Головне

Буценко: До Олімпіади у Ріо необхідно підійти з "холодною головою"

06.07.2016 15:05 1167 0
Буценко: До Олімпіади у Ріо необхідно підійти з "холодною головою"

Лідер національної збірної у вазі до 56 кг, володар ліцензії на Олімпійські ігри-2016, переможець цьогорічного світового ліцензійного турніру у Баку, талановитий боксер, який зовсім нещодавно став батьком...

Це все про українського боксера - Миколу Буценка.

Він поділився своїми враженнями від участі у ліцензійному турнірі, який нещодавно відбувся в Азербайджані, а також своїми планами щодо участі в Олімпійських іграх, які пройдуть у Бразилії.

- Миколо, у першу чергу, вітаємо з яскравим виступом на ліцензійному турнірі. Окрім золотої нагороди, ти ще й виборов довгоочікувану ліцензію на Ігри-2016. Як вдалося взяти золото у Баку? Чи розраховував ти із самого початку на такий вдалий виступ?

- Звичайно, очікував. Радий, що виснажливі тренування та постійні збори дали результат. Із самого початку розраховував лише на перемогу, дуже наполегливо готувався до цього турніру, адже розумів, що це мій останній шанс зачепитися на путівку на Олімпіаду. Я ретельно тренувався, працював над помилками минулих поєдинків і йшов до перемоги.

До цього було два відбіркових турніри. На чемпіонаті світу, на жаль, мені не вдалося перемогти. У Туреччині був той самий невтішний результат. Тож, на світовий ліцензійний турнір у Баку я покладав великі надії.

Для мене здійснилася мрія усього мого життя - поїхати на Олімпіаду. З тренером ми дещо змінили програму тренувань, і я був готовий їхати за ліцензією. Інакше бути не може, адже я все життя присвятив спорту, тренувався, долав перешкоди. Тому, гадаю, що заслуговую на право участі в Олімпіаді.

- Перші два етапи змагань ти взагалі провів впевнено. У стартовому поєдинку переміг достроково, а у другому колі змагань просто-таки розбив опонента. Що взагалі можеш сказати про своїх суперників у Баку?

- Ні для кого не стане секретом те, що кожен боксує так, як дозволяє його суперник. З кожним поєдинком опоненти ставали дедалі сильніші. Скажу відверто, як мені здалося, то у стартових поєдинках я був дещо затиснутим. І тільки коли я виборов ліцензію у півфіналі - напруга трохи спала. Два останні бої я відбоксував трохи спокійніше: виходив і просто робив свою роботу.

- Після оголошення результату півфінального поєдинку проти кубинського боксера багатьох здивувала твоя реакція на оголошений результат. Здалося, ти ніби і не очікував, що тобі у підсумку піднімуть руку.

- Я просто пам’ятаю, скільки перемог нам не віддавали у рівних поєдинках на всіх попередніх турнірах. Я не можу сказати, що півфінальний поєдинок відбоксував яскраво. Звичайно, я - переможець, але ж судді могли віддати перемогу будь-кому з нас.

Може, зі сторони здалося, що я був здивований, але насправді я був дуже радий, що переміг. Іноді буває, що викладаєшся на всі сто відсотків, але перемогу віддають опоненту, а тут вийшло трохи по-іншому і цьому я був надзвичайно радий.

Микола з дружиною та донькою

- Для кожного спортсмена Олімпійські ігри - це найбільш жадані та важливі змагання. Просто навіть взяти участь у цьому спортивному святі - мрія для багатьох. Як збираєшся готуватися до Олімпіади?

- Тренувальна програма залишиться такою ж самою. Відчуваю, що та підготовка, яку ми проводимо з тренером йде мені на користь і, що найважливіше, є результат. Тому змінювати нічого не буду. Єдине, вже зараз відчувається деяке хвилювання, відповідальність колосальна, адже я буду представляти нашу країну на головному спортивному форумі чотириріччя.

Головне - не перегоріти та налаштуватися на Олімпіаду як на звичайні змагання, адже там будуть фактично всі боксери, з якими я вже раніше зустрічався. Необхідно підійти з "холодною головою" до цих змагань та зробити те, що вмію. Впевнений, що зможу показати цікавий та змістовний бокс, який зможе принести результат для мене та для України.

- Вже традиційно по завершенню Олімпійських ігор багато боксерів переходять у професійний спорт. Хотілося б дізнатися і про твої подальші плани. Ти плануєш перейти до професійного боксу, як це зробили українські боксери після Олімпіади у 2012 році?

- Зможу відповісти на це запитання лише після завершення Олімпійських ігор. Зараз мої думки лише пов’язані з Іграми у Бразилії. Проте, скажу відверто, я вже думав про це... Професійний бокс - це мрія для кожного, хто присвятив себе цьому виду спорту. Не виключаю такої можливості. Проте, можливо, залишусь у національній збірній і на наступний олімпійський цикл.

- Ти - щасливий батько та чоловік. Чи вистачає тобі часу для сім’ї?

- Я все встигаю. На жаль, не можу приділити сто відсотків свого часу родині зараз. Кожен раз, коли повертаюсь додому - дочка росте, змінюється. Що найважливіше, моя сім’я мене повністю підтримує, і це надзвичайно важливо для мене, адже вони знають, чим я займаюся та для чого. Донька - це мій стимул до перемог. Я повинен перемагати, бути кращим в усьому, щоб вона раділа моїм перемогам і пишалась мною.

За матеріалами прес-служби Федерації боксу України

Коментарі ()