Українська правда

Прохідний антипанчер з Нью-Джерсі

Сергей Шемшученко — 12 грудня 2009, 02:14

Коли стало відомо про наступного суперника Віталія Кличка, яким став американський п'ятий номер WBC Кевін Джонсон, промайнула думка: Віталій обрав прохідного суперника, щоб запаралелити графік з Ніколаєм Валуєвим.

Але такі крамольні думки (чого це один із лідерів дивізіону має узгоджувати свої дії з відвертим середнячком, витягнутим на чемпіона лише завдяки бажанню одного промоутера?) були одразу відкинуті подалі.

І поки Віталій Кличко як завжди з усією ретельністю проводив рекламну кампанію бою, водночас створюючи ім'я маловідомому нашій широкій публіці супернику, ця думка виринала все частіше. Адже Кличко не доб'ється від поєдинку на 17-тисячній арені хокейного клубу "Берн" більшого визнання, ніж вже має. Не отримає Віталій і більших, ніж завжди, прибутків. Чому ж тоді Джонсон? Чому саме цей боєць отримав шанс стати чемпіоном світу або хоча би отримати ім'я із приставкою "він програв перший бій самому Кличку".

1. Прагматична складова. Віталій чудово розуміє, що щоб отримати можливість проведення об'єднавчого бою тепер уже з Девідом Хеєм, він мусить дочекатися вільного захисту британця. А такий, цілком ймовірно, буде лише за рік-півтора, коли Хей проведе реванш проти Валуєва, й захиститься проти обов'язкового претендента Руїза. Тому Віталію просто необхідно за цей час не тільки не програти, не отримати травми, але і підтримувати бойову форму.

2. Фінансова складова. Попри те, що Джонсона мало знають у нас, він - непереможний "проспект" з США, яка дуже збідніла на талановитих важковаговиків. Тому навіть до такого бійця там буде великий інтерес, і як наслідок, будуть продаватися трансляції. Для українських братів американський ринок далеко не рідна Німеччина, тому кожен крок на шляху популяризації серед американського глядача на вагу золота. Так би мовити, заділ більше для молодшого брата.

3. Спортивна складова. Обираючи Джонсона, Кличко не міг не знати проти відсутність нокаутуючого удару майбутнього суперника. Адже 9 нокаутів за 23 бої - це менше, ніж сорок відсотків. Для надважкої ваги це практично нуль. Яким би технічним не був боксер, його шанси стати чемпіоном без панчерських здібностей не дуже високі. За останні роки на думку спадають лише Кріс Бірд (чи варто нагадувати чия травма дала йому титул?) та Ніколай Валуєв. Щодо останнього вже сказано дуже багато.

Саме тому Кличко свідомо зменшив ризик поразки при тому, щоб не втрачати обличчя. Адже обирати відвертого "мішка" жоден з братів собі зараз не може дозволити, а перемогти рейтингового і непереможного, але безударного - зовсім інша річ.

Ким же є цей загадковий американець? Хлопчик, який в боксі отримав прізвисько "Kingpin" - "центровий" по-нашому - народився 1979 року у негритянському гетто Нью-Джерсі. До 18 років прикладним боксом займався лише на вулиці, а потім встиг провести 16 любительських боїв, з яких два програти. Однак у 22 роки на рахунку Кевіна вже був незначний для світу, але значний для боксера титул "Золоті Рукавиці" свого міста.

Перший бій на профірингу провів 13 лютого 2003 року, коли технічним нокаутом здолав Стенфорда Брісбона. Вже у третьому поєдинку американець вийшов на ринг проти тоді перспективного узбека Тімура Ібрагімова, який вже був готовим проспектом з 13 перемогами. Кевіну вдалося звести поєдинок до нічиєї.

Згодом, не дуже поспішаючи набирати рекорд, Кевін вийшов на поки найважливіший бій у своїй кар'єрі. У вересні 2008 року суперником став боксер з іменем - 41-річний екс-чемпіон WBA (1995-1996) Брюс Селдон, у якого свого часу титул відібрав сам Майк Тайсон нокаутом у першому раунді.

Ветеран протримався на рингу практично п'ять раундів, здебільшого приймаючи на блок швидкі, але не дуже важкі комбінації на блок. Після несподіваного удару справа Селдон впав, підвівся і добровільно пішов у свій кут, визнаючи поразку. До того часу Брюс настільки втратив сили, що вже не міг нормально стояти без підтримки канатів.

Останній раз Джонсон виходив на ринг 15 травня 2009 року проти Девіна Варгаса. Співвітчизник Кеівна встиг побувати капітаном Олімпійської збірної США на Іграх-2004 в Афінах та провести до того 17 безпрограшних поєдинків. Джонсон зміг двічі відправити суперника на канвас рингу у третьому та п'ятому раундах, а вже у шостій трихвилинці кут олімпійця зупинив побиття.

Джонсон володіє швидким ударом з обох рук. Вміє і любить комбінувати, але найбільше використовує відмінно поставлений джеб. Який з довжелезними руками дає свої плоди. Не володіє нокаутуючим ударом. Працює здебільшого у відкритій стійці, як і Віталій Кличко. Не дуже добре поставлена робота ногами - переважно переминається наче ведмідь, але може і попрацювати на публіку в стилі танців Алі.

23 бої, 22 перемоги, 1 нічия, 9 нокатуів. Вік - 30 років. Зріст - 191 см. Розмах рук - 208 см. Вага - 110 кг. Тренується у Атланті, штат Джорджия.

Бій. 12 грудня 2009. Швейцарія, Берн, ПостФінанс Арена. Трансляція 23.50 - телеканал "Інтер".

Бій проти Термелла Барнеса, 5 грудня 2007 року

Бій проти Меттью Гріра, 7 листопада 2008 року

Бій проти Брюса Селдона, 5 вересня 2008 року

Відкрите тренування Віталія Кличка і Кевіна Джонсона

1

2