Українська правда

Костя Цзю: "Переїзд до Австралії - одне із наймудріших рішень у моєму житті"

Сергей Шемшученко — 14 грудня 2010, 09:08

Останнім часом екс-абсолютний чемпіон світу за версіями WBC/WBA/IBF Костя Цзю зачастив до Києва. Справа у тому, що тут він є одним із ведучих спортивного шоу "Ти чемпіон", що виходить на ТРК "Україна".

Незважаючи на щільний графік, Костя виділив 20 хвилин, щоб поспікуватися з "Чемпіоном".

- Ви вже досить багато разів приїжджали до Києва. Мали можливість познайомитися з містом?

- Ні. Ми перебуваємо на шоу, або ж вдома. Але ресторанів уже багато знаю. Але хочу залишитися після проекту на два-три дні, щоб познайомитися з містом.

- Чи можете порівняти рівні промоутерської організації в Україні та Росії чи Австралії?

- Я не є промоутером. Не організовую турніри. Моє завдання - дивитися за боксерами. А організацією нехай займаються обізнані люди.

- Скажіть, де рівень боксу вищий - в Україні чи Росії? У нас є Клички, ще кілька чемпіонів, а от у Росії їх менше. Чому росіянам не вдається надовго затриматися на вершині?

- Є індивіди. От Клички - саме індивіди. Ці хлопці обійняли свої позиції, і тримають їх. А порівнювати школи боксу досить непросто.

- Коли Ви познайомилися з Кличками?

- Здається, з Віталієм раніше познайомилися. З Володимиром - уже після того, як він став олімпійським чемпіоном. Десь у 1998 чи 1999 році. З молодшим ми якось разом співали. Було десятиріччя "НТВ" у Росії, і ми утрьох із Фетісовим під акомпанемент Ігоря Крутого заспівали "Підмосковні вечори".

- Володимир Кличко нещодавно отримав травму, через що скасували бій із Чісорою. Як довго подібні травми лікуються?

- У мене була подібна травма в одному з боїв. Перед виходом у ринг мені вкололи знеболююче. Було незручно, боляче. Звичайно, варто підлікуватися, а потім уже виходити. Я свого часу два роки не боксував через травми. Хоча я погоджуюся: якщо ти на сто відсотків не готовий, то не потрібно виступати.

- З ким з українських боксерів, окрім Кличків, Ви знайомі?

- Сидоренка знаю. Ще є знайомі, але прізвища вилетіли з голови. Загалом, мало з ким знайомий з українців. У минулі роки досить багато друзів було з України. Але всі вони вже давно завершили з боксом.

- Валуєв заявив, що повернеться у ринг, щоб битися з Кличком. Чи є у Вас мотивація повернутися? Наприклад, для бою з Пакьяо.

- Я, чесно, не можу знайти мотивацію. Я наразі займаюся цікавими справами. І якби вони важко не йшли, я зможу з часом досягти успіху. Я допомагаю дитячому боксу, допомагаю відкривати школи.

- Назвіть трійку найкращих боксерів світу. Незалежно від категорії.

- Двох відразу можу назвати. Це - Флойд Мейвезер і Менні Пакьяо. Хто третій? Бернард Хопкінс, напевне. Яким би він цікавим або ж нецікавим був, але досить довгий час він не програвав.

- Ви не раз повторювали, що не вийдете у ринг проти "своїх". І не виходили. А були пропозиції?

- Не було. У мій час і не було "своїх" у десятці. Жодний боксер із пострадянського простору тоді у моїй категорії не входив до десятки найкращих.

- Пригадайте, як потрапили у бокс.

- Батько привів. Було тоді мені дев'ять років. Сказав: "Будеш тут, і все!". Я йому досі кажу, що це він у всьому винен (посміхається). Але, звичайно, вдячний йому.

- У Вас подвійне громадянство. Та чому свого часу Ви обрали виступи під прапором Австралії?

- Після останнього чемпіонату світу, де виступала команда СРСР, мені Австралія зробила таку пропозицію, від якої я не зміг відмовитися. І з фінансової точки зору, і через ставлення людей. Мені запропонували хороші гроші. І я вважаю, що це було одне із наймудріших рішень у моєму житті.

- Розкажіть одну з найкумедніших історій у своїй кар'єрі.

- Добре, пригадаємо початок моєї кар'єри. Перед першим професійним боєм тренер через перекладача каже: "You have to win first round". Мій перекладач, який у боксі нічого не розуміє, каже: "Ти маєш виграти бій у першому раунді". Я сторопів, вийшов у ринг, за 58 секунд "розірвав" суперника. Потім уже після бою запитав, навіщо я мав виграти у першому раунді. Мені відповіли, що не так переклали. Я мав виграти просто перший раунд для впевненості (сміється).

P.S. Насамкінець Костя розказав улюблені анекдоти.
1) Після бою у захеканого боксера запитують:
- Як тебе звати?
- Льоха!
- А ким ти хотів стати?
- Космонавтом!
- Які подальші плани?
- Льоха!

2) Чоловік приходить додому. Каже жінці, що зараз буде видовищний бій. І просить, щоб та приготувала пива, горілки, рибки, холодцю.
Бій починається, він відкорковує пиво. І тут відразу нокаут на перших секундах. Він до жінки:
- Жінко! Ну як же так?!
Вона йому у відповідь:
- Тепер ти мене розумієш?