Головне

ЧС-2016 з біатлону. Неймовірний Мартен Фуркад і провал Семенова

10.03.2016 18:07 1339 0
ЧС-2016 з біатлону. Неймовірний Мартен Фуркад і провал Семенова

Індивідуальна гонка у чоловіків не стала "багатостраждальною". Так, туман зранку у день, як і у попередні, гонки був, але безпосередньо перед стартом він піднявся у повітря, тому старт відбувся. Були побоювання, що він може повернутися на стрільбище, але, на щастя, подібного не сталося, і всі учасники мали однакові шанси на нагороди.

Кумедна ситуація сталася вже на старті, коли Сімон Фуркад занадто рвався у бій, і першим же відштовхуванням зламав собі одну з палиць. Загалом, лідери чоловічого біатлону вирішили починати у першій і другій групах. Окрім Уле-Ейнара Бйорндалена (стартував 91-м), Ондржея Моравеца (85-й), Еріка Лессера (77-й) і нашого Сергій Семенова (66-й), які обрали більш пізні стартові номери.

Першим з українців на трасу вийшов Руслан Ткаленко, який замінив в останній момент Артема Приму. Окрім того, ще напередодні стало відомо, що цей старт пропустить Дмитро Підручний, замість якого вийшов Віталій Кільчицький. Отже, вийшло так, що Україна була представлена лише напівосновним складом, і серйозні сподівання покладалися тільки на Семенова, при всій повазі до інших наших біатлоністів. Як виявилося - дарма...

Ткаленко у першій же стрільбі показав, що і він, нехай і не основний спортсмен збірної, але також вміє стріляти. Його "нуль" цілком міг принести йому місце у топ-30 у підсумковому протоколі після стартового вогневого рубежу. Але от зі швидкістю, на жаль, були проблеми, адже відставання від Мартена Фуркада вже на той момент складало 40 секунд.

Водночас, на другій стрільбі Руслан промахнувся двічі, і шанси на високі місця стали примарними... Другі "лежку" та "стійку" Ткаленко точно пройшов. Та знову ж таки постало питання швидкості. Як українець не старався, піднятися вище 38-го місця у фінішному протоколі йому не судилося.

На другому вогневому рубежі одного разу промахнувся і лідер чоловічого біатлону Мартен Фуркад. Чим скористалися австрійці Домінік Ландертінгер і Сімон Едер, які захопили лідерство. Щоправда, незважаючи на хвилину штрафу, Мартен відставав від Домініка на 20 секунд, а від Сімона і того менше. Згодом на перше місце вийшов Йоганнес Бьо, який точно закрив перші 10 мішеней.

Олександр Жирний був кращим з українців після першої чистої стрільби. Він зумів утримати місце у топ-20. На жаль, далі зі стрільбою у Жирного не склалося... Один промах на першій "стійці" та два на другій "лежці" опустили Олександра навіть нижче Ткаленка. Вони так і фінішували один біля одного - 38-е та 40-е місця відповідно.

Далі справа дійшла і до Сергій Семенова, який показав один з найкращих розгонів на старті та був серед лідерів. Проте промах другим же патроном відкинув українця у середину протоколу. Якби не ця штрафна хвилина, то Сергій вийшов би зі стадіону з другим результатом, програвши Фуркаду лише 9 секунд...

Тепер увага була прикута до протистояння австрійців і норвежців проти Фуркада. Домінік Ландертінгер зробив вагому заявку на перемогу після чотирьох "нулів" - усі мішені він закрив даного дня. У цей момент відразу захотілося побачити й останні виступи на стрільбищі інших претендентів на медалі.

Яков Фак "відлетів" від цих претендентів після третьої стрільби, на якій він припустився одного промаху. А от хто не вибув, так це Сімон Едер, котрий услід за Ландертінгером закрив усі свої мішені у гонці. Далі - більше! Мартен Фуркад з другою "стійкою" впорався на "відмінно", вийшовши зі стадіону позаду Едера лише на три десятих секунди. Доля золотої медалі залежала від того, хто швидше пройде останнє коло!

У той час, як Едер, Фуркад і Ландертінгер виявляли переможця, невдало відстрілявся на своїй першій "стійці" Семенов. Два промахи Сергія поховали надії українців на повторення успіху у спринті... А буквально через кілька секунд із шансами на медалі попрощалася і Норвегія. Йоганнес Бьо поспішив з останнім вистрілом, і ця єдина хиба за всю гонку коштувала йому місця на п'єдесталі.

І нарешті підійшов на свою першу стрільбу Уле-Ейнар Бйорндален. І перший ж вогневий рубіж приніс йому невдачу - один промах, який значно ускладнив завдання норвежця потрапити у призи. Так, далі Бйорндален закрив усі мішені на двох наступних стрільбах, але на останньому вогневому рубежі ще один промах відкинув "Короля біатлону" за межі топ-10.

Ну, а перемогу здобув неймовірний Фуркад! Мартен на фініші випередив на 5 секунд Ландертінгера, а Едера - аж на 14. Це вже четверта золота нагорода для Мартена на звітному чемпіонаті світу у Холменколлені! У жодній з гонок, у яких брав участь француз, його та його команди на момент написання цього матеріалу ніхто випередити так і не зміг.

Щодо українців, то найкращим дещо несподівано став Віталій Кільчицький. 27-річний спортсмен став одним із тих небагатьох біатлоністів, які в індивідуальній гонці закрили 20 з 20-ти! Та, на жаль, знову підвела українців швидкість. Зі стадіону він виходив на 18-й позицій, і були сподівання на потрапляння у топ-20. Та на останніх кілометрах Віталій втратив і фінішував 25-м.

Чемпіонат світу-2016 з біатлону

Холменколлен, Норвегія

Чоловіки

Індивідуальна гонка, 20 км

10 березня

1. Мартен Фуркад (Франція) (0+1+0+0) - 49:13.9
2. Домінік Ландертінгер (Австрія) (0+0+0+0) - +5.1
3. Сімон Едер (Австрія) (0+0+0+0) - +14.4
4. Йоганнес Бьо (Норвегія) (0+0+0+1) - +57.2
5. Міхал Крчмар (Чехія) (0+0+0+0) - +1:16.4
...25. Віталій Кільчицький (Україна) (0+0+0+) - +3:35.4
...38. Руслан Ткаленко (Україна) (0+2+0+0) - +4:42.2
...40. Олександр Жирний (Україна) (0+1+2+0) - +5:02.4
...55. Сергій Семенов (Україна) (1+2+1+1) - 6:14.0

Коментарі ()