Головне

2014-й для України в боксі: хто, де, коли

04.01.2015 16:27 870 0
2014-й для України в боксі: хто, де, коли

2014-й рік в історії світового професійного боксу запам'ятався безкомпромісними протистояннями, яскравими перемогами та гіркими поразками. При цьому, українські боксери не залишились осторонь цього процесу.

Чемпіон пропонує згадати найцікавіші моменти виступів наших бійців.

Боксер року

2014-й рік став визначним у кар'єрі Василя Ломаченка. Після феноменальної любительської кар'єри, українець вирушив за океан підкорювати нові вершини. 21 червня у бою з американцем Гарі Расселлом-молодшим Ломаченко впевнено виграв вакантний титул чемпіона WBO у напівлегкій вазі.

По завершенню поєдинку двоє суддів відали перемогу українцеві 116:114, один - нічию 114:114. Таким чином, українець повторив рекорд тайця Саєнсака Муангсуріна, ставши володарем чемпіонського титулу вже у третьому своєму поєдинку. При цьому Василь записав в історію боксу своє особисте досягнення, ставши чемпіоном світу, маючи у своєму активі лише одну перемогу.

Ну а наприкінці року Ломаченко провів добровільний захист титулу проти першого номеру рейтингу - тайця Піріяпіньйо. У цьому бою Василь декласував свого суперника, боксуючи із сьомого раунду практично однією правою рукою, травмувавши ліву. У підсумку, всі троє суддів виставили однаковий рахунок 120:107 на корись Ломаченка, який тепер претендує на звання "Боєць року" від ТОRank.

Бій року

15 листопада у німецькому Гамбурзі Володимир Кличко впевнено захистив свій титул чемпіона світу IBF у суперважкій вазі у бою з болгарином Кубратом Пулєвим. У поєдинку, який транслювався американським НВО, Володимир показав те, чого від нього так довго чекали любителі боксу.

Пулєв боксував у незручній для українця манері, і в одному епізоді був навіть близьким до того, щоб "потрясти" Кличка. Але саме тут Володимир продемонстрував свій боксерський розум, перелаштувавшись під стиль болгарина.

Як наслідок - "Кобра" протягом п'яти раундів тричі опинявся на канвасі, а після лівого бокового українця зміг піднятися лише з допомогою лікарів. Кличко довів усім скептикам, що вміє бити не лише джебом, а його бій проти болгарина увійшов до топ-8 боїв року на НВО.

Нокаут року

Олександр Усик усі свої чотири поєдинки у 2014 році завершив ефектними нокаутами. Але поєдинок проти Деніела Брюєра, на кону якого стояв вакантний пояс інтерконтинентального чемпіона WBO, завершився найбільш ефектно.

Із самого початку бою Усик повністю перегравав свого суперника, однак Брюєру вдалося вистояти цілих сім раундів проти українця. Південноафриканець, намагаючись потішити львівську публіку, пішов на українця з опущеними руками, отримавши непомітний лівий боковий у щелепу, який, як то кажуть, "вимкнув світло" африканському спортсмену.

Додамо, що наприкінці року Усик встиг провести непростий захист свого титулу, у якому нокаутував у 9-му раунді ще одного південноафриканця Дені Вентера.

Скандал року

Другий бій Василя Ломаченка на профі-ринзі проти Орландо Салідо завершився скандальною перемогою мексиканця. Салідо, який втратив свій титул ще до бою, не вклавшись у межі напівлегкої ваги, наглядно продемонстрував ще "зеленому" Ломаченку, що таке професійний бокс.

Мексиканець постійно наступав на ногу своєму супернику, бив по потилиці та нижче пояса, на що суддя майже не реагував. При цьому українцеві не вистачало досвіду, щоб правильно протидіяти своєму опоненту.

Бій був дуже близьким, Василь економив сили на кінцівку, й у 12-му раунді навіть зумів "потрясти" мексиканця, але судді у підсумку віддали перемогу  мексиканцеві розділеним рішенням - 116:112, 115:113 і 113:115.

Проспект року

Серед українських проспектів на профі-ринзі важко виділити когось одного. Тут є і нокаутер "український лев" Хитров, якого вже встигла полюбити американська публіка й особисто Майк Тайсон. І чемпіон USBA легковаговик Іван Редкач, який 9 січня вийде на ринг у головному бою першого вечору боксу на ShoBox: New Generation у новому році.

Також не слід забувати напівважковика Олександра Гвоздика, який у 2014-му році встиг виграти чотири бої, і Тараса Шелестюка, який через травму зміг вийти на ринг лише у трьох поєдинках, а також перспективного середньоваговика Івана Голуба, який в останньому своєму бою вже на 21-й секунді нокаутував свого суперника.

Прощання року

У 2014-му році в українському представництві на професійному ринзі стало на одного боксера менше. Колишній чемпіон світу у суперлегкій вазі Андрій Котельник, який свого часу перемагав останнього суперника Флойда Мейвезера-молодшого - Маркоса Майдану, вирішив повісити рукавички на цвях.

У прощальному бою на Арені-Львів Котельник поставив крапку у своїй кар'єрі, перемігши суддівським рішенням грузинського бокcера Алєксандра Бенідзе.

Перспективи

2015-й рік обіцяє бути цікавим для українського боксу. Володимир Кличко свій наступний бій проведе у квітні, швидше за все, з небитим американцем Браянтом Дженнінгсом. Проте, головна мета, яку ставить перед собою Кличко-молодший, - це об'єднавчий бій з переможцем поєдинку Стіверн - Вайлдер, який відбудеться 17 січня.

Василь Ломаченко наступного разу вийде на ринг також у квітні. Суперника українцеві поки не підібрали, але це точно буде не росіянин Градович, битися з яким хотів сам українець, і ямайський панчер Волтерс, проти якого хотілося б побачити Василя.

Олександр Усик, як розповіли у тренерському штабі українця, на чемпіонський бій буде готовий вийти через рік. Усик ставить собі за мету побити рекорд Евандера Холіфілда, який став чемпіоном світу у 12-му бою, а тому через 3-4 бої, за словами свого тренера Алі Башира, швидше за все, вийде на Марко Хука.

Також у найближчій перспективі на титульний бій може вийти Віктор Постол, який після перемоги на турком Айдином став претендентом на титул WBC у суперлегкій вазі, проте вирішив перед виходом на бій з Денні Гарсією провести ще один поєдинок.

Також будемо сподіватися, що у 2015-му році на чемпіонські бої вийдуть вищезгадані Редкач, Шелестюк і Хитров, які впевнено пройшли курс "мішкової дієти", а тому хотілося б побачити їх у поєдинках з найсильнішими боксерами світу.

Коментарі ()