Українська правда

Бенте: У кризі в суперважкому дивізіоні винні Клички

Сергей Шемшученко — 23 липня 2012, 23:09

Віталій та Володимир Клички просто не мають гідних опонентів у сучасному боксі та й у порівнянні з великими Алі чи Тайсоном виглядали б переконливо.

Про це заявив російським ЗМІ німецький менеджер братів Бенд Бенте, котрий визнав "провину" підопічних у ситуації, що склалася.

- Як можете прокоментувати ситуацію, коли Мануель Чарр з невідомих причин буквально за кілька місяців піднявся з 20-го місця в рейтингу WBC до першої десятки?

- Едине, що я знаю, це те, що він зараз займає сьому сходинку. Як він туди потрапив, краще запитати у WBC. Так як я цікавлюся тільки справами, пов'язаними з братами Кличками.

- Чому ви вибрали саме Чарра в якості суперника Віталія, а не кого-небудь з російських боксерів?

- Було всього два імені, які нам були цікаві в перспективі. Перше - Алєксандр Повєткін, друге - Денис Бойцов. Як відомо, з Повєткіним ми двічі намагалися зустрітися, і він завжди говорив, що не хоче. Взагалі, як мені здається, Повєткін ніколи не стане битися з одним з Кличків, тому що боїться.

- А як же обов'язковий захист поясу Володимиром у 2013-му?

- Вам краще запитати Повєткіна. Як я вже говорив, завжди складно когось насильно тягнути в ринг. Ми були готові. Ми навіть виграли торги двічі, а він нічого не показав. Варто поцікавитися у нього, в чому причина таких дій. Особисто я не розумію такої поведінки.

Що стосується Бойцова, то планувати з ним бій занадто ризиковано. Тому що у нього завжди виникають серйозні проблеми з рукою, вона завжди зламана. Може виникнути така ситуація, що ми заплануємо бій з ним, а за два тижні до поєдинку він його скасує. Також ми не можемо сказати, чи буде він коли-небудь взагалі готовий до бою. Тому що це великий ризик, величезна глядацька аудиторія, запланована трансляція на 150 країн. І якщо суперник раптово відмовиться через травми, у нас будуть серйозні неприємності.

- Що скажете про Устинова, як про можливого суперника братів Кличко?

- Вважаю, що він прекрасний суперник, але наш телевізійний партнер в Німеччині не дуже зацікавлений у висвітленні такого поєдинку, так як вони думають, що продати цей бій буде складно, адже Устинов боєць К2 Promotion. Мені здається, це не має великого значення, тому що він вийде на ринг перемагати. Але, як я вже сказав, наш ТБ-партнер не буде радий висвітлювати бій Кличко-Устинов, це основна причина. Тим не менш, це буде хороший бій, Устинов небезпечний противник, тому що він дуже високий, вище, ніж будь-який з братів Кличків.

- Віталій уже прокоментував можливість бою проти Девіда Хея. Ви як його менеджер, що можете сказати про цей поєдинок?

- Хей повинен був стати наступним суперником Віталія. Ми відправили йому контракт задовго до бою з Чісорою. Ще навіть до того, як почали вести переговори з Чарром. Однак після прес-конференції, на якій вони побилися з Дереком, він прийняв рішення битися проти нього на рингу. Віталій був готовий до бою з Хеєм. Ми обговорили всі моменти, контракт був готовий, але Хей вибрав Чісору. Тому що це набагато простіший суперник для нього.

- А що стосується можливості такого бою в майбутньому?

- По-перше, Віталію треба спочатку перемогти Чарра. Він поки не має гучного імені, але при цьому небезпечний противник. Я був коментатором бою між Майком Тайсоном і Бастером Дугласом в Токіо в 1990-м, бо 20 років пропрацював журналістом. Якби до того бою ви б запитали мене про шанси Дугласа на перемогу, я б відповів, що його шанси такі ж, як у сніжка в пеклі. Але після бою ми всі сиділи у рингу і говорили "неможливо", ми побачили диво. У спорті можливо все, не тільки в боксі. Наприклад, у футболі, могли б ви припустити, що російська збірна так рано вилетить з Євро-2012? У спорті ви ніколи не можете бути впевненими напевно. За це люди його і люблять.

- Тайсон Ф'юрі недавно заявив, що теж хоче вийти проти Кличка, наскільки це ймовірно?

- Швидше за все в наступному році. Це непогана можливість для Володимира. Думаю, що Ф'юрі, Девід Прайс, Соліс, Кріс Арреола можуть стати його суперниками. Томаша Адамека ми не розглядаємо, тому що він вже провів бій проти Віталія. І виступ був не настільки захоплюючим, як могло б бути. Також не думаю, що у нього є хоч якісь шанси проти Володимира.

- Багато експертів стверджують, що суперважкий дивізіон зараз переживає кризу. Ваша думка?

- Я згоден, у кризи є ім'я - це Клички. Тому що вони занадто сильні. Зараз, порівнюючи їх з бійцями 70-х, 80-х або 90-х, такими як Алі, Тайсон чи Форман, я думаю, що Клички завжди будуть дуже сильні. Навіть якщо б їм довелося зустрітися з тими бійцями. Не знаю, чи вдалося б їм побити Алі чи ні, це не має значення. Але, поза всяким сумнівом, у цьому протистоянні вони були б непростими суперниками. У цій епосі не так багато боксерів, у яких є шанс перемогти в бою проти Кличка.

Але при цьому не забувайте, що Віталій програв двічі через травми, а Володимир тричі побував у нокауті. Тому не можна бути впевненим на всі 100%. Я був у рингу, коли він бився проти Леймона Брюстера і Коррі Сандерса. Бачив, як Володимир був жорстко нокаутований у тому бою, тому що він недооцінив Сандерса. Тому не можна ставитися до суперника несерйозно. Також як і не варто недооцінювати Чарра в майбутньому бою. Він поки жодного разу не програв. Якщо хто-небудь ще не переможений, то повірте, він виходить на ринг із зовсім іншим настроєм, він цілком упевнений у перемозі. Я бачився з цим хлопцем. Він високий - 193 см, сильний, природний важкоатлет і на 100% небезпечний.

- На ваш погляд, після того, як брати Клички підуть з боксу, хто може претендувати на їх місце на троні з нині діючих боксерів?

- Чесно кажучи, не можу сказати. Важко робити прогноз, тому що Володимир планує виступати ще кілька років. А далі не знаю. Коли Володимир піде, років через два-три, ми подивимося на тих, хто буде в боксі, і тоді зможемо зробити якісь припущення. Думаю, що наприклад Девід Прайс має дуже хороші шанси стати чемпіоном і, можливо, найкращим в майбутньому. Тому що він високий, розумний боксер, і, на мою думку, він саме той, хто зможе правити в супертяжах після Кличків. Але давайте подивимося, можливо, в найближчі півтора-два роки він ще зустрінеться з Володимиром, і це буде один з кращих боїв, які ми побачимо.

Нагадаємо, що бій за звання чемпіона світу Кличко-Чарр відбудеться в Москві в спорткомплексі "Олімпійський" 8 вересня.

sportbox.ru