Українська правда

Дмитро Сосновський: "Якщо у нас буде чемпіон світу – зголю вуса"

Сергей Шемшученко — 23 вересня 2011, 20:18

28 вересня у столиці Азербайджану, Баку, стартує чемпіонат світу з олімпійського боксу. Головний тренер збірної України Дмитро Сосновський розповів "Чемпіону" про стан справ у нашій команді, а також про перспективи українців, які виступають у Лізі WSB, потрапити на Олімпіаду.

- Дмитре Дмитровичу, чи стала збірна України з боксу сильнішою у порівнянні з тією командою, що два роки тому виступала у Мілані?

- Усі ті боксери, що завоювали медалі два роки тому на чемпіонаті світу у Мілані, сьогодні також у складі збірної України. А ті, хто до них приєднався, будуть старатися завоювати медалі, або хоча б олімпійські ліцензії. Але я хочу наголосити на тому, що тим міланським медалям потрібно відвести красиве місце на поличці, і крокувати далі. Попереду - новий чемпіонат світу, де тому таки Ломаченкові, Усіку та Капітоненку потрібно починати олімпійський відбір спочатку. Ми до нього серйозно готувалися, пропрацювали всі заплановані навчально-тренувальні збори та турніри. У команди - хороший настрій, тож матимемо надію на позитивний результат у Баку.

- Які завдання стоять перед дебютантами - Денисом Козаруком (49 кг), Миколою Буценком (56 кг), Денисом Берінчиком (64 кг) і Євгеном Хитровим (75 кг)?

- У них є задатки, але як ці боксери себе реалізують - ще те питання. Той таки Козарук - 1990-го року народження, молодий хлопець без багатого досвіду виступів на найвищому рівні. Але не вводити його у склад збірної - це також неправильно, де ж він тоді той досвід візьме? Капітан нашої команди Георгій Чигаєв також перші свої чемпіонати світу програвав, але нині з ним рахуються у світі. Євген Хитров -досвідчений боксер, і на дорослому ринзі він себе зарекомендував з найкращого боку. Дебютантам дається шанс, і вони мають його або використати, або не використати. Ми вважаємо, що команда у хорошому функціональному стані, і нам вдалося підвести всіх до піку форми. Головне, щоб на результати хлопців не позначилися суб’єктивні фактори - упереджене суддівство, травми і таке інше.

- Віце-президент ФБУ Ігор Гайдамак заявив, що нашій команді під силу вже на чемпіонаті світу у Баку здобути 6-7 олімпійських ліцензій. Як Ви вважаєте?

- Один мій товариш каже: "Хочеш розсмішити Бога - розкажи йому про свої плани". Треба рахувати ліцензії тоді, коли вони у нас будуть у кишені.

- Два роки тому Ви пообіцяли, що поголите голову, якщо хтось із українців стане чемпіоном світу. До перукаря Вас "відправив" Василь Ломаченко. Оскільки Ви і нині носите зачіску "під нуль", чи готові пожертвувати вусами у випадку перемоги когось із підопічних?

- Якщо буде чемпіон світу - готовий! Не проблема, вони через місяць відростуть (сміється).

- Українець Сергій Дерев’янченко, який виступає у Лізі WSB (World Series of Boxing), здобув ліцензію на Олімпійські ігри. Він буде виступати у Лондоні під прапором України чи якоїсь альтернативної команди?

- На нараді у президента НОК Сергія Назаровича Бубки вирішували це питання. Міжнародна федерація аматорського боксу (AIBA) трактує це питання так: якщо ми не беремо на Олімпійські ігри Сергія Дерев’янченка - то ми тим самим виступаємо проти AIBA та WSB. Але ми не проти WSB! Сьогодні там п’ять вагових категорій, і Україна віддала у WSB одразу сім боксерів. Ті таки кубинці не дали жодного боксера, Росія - також. Сергій з тренером прийняли рішення виступати у WSB, і покинули табір національної збірної. А вся сіль у тому, що спочатку AIBA не декларувала, що боксери WSB боротимуться за олімпійські ліцензії. Вона декларувала цей проект, як суто комерційний. А вже згодом там додали ще один пункт, який дає право боксерам WSB відбиратися на Олімпійські ігри.

Перше, що порушив Дерев’янченко - це не приїхав на Кубок Європи, куди він був викликаний тренерським штабом збірної України. Цей турнір у прекрасному стилі виграв Євген Хитров. Тепер AIBA і WSB ставлять нас у незручне становище - виходить так, що ми відмовляємося від ліцензії. Але ми від неї не відмовляємося! Ми просимо, щоб нашому лідерові у категорії до 75 кг Євгену Хитрову також дали можливість поборотися за цю ліцензію.

- Чому під WSB не виділять окремо ще 5 олімпійських ліцензій?

- Ми також це пропонуємо! Виставляйте Сергія Деревянченка боксувати на Олімпійських іграх під прапором альтернативної організації WSB - нема питань! Я нічого не маю проти Дерев’янченка, але покажіть мені хоча б одного нормального тренера, який би повіз на серйозний міжнародний форум спортсмена, що вже рік не був у таборі збірної. До того ж, виступав за іншими правилами, і так далі...