Головне

Бринзак: Держава витрачає на утримання команди з біатлону мільйон євро на рік

31.03.2016 14:08 906 0
Бринзак: Держава витрачає на утримання команди з біатлону мільйон євро на рік

Біатлонний сезону 2016 року завершився. Протягом нього збірна України мала кілька тріумфів, зокрема бронзова нагорода Сергія Семенова на чемпіонаті світу у Холменколлені. Також були перемоги Олени Підугршної на етапі Кубку світу у канадському Кенморі та жіночої естафетної четвірки у Рупольдингу.

Проте були і відверті провали. Особливо це стосується естафетних гонок на світовій першості. Українки вважалися фаворитками, а фінішували лише 5-ми. Щодо чоловіків, то вони взагалі опинилися за межами топ-15...

Очільник Федерації біатлону України Володимир Бринзак поділився своєю думкою про сезон, що завершився. Розповів він окремо про кожного біатлоніста, доторкнувся теми допінгу, а також натуралізації біатлоністів.

Про жіночу команду

- Почнемо з Олени. Підгрушна молодець, що витримала такий шалений графік після повернення. Так, був збій зі здоров'ям у Холменколлені, і я навіть пропонував їй закінчити сезон, але вона сказала, що буде боротися за десятку до кінця. Але я не дуже вітаю таке рішення. Ми вже домовилися, що 28-го березня вона вилітає до Німеччини у найкращу клініку. Її там повністю обстежують.

Ті ж проблем були й у Джими, адже вона досі бігає з температурою - 37,1. Протягом сезону Юля періодично боролася з хворобами. Як тільки набирала форму, відразу з'являлася температура. Іра Варвинець прогресує. Ідеально стріляє, трохи гірше з бігом.

У Валі Семеренко неоднозначна підготовка до сезону, і мотивація була не зовсім такою, яка повинна бути у спортсменки такого рівня. Ми всі це розуміли, що буде складно. Молодь ще не підтягнулася до тих кондицій, які були потрібні для головної команди. Ми не поспішали, хотіли розібратися та скласти команду для підготовки до Олімпійських Ігор.

Про чоловічу команду

- Хлопці виступили добре. Могли мати більше, ніж одну медаль. Якби дві - це було би щастя. Ще у першій гонці, змішаній естафеті, було видно, що Сергій Семенов перебуває у чудовій формі.

У спринті добре відпрацював. Міг замахнутися і на друге місце (програв срібному призеру, норвежцю Бйорндалену 0,7 с). Але й "бронза" - великий успіх. В індивідуальній гонці трохи відставав. Та у масовому старті знову міг виграти нагороду.

Прима застудився, тому не міг виступати у повну силу. Підручного замучила травма спини. Він упав у Рупольдингу та на свій рівень не повернувся. Сподіваємося, надолужить у новому сезоні. Жирний суттєво додав на фініші сезону. Прогресує Кільчицький. Ткаленко вперше виступав на змаганнях такого рівня, і не провалився.

 Бринзак. Світлина parimatch.ua

Про нового тренера чоловічої команди

- А я не казав, що будуть нові тренери. Йшлося про посилення нинішнього штабу, що очолює Надія Бєлова. 7 квітня у Міністерстві триватиме нарада. Після неї зможу назвати прізвища.

Про нового тренера жіночої команди

- Велепец працює перший рік з командою, й у цьому сезоні він придивлявся до дівчат. Не все, звичайно, вийшло, адже тренер ще не знав індивідуальних особливостей кожної. Наприклад, по Бондар він ставив задачу стабілізувати стрільбу, що у підсумку і вийшло - Яна стала стріляти трохи краще. Сподіваємося, що з наступного сезону вона виступатиме на нормальному рівні.

Важко у перший рік показувати конкретні результати, тому, повторюся, на чемпіонаті світу в Уроша не було конкретних завдань - ми формували команду. На наступний передолімпійський сезон акцент робитимемо на чемпіонат світу. Урош - хороший фахівець, він знайшов шлях до кожної біатлоністки, це те, чого нам не вистачало.

