Головне

Гонитва за грошима, або як ФІФА обділить Європу, починаючи з ЧС-2026

10.01.2017 17:12 Адміністратор Чемпіона 6420 0
Гонитва за грошима, або як ФІФА обділить Європу, починаючи з ЧС-2026

У вівторок, 10 січня 2017 року, стало офіційно відомо, що кількість учасників Чемпіонатів світу з футболу, починаючи з 2026 року, буде збільшено до 48 команд.

Відповідне рішення затвердила рада ФІФА, а саме голосування було анонімним.

Воно і не дивно, адже ФІФА останнім часом думає лише про те, як би побільше заробити, а не про те, що на Мундіалях, починаючи з 2026 року, буде багато, вибачте за таке відверте слово, "прохідних" матчів.

Гурту "Чайф", очевидно, у 2026 році доведеться написати нову пісню на кшталт "Аргентина - Ямайка 5:0", бо є передчуття, що через десять років буде ще більший розгром. Хоча, не варто забувати, як Німеччина познущалася над Бразилією на ЧС-2014. Підсумковий рахунок тоді був 7:1.

У заяві ФІФА йдеться, що "Рада у Цюриху прийняла одноголосне рішення про розширення Чемпіонатів світу до 48 учасників з 2026 року... 48 команд будуть поділені на 16 груп по 3 команди у кожній. Кращі дві команди з кожної групи пройдуть у плей-офф з 32 учасників".

Також додається, що "новий формат змагання складений таким чином, що кількість днів відпочинку скорочено не буде, а команди, що дійдуть до фіналу, проведуть сім матчів, як і за нинішньої схеми... не буде і збільшена загальна тривалість турніру, яка зараз становить 32 дня".

Що ж, тут є невеликий плюс є для клубних команд. Адже збільшиться загальна кількість матчів на турнірі, а окремо кожну збірну це не торкнеться. У тому сенсі, що грати більше за нового схемою їм не доведеться.

Далі виникає цілком логічне питання, скільки збірних який континент відправлятиме на ЧС-2026. Щодо цього офіційної інформації поки що немає.

Щоправда, напередодні видання Globo повідомило наступне: Європа отримає 16 місць, Африка - 9,5 (9 команд вийдуть напряму, а ще одна візьме участь у міжконтинентальних стикових матчах), Азія - 8,5, Південна Америка - 6,5, КОНКАКАФ - 6,5, Океанія - 1.

Як бачимо, переважну кількість місць отримає далеко не Європа, а інші континенти. Наразі від Старого Світу на ЧС-2018 поїдуть 13 збірних. Загалом, буде 14 європейських представників, якщо враховувати Росію як господиню Мундіалю.

Щодо інших континентів, то Азія наразі має 4,5 місця (буде збільшено на 4!), Африка - 5 (буде збільшено мінімум на 4!), КОНКАКАФ - 3,5 (буде збільшено на 3), Південна Америка - 4,5 (буде збільшено на 2). Ну, і Океанія омине стикові матчі й отримає пряму путівку.

От і виходить, що ФІФА бере курс на здобуття все більших і більших прибутків. Інакше пояснити той факт, що Європа отримає додатково лише 2 місця, а Азія й Африка відразу по 4, наразі важкувато. Окремо у такому випадку стоїть КОМНЕБОЛ. Якщо Globo не помиляється, то (Ви тільки уявіть!) теоретично Південну Америку можуть представити на ЧС-2026 відразу 7 збірних. Тоді як загальна кількість команд, які змагаються за путівки на Мундіаль від КОМНЕБОЛ дорівнює 10!

От і маємо, що європейський уболівальник від такого рішення програє...

Джанні Інфантіно розповідає куди рухається ФІФА

Насамкінець, перелічимо передні зміни формату Чемпіонів світу. Дане рішення вже є сьомим в історії міжнародного футболу.

У 1930 році у першому Мундіалі, який приймав Уругвай, взяли участь 13 команд. Через чотири роки на турнірі у Франції кількість учасників збільшилася до 16 команд. При цьому відразу починалися ігри на виліт.

Починаючи з Чемпіонату світу-1950, з'явилося поділення на групи. На ЧС-1974 і -1978 грали два групових етапи. Цей формат протримався до 1982 року, коли ФІФА збільшила число команд до 24 (також гралося два групових етапи). З 1986 року після першого групового етапу команди починали боротися з 1/8 фіналу.

З 1998 року на Чемпіонатах світу грали 32 команди. Саме цей формат збережеться до 2022 року включно. Нагадаємо, що зараз у плей-офф виходять по дві найсильніші збірні з кожної з восьми груп, а стадія матчів на виліт починається з 1/8 фіналу.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()