Головне

ЧС-2016 з біатлону. Варвинець увійшла у десятку в індивідуальній гонці, перемогла Дорен Абер

09.03.2016 15:33 431 0
ЧС-2016 з біатлону. Варвинець увійшла у десятку в індивідуальній гонці, перемогла Дорен Абер

Ще один день чемпіонату світу 2016 року з біатлону у Холменколлені завершився для жіночої збірної України без медалей. Бронза Сергій Семенова у спринті так і залишається єдиною нагородою для нашої країни на звітній першості на момент написання. У середу, 9 березня, українки не зуміли зачепитися за призові місця в індивідуальній гонці, яка, скажемо відверто, є однією з коронних для українок.

Українські тренери вирішили зробити ставку на більш пізні стартові номери, адже Ірина Варвинець, Олена Підгрушна та Валя Семеренко вирушали на трасу одними з останніх, а Валя і того більше - передостанньою із тих, хто брав участь у гонці. Єдиним винятком стала Юлія Джима, яка отримала 33-й номер, виявившись "відірваною" від партнерок по команді.

Окремо зазначимо, що на трибунах було мало вболівальників, як для Холменколлена. Справа у тому, що індивідуальну гонку у жінок вирішили перенести з 16:30 на 14:00 за київським часом. Побоювалися, що туман завадить проведенню. Але до деяких прихильників біатлону ця інформація вчасно не дійшла, тому і вийшло, що було незвично мало глядачів на стадіоні.

На жаль, для норвезьким прихильників біатлону Тіріл Екхофф завершила боротьбу за медалі вже після першої стрільби, на якій вони отримала дві додаткові хвилини до свого часу. Тепер надії вони покладали на Марте Олсбу. Проте і вона на другій стрільбі не закрила аж три мішені, тому відкотилася ближче до аутсайдерів. Зазначимо, що Олсбу була чи не найшвидшою на перших колах.

Юлія Джима перші дві стрільби пройшла надзвичайно вдало, вийшовши на тимчасове перше місце після першої стійки. На 17 секунд від українки на той момент відставала несподіванка цьогорічного чемпіонату Лінн Перссон. Зазначимо, що шведка пройшла чисто і третю стрільбу, але "застрелилася" в останній, двічі промахнувшись і вибувши з перегонів за медалі.

Згодом Джиму після другої стрільби випередили Кристина Палка, Анаїс Бескон і Марі Дорен Абер, які також мали "нулі", а Єкатєріна Юрлова перебувала у кількох секундах позаду. Однак у Юлії виникли певні технічні проблеми з першим пострілом на другій стрільбі лежачи, тому їй зарахували промах, що відкинуло українку за межі поточної п'ятірки на той момент.

Ірина Варвинець першу стрільбу для себе пройшла вдало, але відставання у 32 секунди вже викликали певні сумніви, що їй вдасться поборотися за медалі. Потрібно було закривати всі 20 мішеней. Олена Підгрушна не порадувала своїм результатом - один промах, і 60-е місце у підсумковому протоколі після стартового вогневого рубежу. Водночас, Валя Семеренко виправдала надії та вирушила на друге коло, небагато програючи лідерам.

На останньому вогневому рубежі Джима, на жаль, ще одного разу промахнулася, і після цього стало зрозуміло, що вона не потрапить навіть у десятку кращих на фініші. А за перемогу з цього моменту почали відчайдушну боротьбу дві француженки, які майже одночасно йшли трасою. І Бескон, і Дорен Абер синхронно не закрили по одній мішені на останній стрільбі, тому різниця між ними становила лише кілька секунд.

Підгрушна першу для себе "стійку" пройшла вдало, піднявшись таким чином ближче до лідерів та отримавши шанс на високий результат. А от Семеренко одного разу промахнулася та програвала Олені на даному відрізку 11 секунд. Натомість, Варвинець закрила 15 мішеней з 15-ти на третій стрільбі! Ірина була серед лідерів, проте програвала ходом Дорен Абер і Бескон уже більше хвилини. Отож, про перші два місця не думалося, а от на третє можна було і зазіхнути.

Підгрушна, окрилена успіхом на третьому вогневому ребежі, мала зібратися та показати всі свої традиційні сили на останніх колах, адже Варвинець прикро не закрила передостанню мішень... А якби вона влучила, то йшла б на третьому місці та випереджала четверту перед останнім колом аж на 40 секунд. І фінішувала б Ірина третьою, випередивши Лауру Дальмайєр. Та, на жаль, усе це - "якби"...

Валя Семеренко також була точною під час третьої стрільби. Однак відставання у 2 з половиною хвилини дали зрозуміти, що вона за високі місця у цей день точно не позмагається. А повний крах надій на медалі стався під час першого пострілу Підгрушної на другій "стійці". Цей промах відкинув її від такого близького третього місця у другий десяток...

У підсумку найкращий результат серед українок показала Ірина Варвинець, яка дуже постаралася на останньому колі та зуміла вибороти ще одну сходинку, у порівнянні з виходом після четвертого вогневого рубежу, - 9-е підсумкове місце. Джима опинилася на початку третього десятка. А найгіршою серед українок виявилася Валя Семеренко, яка, маючи стільки ж промахів, як і Джима та Підгрушна, програла партнеркам цілих дів хвилини!.. Зазначимо, що Валя завершувала гонку майже пішки, адже розуміла, що не потрапляє до залікової зони.

А що ж Підгрушна, запитаєте Ви? Олена мала бути десь наприкінці двадцятки кращих, але у якийсь момент її час зник з онлайн-протоколів по ходу останнього кола. У підсумку їй записали DNF(не фінішувала). На момент написання матеріалу не були відомі причини, через які наш капітан не зміг дістатися фінішу.

Що стосується фаворитів, то Вероніка Віткова, Габріела Соукалова, Франциска Гільдебранд і Доротея Вірер потрапили у топ-10, а от Кайса Мякяряйнен і Карін Оберхофер мали проблеми зі стрільбою. Про норвежок було написано вище у тексті.

А перемогу здобула Марі Дорен Абер, яка додала на останньому колі та "привезла" Анаїс Бескон 12 секунд. На третє місце, незважаючи на два промахи, зійшла Лаура Дальмайєр. Відставання представниці Німеччини від француженок склало більше хвилини.

Марі Дорен Абер та Анаїс Бескон. Світлина REUTERS

Чемпіонат світу-2016 з біатлону

Холменколлен, Норвегія

Жінки

Індивідуальна гонка, 15 км

9 березня

1. Марі Дорен Абер (Франція) (0+0+0+1) - 44:02.8
2. Анаїс Бескон (Франція) (0+0+0+1) - +12.2
3. Лаура Дальмайєр (Німеччина) (1+0+1+0) - +1:17.8
4. Вероніка Віткова (Чехія) (0+1+0+0) - +1:26.8
5. Габріела Соукалова (Чехія) (1+0+0+1) - +1:36.8
...9. Ірина Варвинець (Україна) (0+0+0+1) - +1:56.3
...22. Юлія Джима (Україна) (0+0+1+1) - +2:44.7
...44. Валя Семеренко (Україна) (0+1+0+1) - 4:36.5
...Олена Підгрушна (Україна) (1+0+0+1) - не фінішувала

Коментарі ()