Про травмовану Віту Семеренко

- Віта зробить все можливе, щоб виступити у Пхенчхані. Вона наразі тренується далеко - у Росії, і працює дуже посилено. У неї є велика надія на те, що вона повернеться, і вона хоче це зробити. Правда, є один нюанс, який я не буду зараз називати. Віта дуже хоче виступити у Пхенчані та сказала, що буде показувати результат і намагатися на загальних підставах потрапити у команду. Вона сказала: "Зроблю все так, як колись зробила одна французька спортсменка".

Урош Велепец і Бринзак. Світлина biathlon.com.ua

Про бюджет українського біатлону

- Держава витрачає на утримання першої команди під мільйон євро на рік. Це без зарплат, тільки підготовка, проживання, харчування, переїзди. Ще 600 тисяч євро - бюджет Федерації. Звичайно, доплачую зі спонсорських спортсменам і тренерам, тому що держава не може повністю закрити це питання. Нам цілком вистачає, боргів не маємо.

Про допінг і дискваліфікованих

- Це життя. По Седнєву згоден, він зімпровізувати, хтось щось йому підказав недобре. А Хвостенко, Амбрамова, Тищенко - збіг обставин. Мілдронат відомий років 30, нічого особливого не дає. Відновлює, допомагає серцевому м'язу, знімає перенапруження. Коли вже взялися всерйоз за цю тему, отримали офіційне дослідження французів: якщо лікуватися мілдронатом якийсь час, він накопичується та залишається в організмі до 120-ти днів. А в інструкції до препарату написано - максимум добу. Тобто ти у вересні спокійно це приймав, знаючи, що до Нового року не заборонено. А з 1 січня тебе дискваліфікують, бо залишився слід. І якби ж то мілдронат всерйоз щось давав. Приймати його, знаючи, що заборонений, просто немає сенсу. Шкода, якщо хлопців за таке покарають на два роки.

Напевно, я єдиний у світі глава Федерації, який оголосив через пресу: у збірну України ніколи не повернеться спортсмен, дискваліфікований за допінг. Навіть після відбуття покарання. І буду твердо цього дотримуватися.

Якщо людина відсиділа й усвідомила, що ж на ньому, хрест ставити?! Дуже задоволений роботою Седнєва. Він не пропагує, не нав'язує нікому. Помилилася людина, потім виправилася. Але йому сім'ю годувати, як я його кину? Підтримати треба у скрутну хвилину. Хвостенко бронхолітин від кашлю прийняла у змагальний період. При тому, що він дозволений поза змаганнями. А її на рік. Все, злочинниця?

Світлина biathlon.com.ua

Про легіонерів у команді

- У нас такий підхід до справи, що ми можемо допомогти спортсменам, які звернуться до нас з конкретним проханням, але ми не шукаємо кадри для зміцнення нашої команди, і жодних переговорів не ведемо. Якщо звертаються, ми чисто по-людськи допомагаємо. У цьому сезоні звернень не було, конкуренція у нас досить серйозна, і спортсмени це розуміють.

Про кількість людей, які займаються біатлоном в Україні

- Офіційну статистику залишимо у спокої, вона з радянських часів - штука лукава. Насправді чоловік триста. Включаючи дітей. Біатлон - дорогий вид спорту, багато хто хоче займатися, але ми поки не можемо створити умови для всіх. Найголовніше - вдалося відкрити та зберегти біатлонний центр олімпійської підготовки у Чернігові. Наш вид спорту єдиний, який має у країні таку базу. Збираю кращих молодих зі всієї України, до їхніх послуг лікар, патрони, харчування, інтернет, пральня, підготовлені траси, - все, що треба. І вони там централізовано готуються. Результат - кілька перемог на юніорських олімпіадах і чемпіонатах світу, п'ять українських збірних різного віку.

За матеріалами XSPORTGazeta.ua, Sovsport.ru

Коментарі ()