Українська правда

Олександр Усик: "До Америки я ще доберуся. Поїду туди за чемпіонськими поясами"

Сергей Шемшученко — 25 вересня 2013, 23:37

У середу, 25 вересня, контракт на 5 років з промоутерською компанією братів Кличків "K2 Ukraine" підписав один з найбільш харизматичних боксерів сучасності, олімпійський чемпіон Олександр Усик.

У бесіді з "Чемпіоном" він назвав імена своїх потенційних тренерів, дату свого першого поєдинку в професіоналах та формулу цього бою.

- Олександре, вітаємо тебе з підписанням угоди з промоутерською компанією братів Кличків!

- Дякую! До речі, сьогодні я святкую ще одну грандіозну подію - рівно 4 роки тому я одружився! Тож, користуючись нагодою, хочу привітати свою дружину, сказати їй величезне спасибі за те, що вона мене терпить, чекає, і зробила мені найдорожчі у житті подарунки - подарувала дітей.

- Що все ж таки вплинуло на твоє кінцеве рішення перейти на профі-ринг?

- У любителях я досяг всього, чого можна було досягти. Можна було подвоїти ці досягнення, але я вирішив цього не робити. У найближчому майбутньому вся Україна побачить мене на професійному ринзі. Для мене дуже важливо стартувати з України! Я їздив у США, Англію, спілкувався з провідними промоутерами світу, але найкращу пропозицію зробила компанія братів Кличків. Я захищатиму кольори цієї компанії, і буду дарувати радість багатьом українцям.

Хочеш бути кращим - працюй з кращими! Брати Кличко сьогодні царюють у суперважкому дивізіоні, і я потихеньку, хлопець з України, завоюю ті ж пояси, і вони залишаться в Україні. Із самого дитинства я ставив собі цілі, яких обов'язково потрібно було досягти. Якщо у мене це не виходило, а це траплялося багато разів, я, стискаючи зуби, робив це ще раз. Тож, можу запевнити - чемпіонські пояси з України нікуди не поїдуть.

- Кілька років тому ти казав, що справжній профі-бокс може бути лише у США…

- Я поїхав до Америки, подивився, що там і як. Ви знаєте, до США я ще доберуся, але поїду туди за поясами - чемпіонськими поясами! Я нічого для себе цікавого від американських промоутерів не почув. Професійний бокс є в Америці. Але не тільки у США базуються промоутерські компанії, які здатні щось дати боксерові. Природно, всі хочуть побоксувати з американськими чемпіонами, але, як кажуть самі американці, - світ перевернувся! Американських чемпіонів практично немає, сьогодні чемпіони - українці.

- Тобто, має місце певне розчарування?

- Розчарувань від США ніяких немає, все змінюється. Так, я хотів поїхати у США. Я з'їздив, подивився, але нічого не знайшов для себе такого, що б мене змусило там залишитися і виступати.

- Коли відбудеться твій дебют?

- 9 листопада у київському Палаці спорту. До перших боїв я буду готуватися в Україні. Загалом, підготовка залежатиме від того, які будуть суперники, і де ми будемо боксувати. Перші бої будуть в Україні і для українців, і починати тренуватися я буду на батьківщині.

- Чи визначився ти з ваговою категорією?

- Так. Починати я буду з напівважкої ваги (до 91 кг), крузервейта - це моя категорія! Поступово, крок за кроком, я спробую освоїти і суперважкий дивізіон, а там видно буде. Професійний бокс - це геть новий вид спорту.

- Ти можеш назвати пірзвище свого першого суперника?

- Це питання до промоутерів, я нічого поки сказати не можу. Особисто я хочу боксувати з найсильнішими, але йтиму до вершин поступово.

- Хто з тренерів тебе готуватиме?

- Наразі ще є певні питання. Я пробув у підготовчому таборі Володимира Кличка, де працюють американські тренери - Джонатан Бенкс, Джеймс Аль Башир. Ми з ними поспілкувалися, можливо, я буду працювати і під керівництвом американського тренера.

- Кандидатуру Анатолія Ломаченка також розглядаєте?

- Думаю, що так. З Анатолієм Миколайовичем ми спілкуємося, він мені допомагає порадами.

- З яким серцем тебе відпустила Федерація боксу України?

- Природно, з їхнього боку було бажання залишити мене в аматорському боксі. Я розмовляв з президентом ФБУ Володимиром Продивусом, нормальна розмова у нас була. Я висловив бажання перейти у професіонали, на що він сказав - знай, що ти можеш залишитися в любителях, і тобі є, куди повернутися.

- На що здатні "Українські отамани" без Усика та Ломаченка?

- Я думаю, що сильно роздули цю тему... Звичайно, це буде не та команда, але в "отаманах" досить багато сильних хлопців - Гвоздик, Берінчик, Митрофанов, а також багато молодих хлопців.

- На кого ти залишив звання капітана збірної Україні?

- На мого товариша і суперника по категорії - Дениса Пояцику.

- Чи обрав ти собі ринг-нейм?

- Ні. Ви знаєте, найкраще прізвисько для боксера - це те, яке йому дасть народ. Те, що сподобається людям, ми і візьмемо.

- Чи полетиш ти до США на дебют Василя Ломаченка в професіоналах, який відбудеться 12 жовтня?

- Думаю, що так. Я подав документи на візу, і, сподіваюся, мені її відкриють. Дуже хочу полетіти за океан, і підтримати свого друга.

- Василь починає відразу з десятираундового поєдинку! Якою буде формула твого дебютного бою?

- У мене буде формула 6 раундів, я думаю, це оптимальний варіант. З 10 раундів я не хочу починати. А Василь - це Василь, я це вже неодноразово кажу. Він - майбутній лідер світового рейтингу, незалежно від вагової категорії!