Головне

Золотий вік Формули 1. Найепічніше протистояння в історії світового спорту. ВІДЕО

20.11.2017 11:06 Андрій Твердохліб 2201 0
Золотий вік Формули 1. Найепічніше протистояння в історії світового спорту. ВІДЕО

Рано чи пізно на вході в поворот ви усвідомлюєте: ось воно, чого ви так боялися! Виліт з траси, все! На дорозі утриматися неможливо. Але якщо ви все-таки якимось дивом залишилися на асфальті, то знайте, що це і була та межа. Так тепер треба їздити завжди. ©Айртон Сенна

1984-й рік. Дебют Айртона Сенни в Формулі 1.

Гран-Прі Монако.

Гонка по вулицях Монте-Карло вийшла дивовижною. На найсонячніше в Європі місто обрушилася тропічна злива.

Айртон Сенна за кермом Тоулман TG184 1984 року.

Через дощ багато пілотів вирішили не ризикувати і зійшли з дистанції. Лідирував француз Ален Прост на прізвисько Професор, за акуратну манеру пілотування боліда. І раптом повз нього в водяній хмарі промчав Айртон Сенна - тоді йому не судилося відсвяткувати перемогу. Колом раніше головний суддя вирішив припинити гонку, побоюючись за життя спортсменів. Легендарний шотландець Джекі Стюарт, який спостерігав за тим, що відбувається з боку, сказав: "Сьогодні ми бачили майбутнього чемпіона світу - Айртона Сенну".

Суперництво між Простом і Сенною по праву вважається найвидатнішим протистоянням в Формулі 1. Два безсумнівних таланти були дуже різними: французький Професор вважав за краще діяти обачливо, а бразильський Чарівник був приголомшливо швидкий.

У 1988-му пілоти стали напарниками в складі McLaren. На Гран Прі Португалії того ж року між ними відбулася перша сварка, коли Сенна агресивно захищав свою позицію - і Прост ледве уникнув контакту зі стіною. Пізніше Ален так прокоментував той епізод: "Іноді я зізнаюся собі, що боюся його. Він готовий піти на все ".

Виліт з траси в 1988 році. Айртон Сенна на передньому плані

По-справжньому поворотним моментом їх відносин вважається конфлікт на Гран Прі Сан-Марино-1989. На рестарті, після серйозної аварії Герхарда Бергера, Сенна пройшов Проста в першому повороті, порушивши договір, згідно з яким, за словами Алена, напарники не могли обганяти один одного в цьому місці. Але Айртон був упевнений, що завершив маневр ще до повороту, тому вважав себе правим.

Двічі поспіль, в сезонах 1989 і 1990 років, їх відчайдушне суперництво закінчувалося зіткненнями на Сузукі, де на кону стояла доля титулу. Ті події наклали велику пляму на репутацію Ф1 і показали, на що гонщики готові піти заради перемоги.

Аварія Сенни і Проста на гран-прі Японії 1990, француз займає першу позицію на передньому плані

Але ворожнечі між пілотами, яка тривала кілька років, було покладено край після того, як Прост вдруге оголосив про завершення своєї кар'єри в Ф1 після закінчення сезону-тисячі дев'ятсот дев'яносто три, вигравши свій четвертий титул в складі Williams.

Після цього відносини заклятих ворогів стали змінюватися на краще. У це було просто неможливо повірити, адже ще деякий час назад Сенна відмовлявся називати Проста по імені і тиснути йому руку, вважаючи за краще спілкуватися з ним через посередників.

"Я не тримаю на нього зла, - каже Прост в наші дні, - і в моїй пам'яті залишилися лише останні півроку з його життя. Саме тоді я дізнався Айртона найкраще.

Ален Прост (праворуч) та Айртон Сенна партнери по McLaren

1 травня 1994 року Гран-Прі Сан-Марино. Гран-Прі, яке увійшло в історію, як Чорний вік-енд. Айртон Сенна стартував першим, заробивши напередодні свій 65-й поул. На сьомому колі, при вході в поворот Tamburello, Williams FW16 Айртона Сенни зійшов з траси і на швидкості 218 км / год розбився об бетонну стіну.

1 травня 1994 року

Через чотири години медики констатували смерть бразильського Чарівника.

Сенна vs Прост. Частина 1:

Сенна vs Прост. Частина 2:

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()