Головне

Сумні реалії професійного боксу в Україні

24.04.2015 19:12 1158 0
Сумні реалії професійного боксу в Україні

Ще кілька років тому в Україні функціонувало кілька промоутерських компаній. Зараз же залишилася тільки одна...

Крупні промоутерські компанії були у Львові, Донецьку, а у Києві таких було аж три. Однією з перших помітних успіхів досягнула столична National Box Promotion. Фактично, компанія, заснована відомим бізнесменом Вадимом Бухкаловим, є тим фундаментом, на якому тримається теперішній монополіст українського професійного боксу - K2 Promotions.

До 2007 року пан Бухкалов розвивав спортивну справу самотужки. А потім вирішив об’єднати зусилля з Віталієм Кличком. Вони створили K2 East Promotions. Бухкалов у новостворену компанію вніс усіх своїх боксерів і команду менеджерів, а Кличко - ім'я та зв'язки.

На момент злиття у Віталія був тільки один боксер - супертяж Александр Устінов (він пішов від Кличка тільки торік, 2014-го року). K2 East Promotions проіснувала недовго. У 2010-му компанія, завдяки підписаним контрактам з "горілочним" брендом і телеканалом, почала приносити засновникам прибутки. І Віталій Кличко відразу ж вирішив позбутися партнера та вести справи самостійно. Він заснував K2 Promotions Ukraine. При цьому він забрав усіх боксерів і менеджерів Бухкалова.

Значну роль у цьому відіграв Олександр Красюк, який і донині є генеральним менеджером K2 Promotions Ukraine. Красюка у світ професійного боксу привів саме Бухкалов. Він його навчив справі, посприяв тому, щоби Красюк "обріс" знайомствами у боксі. Але при розколі K2 East Promotions, Красюк обрав сторону Кличка.

Контракти деяких боксерів, укладених Красюком, загадковим чином зникли, деякі були складені неправильно, чим скористалася новостворена K2 Promotions. Букхалов у цьому звинуватив Красюка, назвавши його "безпринципним кар'єристом, який готовий йти по головах заради власної вигоди".

Самому Бухкалову спершу запропонували невелику компенсацію, але той відмовився. Проте згодом промоутер взагалі нічого не отримав, а вести судові розбори з впливовим Кличком він відмовився, оскільки мав проблеми з бізнесом. У результаті, Бухкалов припинив промоутерську діяльність. Використовуючи його ресурс у вигляді боксерів і менеджерів, діяльність продовжив Кличко-старший.

Власне, його компанія функціонує донині. Фактично, вона є єдиною функціонуючою у нормальному режимі. Так, є ще донецька компанія Union Boxing Promotion. Через війну на Донбасі донеччани влаштовують бої своїм підопічним у Києві. Але говорити про повноцінну роботу компанії не доводиться, радше - виживання. Не проводить вечорів боксу та розірвала контракти з більшістю своїх боксерів Elite Boxing Promotion, що належить Степану Черновецькому. У Львові вже давно припинила діяльність промоутерська компанія Сергія Янчишина.

Отож, єдиним сильним гравцем на ринку професійного боксу України є K2 Promotions. Тому, у боксерів-любителів, які не хочуть заради професійного боксу переїздити за кордон, альтернативи немає. Але у діяльності K2 Promotions є своя специфіка. Компанія нечасто підписує боксерів і практично не влаштовує українцям хороших боїв у рідних стінах. Зазвичай, ті їдуть на "чужу територію".

Щоби проводити серйозні бої в Україні, потрібно вкладати великі гроші. K2 Promotions не звикла витрачатися, віддаючи перевагу заробіткам на чужих шоу. А виграє чи програє боксер - це вже інша справа. Як відомо, у гостьових боях судді симпатизують господарям, а тому приїжджим потрібно перемагати дуже переконливо.

Позаторік K2 Promotions підписала найрозкрученішого боксера-аматора Олександра Усика. Він став головним обличчям компанії. Як зазначають самі боксери K2 Promotions, тепер усі зусилля для просування спрямовуються на Усика та на чеченських легіонерів компанії. Чому чеченців? А тому, що у них вкладає гроші через свій фонд сам президент Чечні Рамзан Кадиров. Він до війни Росії з Україною навідувався на шоу в Україні, у яких боксували його земляки, сидів разом з Віталієм Кличком. Через Донбас ця дружба втратила публічність. Але підтримка Кадировим чеченців із K2 Promotions залишилася.

Увага до українських боксерів у K2 Promotions не суттєва. Їм було сказано: "Хочете серйозних боїв - шукайте спонсора. Знайдете гроші, ми вам хороші бої влаштуємо". А самі вкладати гроші київські промоутери не хочуть. Отож, виходить так, що для талановитих наших боксерів, які хочуть добитися успіху у професійному боксі, існує одна дорога, що веде у закордонні компанії...

Коментарі ()