду гонки. Ірина Варвинець не стала рвати темп на першому колі, прийшовши на першу стрільбу з відставання у 15 секунд. І такий крок виявився правильним, адже відстрілялася вона з п'яти та вирушила зі стадіону з п'ятим результатом, відстаючи від австрійки Лізи Гаузер, яка найшвидше впоралася з мішенями, все ті ж 15 секунд.

Наприємним сюрпризом для прихильників збірної Німеччини стала стрільба Каролін Горхлер на першому вогневому рубежі. Їй знадобилися три додаткові патрони, але згаяний час відкинув одного з фаворитів гонки на останнє, 19-е місце з відставання у 29 секунд.

Перед другою стрільбою на перше місце вирвалася швейцарка Селіна Гаспарін, яка вигравала у швидкості у своїх конкуренток. Варвинець відстала на небагато. А чудова стрільба на "стійці" дозволила їй скоротити відставання від лідера, яким після рубежу знову вийшла Гаузер, до 11-ти секунд.

У підсумку Гаспарін усе ж передала естафету першою. Далі фінішували Магдалена Гвіздон, Єва Пускарчикова, Надєжда Скардіно, Гаузер і Варвинець. Відставання Ірини від лідера вимірювалося 15-ма секундами, а від третього місця, на якому перебували чешки, - 10-ма. Німеччині вдалося піднятися на 15-е місце, але програвала команда вже рівно хвилину.

На другому етапі Україну представляла Валя Семеренко. За відсутності Юлії Джими тренери вирішили змістити Валентину з третього відрізку, на який поставили Ольгу Абрамову. Джима, нагадаємо, пропускала естафету через те, що не до кінця відновилася від застуди.

Валя відразу кинулася атакувати трасу, скоротивши відставання від Вероніки Новаковської-Земняк до 8,5 секунд. Але перед очима відразу ж стала стрільба Семеренко у Рупольдингу, коли вона заробила коло штрафу... На щастя, цього разу такого не повторилося! Валентина вирушила на друге коло серед лідерів. А вже на наступному кілометрі вона дістала і Новаковську, і Люсі Харватову.

А от на "стійці" порив вітру "завалив" майже всі команди! Валя, на щастя, відпрацювала із семи патронів і вирушила на останнє коло першою. Щоб ви розуміли, що відбувся справжній завал, зазначимо наступне: Чехія пішла на два кола штрафу, Німеччина - на одне, а Польща - аж на чотири!

Тепер Семеренко потрібно було стиснути зуби та пройти фінішний відтинок на максимумі. І якщо у прямих суперниць з Білорусі та Швейцарії вона виграла, то інші команди трішки скоротили відставання. Особливо постаралася француженка Анаїс Бескон, яка вивела свою команду на другий рядок (+9.6). Норвегія на передачі цього етапу була 10-ою (+49.6), Чехія - 12-ою (+55.5), а Німеччина - 13-ою (+1:09.2).

І ось прийшов він - етап, за який українські прихильники біатлону переживали найбільше. На трасу вирушила Ольга Абрамова. Відомо, що темп вона тримає, але зі стрільбою... Що підтвердилося вже на "лежці". Вдало розпочавши, Ольга потім двічі промахнулася, але додатковими патронами виправилася. Зі стадіону українка пішла з третім результатом, програючи Шевальє з Франції 10 секунд, а Юркевич з Білорусі - вісім.

Перед стрільбою стоячи Абрамова скинула швидкість, дозволивши Шевальє відірватися. Але переживання про цей етап таки підтвердилися... Ольга довго вицілювала, але не влучала, і тільки останнім патроном вона закрила всі мішені... З одного боку, добре, що без штрафного кола, з іншого - +52 секунди, і лише восьме місце...

Три секунди з цього відставання Абрамова на фініші зняла. У цей момент усі сподівання покладалися на Олену Підгрушну. До речі, вона опинилася за спиною у Тіріл Екхофф, а ми знаємо, як та біжить, тому був шанс відіграти кілька місць уже перед стрільбою лежачи.

Лідером вирушила на свій етап Марі Дорен-Абер, десять секунд програвала Ольга Подчуфарова. Далі були команди Швеції, Чехії (Габріела Соукалова свій відрізок на "5" відпрацювала, піднявши команду) та Швейцарії. Щодо німкень, то після штрафного кола Ванесси Гінц шансів навіть на першу вісімку у них, відверто кажучи, не було.

Але Підгрушна не вчепилася в Екхофф, і відставання почало навіть збільшуватися. А апогеєм вивіски "Не наш день" стало штрафне коло Олени після стрільби лежачи. Потрапила вона у порив вітру... Хоча та ж Доротея Вірер з цим поривом впоралася, вивівши Італію на шосте місце. Водночас, Дорен-Абер не дала шансів Подчуфаровій підібратися ближче. А на третю сходинку вибралася Екхофф, яка вела пряму боротьбу з Веронікою Вітковою.

Дорен-Абер не дала шансів конкуренткам і на другій стрільбі, вигравши у другого місця на фініші 17 секунд. А от за місця на п'єдесталі розгорнулася справжня битва! Подчуфарова не витримала темп Віткової, відпустивши чешку та зосередившись на утриманні третьої позиції. І вона її виграла. Вірер не вистачило менше секунди, щоб випередити росіянку.

Підгрушна у підсумку відкотилася на 9-у сходинку, ледь не програвши її Німеччині, але на останніх метрах вона залишила позаду Франциску Гільдебранд.. Попереду України у цій гонці фінішували навіть збірні Швеції, Білорусі та Казахстану... Що ж, будемо сподіватися, що це був просто не наш день...

Кубок світу-2015/16 з біатлону

Етап в Антхольці, Італія

Жінки

Естафета, 4 х 6 км

24 січня

1. Франція (0+8) - 1:07:53.5
2. Чехія (2+7) - +17.2
3. Росія (0+10) - +21.1
4. Італія (0+11) - +21.7
5. Норвегія (1+10) - +47.1
...9. Україна (1+12) - +1:45.5
       Ірина Варвинець (0+0 і 0+0)
       Валя Семеренко (0+0 і 0+2)
       Ольга Абрамова (0+2 і 0+3)
       Олена Підгрушна (1+3 і 0+2)
...10. Німеччина (2+13) - +1:51.8

Коментарі ()