Головне

Олександр Устінов: З Кличками доведеться перетнутися

21.06.2010 15:55 798 0
Олександр Устінов: З Кличками доведеться перетнутися

26 червня білорус Олександр Устінов буде відстоювати в Україні свій титул чемпіона Європи за версією EBA проти одного з найвідоміших європейських надважковаговиків Паоло Відоца.

Турнір під назвою "Битва титанів" відбудеться в одеському Палаці спорту під егідою промоутерської компанії братів Кличків "K2 Promotions".

На прес-конференції перед боєм білоруський гігант встиг відзначитися гучною заявою про те, що після Відоца "пошле телеграму Віталію Кличку", в якій викличе його на бій.

- Ви серйозно маєте намір вийти в ринг проти свого промоутера, проти, так би мовити, старшого товариша?

- Це на роботі Віталій промоутер, а в ринзі він спортсмен. Віталій та Володимир володіють поясами за трьома основними версіями. Відповідно, хочеш - не хочеш, а є світовий рейтинг і нам доведеться десь перетнутися.

- А як Віталій відреагував на вашу заяву? Ви з ним спілкувалися з цього приводу?

- Звичайно, спілкувалися. Я думаю, що він не проти. Адже якщо ми будемо боксувати, то пояс нікуди не піде з компанії К2.

- А може, було б логічніше почекати, поки брати Клички підуть з боксу, щоб уже напевно завоювати титул чемпіона світу?

- А це, по-вашому, буде не боротьба?

- Давайте почнемо по-порядку. Ви маловідомі широкій українській публіці. Розкажіть, як ви потрапили у спорт і, зокрема, в бойові мистецтва?

- Професійний спорт я почав займатися досить пізно, в 24 роки, коли я познайомився зі своїм майбутнім тренером Володимиром Задіраном. Він свого часу був одним з основоположників білоруської школи кікбоксингу і тайського боксу. Задіран - колишній чемпіон світу з кікбоксингу серед професіоналів. Він мені запропонував займатися тайським боксом. За півтора роки ми здали нормативи майстра спорту міжнародного класу, потім виграли чемпіонат Росії, чемпіонат Білорусі, чемпіонат Європи, чемпіонат світу. Все це за півтора року. Потім ми спробували свої сили в найпрестижнішої версії кікбоксингу - К-1, а також боях змішаного стилю (ММА)....

- Ви почали займатися кікбоксингом у 24 роки. Коли зрозуміли, що це стане професією, почне приносити гроші?

- З самого початку занять ми зрозуміли, що спорт стане нашою основною "роботою". Я не можу сказати, що після якогось турніру ми вирішили - все, тепер займаємося цим серйозно. Спочатку ми підходили з усією відповідальністю. Я звільнився з роботи, переїхав в інше місто, іншу країну...

- На ваше рішення зайнятися кікбоксингом вплинула професійна діяльність у спецпідрозділі ОМОН і війна в Чечні?

- Звичайно. У нас були інструктори з єдиноборств, вони внесли свою лепту, бо частиною роботи була фізпідготовка: спортивні заняття, доба роботи, двоє діб вдома. Там я познайомився з різними єдиноборствами, з боротьбою... Одного разу до нас навіть приїжджав Олександр Кадочніков. Цікаво, що він був тоді вже у віці, але при цьому міг досить впевнено постояти за себе. (Після служби в армії у прикордонних військах на кордоні на Далекому Сході Олександр пішов на службу в російський ОМОН, де і пропрацював з 1997 по 2001 рік. За цей час взяв участь у чотирьох бойових операціях в період другої чеченської війни і був представлений до двох державних нагород РФ: медалі "За заслуги перед Вітчизною" другого ступеню та ордена "За Мужність" - ред).

- Чому ви, уродженець Сибіру, виступаєте під білоруським прапором? У Росії не було гідних пропозицій для бійця вашого рівня?

- Не було пропозицій з Росії. Та й мені Білорусь подобається - це фактично моя друга батьківщина. Там мене все влаштовує. Я задоволений.

- Розкажіть, за яких обставин ви познайомилися з братами Кличками?

- З Віталієм я познайомився, коли я прийшов до нього на збори, мене запросили спаринг-партнером. А з Володею познайомився пізніше, я виступав у нього на турнірі в Нью-Йорку, коли він зустрічався з Ібрагімовим.

- Що переважило в пропозиції Кличків в порівнянні з умовами компанії Arena Box Promotion, яка організовувала ваші бої?

- А у нас з Arena не було контрактних відносин.

- Як ви думаєте, за кого б вболівала Росія в поєдинку Кличко-Валуєв?

- Я знаю, за кого би вболівав я. За Кличка.

- Розкажіть про історію ваших спарингів з Ляховичем. У пресі гуляють різні версії, аж до тієї, в якій ви начебто послали білоруса в нокдаун.

- Ми тоді приїхали на збори в Болгарію до нього. Це високогірна місцевість, розріджене повітря, тиск божевільний. Для нього це було складно, і він запропонував поїхати тренуватися у Софію. Ви ж розумієте, що домовитися з тим, хто впевнений у собі і називає себе чемпіоном, дуже складно. Жодні вмовляння не діють. Ми і розійшлися.

- Що складніше: бокс або кікбоксинг?

- Складніше, думаю і те й інше. Чому? Спробую пояснити. У боксі можна бити в тулуб і голову. По ногах бити не можна. Тому складніше влучити, адже людина захищається, знаючи, що удари потраплять або туди або туди. А коли ти прийшов з кікбоксингу, де дозволяють підключати ноги, стримати себе складно.

- Ви перший раз виступаєте в Одесі. Розкажіть, де і як тривала підготовка, хто допомагав вам готуватися, хто були спаринг-партнери?

- Ми готувалися тут, в Україні. Мені допомагали хлопці з компанії К2, які будуть також виступати в Одесі 26 червня. Це Андрій Руденко і В'ячеслав Глазков.

- Скільки раундів спарингів ви провели, готуючись до цього бою?

- Я не рахував кількість раундів. Впевнений, що їх достатньо, щоб підійти до турніру у відмінній формі.

- Розкажіть, що ви знаєте про Паоло Відоца?

- Відоц ніколи не відступає. Це не тільки його перевага. Я буду це використовувати в своїй переможній тактиці.

- Скільки його поєдинків переглянули під час підготовки?

- Кілька останніх поєдинків.

- Ви хочете поєдинку проти одного з Кличків. І, тим не менше, у вас найвищий рейтинг за версією WBA, де чемпіоном світу є Девід Хей. Що ви думаєте з приводу поєдинку проти Девіда Хея, ви з ним готові боксувати? Адже якщо ви заберете в нього титул, вам буде простіше домовитися з братами Кличками.

- Так, звичайно. Віталію та Володимиру вигідніше боксувати проти боксера з титулом чемпіона світу.

- Коли можна очікувати вашого поєдинку за титул чемпіона світу?

- Проведемо турнір 26 червня, і, думаю, після вже будемо домовлятися про це.

- Як будете святкувати перемогу над Відоцем?

- Не прийнято ділити шкуру невбитого звіра. Якщо все вийде, візьму відпустку. Поїду до батьків, у яких не був два роки.

Фото надані прес-службою братів Кличків.

Коментарі ()