Головне

Заробітки чемпіонів і лузерів боксу

06.04.2017 12:21 7809 0
Заробітки чемпіонів і лузерів боксу

Для когось цей вид спорту приносить славу і величезну, захмарніприбутки. Але значно більше інших бійців. Для них бокс є рутинною, важкою і небезпечною роботою, яка дозволяє заробити на хліб, інколи без масла.

Топ-3 найбагатших

Найперше про найбагатших українських боксерів. Чемпіоном з доходів, із величезним відривом, є Володимир Кличко. Йому не потрібно по кілька разів на рік виходити в ринг, адже і за один раз він заробить значно більше, ніж його колеги за 3-4 бої.

Гонорар Володимира за бій з британцем ТайсономФ’юрі в листопаді 2015-го становив близько 22,5 мільйона доларів. Гонорар його суперника – 7,5 мільйона. Тоді Кличко програв усі свої титули. А найбільший у кар’єрі гонорар Володимир Кличко отримав за перемогу восени 2013 року в Москві над росіянином Олександром Повєткіним. Він тоді заробив майже 17,5 мільйона доларів, а росіянин – 5,8 млн.

До того рекордний заробіток Кличко-молодший отримав за об’єднувальний бій проти британця Девіда Хея (збори з поєдинку становили близько 25 млн дол., їх було поділено між командами Кличка та Хея навпіл).

Володимир Кличко

Василь Ломаченко уже є легендою у боксі. Титул чемпіона світу він виграв уже в третьому бою на профірингу. У червні 2014 року Ломаченко в Америці побив в титульному бою за версією WBO Гері Рассела. За цю перемогу українець отримав 630 тисяч доларів. Однак у підсумку Ломаченкові вручили трохи більше ніж половину обіцяної суми. Якщо бути точним, Василь збагатився на 370 тисяч доларів. У листопаді 2015 року українець бився з РомулоКоасичо.

Ломаченко за цей бій "брудними" заробив 850 тисяч доларів, а його суперник – майже у 22 рази менше – лише 35 тисяч.Останній бій Василь Ломаченко провів 26 листопада 2016 року у Лас-Вегасі. За дострокову перемогу над НіколасомУолтерсом з Ямайки одесит отримав один мільйон доларів.Його опонентзаробив лише 300 тисяч доларів. Цей гонорар був рекордним для українського боксера за всю його кар'єру.

Василь Ломаченко

Олександр Усик є одним із найвідоміших українських боксерів. За кількістю фанатів з ним може посперечатися хіба що Володимир Кличко. Тому на безбідне життя Усик заробляє не лише в ринзі. У нього є хороші рекламні контракти, які щомісяця приносять йому чималі гроші. Це одна з причин, чому Олександр почав кар’єру у професіональному боксі в Україні, а не в Америці.

Зрештою, тут і промоутеру простіше заплатити Усику більший гонорар, аніж він отримав би в США. На бої Олександра дуже добре продають квитки, а на його ім’я добре реагують рекламодавці. Зараз Усик перебравсяв Америку. За-океан Олександр вирушив у якості чемпіона світу за версією WBO. Втім, гонорар за дебютний поєдинок у США кримчанин отримав дуже скромний. Він отримав, навіть, менше, ніж його суперник ТабісМчуну.

За офіційною інформацією Атлетичної комісії штату Невада гонорар ОлександраУсика склав 75 тисяч доларів США, тоді як гонорар Мчуну– 100 тисяч доларів.

Що дуже важливо, це не чисті прибутки наших спортсменів. Вони повинні сплачувати податок, а в більшості штатів Америки він складає 33% від заробітку. Також потрібно оплатити тренувальний табір, а це проживання, харчування, робота спаринг-партнерів. 10-15 % від гонорару прийнято віддати тренеру. Тож, у підсумку боксерам часто залишається менше половини від гонорару.

Олександр Усик

Заробітки джонірменів

Ми розпочали із елітної касти у боксі. За ними йдуть менш амбітні боксери. Вони, на відмінну від проспектів, не вважаються перспективними. Джонірмени – це тисячі бійців, без яких неможливе сходження зірок в топ-лігу цього виду спорту. Вони допомагають не тільки засвітитися перспективним боксерам, "набити" рекорд (кількість боїв), а й відточити майстерність, набратися досвіду перед великими поєдинками. Звісно, джонірмени теж поділяються на категорії.

Найчастіше у професіональний бокс бійці переходять із любительського. І яким би не був талановитим та досвідченим аматор, для дебюту у профі йому шукають завідомо слабкого суперника. Початківець повинен набути впевненості у своїх силах, побороти хвилювання. Для цього потрібна ефектна перемога, бажано нокаутом, для таких цілей обирають слабаків.

При цьому неважлива кількість його перемог та поразок, джонірмен теж може бути дебютантом або із величезною кількістю невдач. І гонорар у нього відповідний. Він стартує від 100 доларів за раунд. Тобто, за 4-раундовий бій джонірмени отримують 400 доларів (не важливо, скільки триватиме бій, навіть якщо він завершиться у першому відрізку, боксер повинен отримати свої 400 доларів), за 6-раундовий – 600.

Ось майбутня зірка провела дебютний бій і потребує уже серйознішого опонента. Боксеру потрібно набиратися досвіду, а тому надто легкі перемоги можуть зіграти з ним злий жарт, нічого не навчити. Тому шукають джонірменів, які хоча б щось уміють в рингу. Гонорари таких опонентів – 150-200 доларів за раунд. І байдуже чи для шоу в Україні знаходять боксера в Україні чи за кордоном. Звісно, якщо вдасться знайти джонірмена недалеко від місця проведення шоу, можна зекономити на логістиці.

Олександр Гвоздик посів друге місце в рейтингу top-5 проспектів 2016-гороку

Еліта джонірменів

Коли проспект провів із десяток боїв, йому потрібно покращити рейтинг у неофіційному, але впливовому ресурсі boxrec.com, звернути на себе увагу якомога більшої аудиторії. Тож потрібні джонірмени якісного рівня. Ними можуть бути колишні проспекти, які через поразки, вік чи просто через відсутність віри його промоутера в перспективу скотилися до рівня джонірменів. Або бійці середнього рівня, які мають хороший рекорд: багато перемог і відсутність або незначну кількість поразок.

Існує чимало маленьких промоутерів у Польщі, Росії, Грузії, Білорусі, тощо, які находять посередніх боксерів, роблять їм за копійки бої, щоби "набити" рекорд, а потім вигідно "продати" на бій проти бійця великого промоутера. Це − справжній маленький бізнес. За такий поєдинок джонірмен отримає 3, 4 або й 5 тисяч доларів. Якщо у джонірмена є хороша історія, бої із топовими боксерами, які він програв не в одні ворота, то його гонорар може становити і 20 тисяч доларів.

При цьому частину гонорару боксер втрачає через посередників організації бою та на свого менеджера чи промоутера, який раніше влаштовував йому бої. В середньому витрачається десь 20-30 % гонорару.

Географія грошей

Найбільші заробітки у професіональному боксі є в таких країнах, як Англія, Австралія та США. Через візові перепони потрапити туди рядовим джонірменамдуже-дуже складно. Хоча бувають і винятки. В Австралію, звісно, потрапити найскладніше, оскільки лише переліт обійдеться у більшу суму, ніж сам гонорар.

В Англії та США за рядовий бій джонірмен заробляє1,5-2 рази більше, ніж у Європі. Ускладнює ситуацію українцям, крім віз, і той факт, що там і своїх хлопців, які вміють і можуть побитися в рингу, достатньо.

Коментарі ()