Головне

Кличко -Джошуа: чому не варто робити ставки на цей бій

28.04.2017 06:43 12296 0
Кличко -Джошуа: чому не варто робити ставки на цей бій

Лічені години залишилися до бою Володимира Кличко і Ентоні Джошуа, що відбудеться 29 квітня в Англії. Цей поєдинок, вочевидь, є однією із найпомітніших подій 2017-го року у професійному боксі.

У той час, як букмекери вважають фаворитом Джошуа, думки фахівців розходяться. Хтось віддає перевагу Кличку, хтось – Джошуа.  Детальніше про цей бій читайте в інтерв’ю із двома знаними експертами. 

Дмитро Сосновський, головний тренер збірної України з боксу

– Дмитро Дмитрович, що скажете про Ентоні Джошуа?

– В Англії завжди була хороша школа боксу. Ентоні Джошуа є яскравим її представником. Хороший боєць, з потужним ударом. Водночас, бачу у ньому і чимало недоліків. Думаю, Володя Кличко теж знає про ці недоліки. Джошуа надто багато пропускає ударів. Стільки пропускати не можна. Так, він має характер, тверде серце, за рахунок цього і виграє. У кожного боксера буде своє завдання на цей бій і головне питання у тому, хто і як його виконає. Якщо Володя добре підготується до бою, налаштується, то, думаю, у Джошуа не буде шансів на перемогу.

Британець спробує нав’язати свій бій: довгі, затяжні атаки із повторами (одиночними ударами Кличка не зупиниш), не застоюватимуться у зоні обстрілу. Володя ж, зазвичай, використовує 1-2 удари, джеб і нависає на суперника. Думаю, якби Кличко увесь бій проти Тайсона Ф’юрі провів, як останні три раунди, то англійця б і видно не було. А так, він почав з ним "перестрілюватися" одиночними ударами. Це не його бокс. Хоча, як на мене, Кличко не програв Ф’юрі.

– Володимиру Кличку уже 41 рік. Не видається вам фантастичним той факт, що у такому поважному, як для професійного спорту, віці, наш земляк змагається на найвищому рівні?

– Безперечно, з роками притуплюються деякі якості. З роками погіршується реакція, швидкість (особливо у пізніх раундах). Але усе залежить від конкретного бійця, недоліки можна компенсувати перевагами. Скажімо, у Володі Кличка є дуже жорсткі, поставленні удари із двох рук. Стосовно фантастики… Джордж Форман в 49 років ставав чемпіоном світу, переміг 24-річного казаха. Свого часу дуже переживав за те, що 34-річному Андрію Котельнику не вистачатиме швидкості у поєдинку із 24-річним Девоном Александером. Але нічого, Котельник був значно швидшим за свого молодшого суперника. Усе залежить від готовності.

– Ентоні Джошуа був номер один в любителях чи мав достойних конкурентів?

– У нього були серйозні конкуренти. Той же Меджидов із Азербайджану влаштовував із Джошуа дуже хороші поєдинки. Супертяжі із Франції, Росії, Куби з ним конкурували. Він не був таким явним фаворитом у своїй вазі, як Вася Ломаченко, який усіх на одній нозі перебивав. У Джошуа, як уже говорив, є недоліки. Хоча, у професійному боксі він суттєво додав.

Дмитро Сосновський

– Відомо, що одним із спаринг-партнерів Володі Кличка був член національної збірної України Віктор Вихрист. Що він розповідав про спаринги?

– Віктор Вихрист не зміг виграти на останньому чемпіонаті України. Тому, на міжнародному турнірі у Херсоні він мав доводити свої претензії на роль першого номера у збірній. А так сталося, що Володя Кличко зателефонував мені і попросив відпустити Вихриста в його тренувальний табір. Ані я, ані керівництво Федерації не перешкоджали цьому. Тим паче, Володя пообіцяв мені, що Віктор повернеться в хорошій формі. Він і справді здорово підготувався. Вважаю, що на міжнародному турнірі в Херсоні Вихрист був одним із найкращих. Віктор залишився дуже задоволеним роботою в таборі Кличка.

– Свого часу Віталій Кличко бився із Леноксом Льюїсом. Не простежуються аналогії із протистоянням меншого Кличка із Джошуа?

– Віталій Кличко і ЛеноксЛьюїс показали жорсткий бій, можна навіть сказати – вуличну бійку. Володимир Кличко є більш філігранним боксером. Віталій сам йшов в "рубку", як на мене, він був кращим в поєдинку із Льюїсом. Володя іншого плану боксер. У них і характер різний із Віталієм. ТакДжошуа може в’язатися в бійку, але Кличко-молодший віддає перевагу іншому боксу. Він здорово працює "передньою" рукою, чітко працює на ногах, завдає жорсткі удари ізобох рук. А жорстка рубка в рингу Володі в бою із Джошуа не потрібна.

– Прогноз ризикнете зробити?

– Шанси рівні – 50 на 50. Якщо Володя зробить усе правильно, він може достроково закінчити бій. Головне, не в’язуватися у боротьбу.

Володимир Вірчис, екс-чемпіон Європи у суперважкій вазі

– Володимире, хто переможе у поєдинку Кличко-Джошуа?

– Заразце спрогнозувати нереально. Кличко та Джошуа гідні один одного.

– Добре, а на кого б гроші в букмекерській конторі поставили?

– (Сміється) Я таким не займаюся і вам не раджу. Ніколи в азартні ігри не граю. Безперечно, уболіватиму за земляка. Але коли в рингу сходяться два боксери із ударом, то якісь попередні прогнози є недоречними. Ключовим фактором може стати будь-що: недостатня налаштованість на бій, секундна розслабленість, тощо. Джошуа колись був спаринг-партнером Кличка. Хто правильні висновки зробить із цих спарингів, той матиме перевагу.

– Коли тобі за 40 років, реально вийти ще на пік форми?

– Думаю, що так. Суперважка вага має свою специфіку, її представники є довгожителями у боксі. Якщо порівняти із тваринним світом, то слони менше рухаються, менше затрачають сил, як колібрі чи комарі. Так само і суперважковаговики, їхня спортивна кар’єра довша, ніж у бійців легких категорій. Про це свідчить статистика. "Мухачі" упродовж раунду значно більше завдають ударів. Тому вони швидше "зношуються". В автомобілів є свій ресурс, в людей – свій.

Володимир Вірчіс

– Погодитеся, що Джошуа зараз найсерйозніший суперник для Кличка у суперважкій вазі?

– Так… Після його поразки від Ф’юрі, на горі з’явилося стільки незрозумілих персонажів. Ось Шенон Брігс претендує на титул… Він накачаний, здорово виглядає, але як боксер він уже давно не проспект. Інша справа Джошуа, думаю рано чи пізно він буде королем суперважкої ваги.

– Є в Україні заміна для Володимира Кличка у суперважкій вазі?

– Хіба Олександр Усик. Інших не бачу. Усик неодноразово заявляв, що збирається рано чи пізно перейти у суперважку категорію.

– Кажуть, що він безударний?

– Він багато боїв завершив достроково, то ж безударним його не назвеш. Так, можливо, він не панчер, але має іншу перевагу – вміння працювати серійно. Завдяки серійності Усик і завершує бої достроково. У професійному боксі Олександр недавно з’явився, ще може щось підкорегувати у своїй манері.

Коментарі ()