Головне

Віктор Петров: антидопінговий контроль у шахах – це нісенітниця

05.12.2008 18:41 180 0
Віктор Петров: антидопінговий контроль у шахах – це нісенітниця

Віктор Петров про виступ українців на Всесвітній шаховій Олімпіаді:

Ми поки що не підбивали офіційних підсумків Олімпіади. Для цього ми до кінця року проведемо засідання виконкому Федерації шахів. Я особисто вважаю виступ української команди абсолютно нормальним. Безумовно, хотілося б більшого, і тут якраз присутні елементи певного невезіння, як для жіночої, так і чоловічої збірних. Але з іншого боку друге місце жіночої збірної на Олімпіаді-2008 - це все ж таки дуже гарний результат.

Чоловіча збірна перед останнім туром ділила перше-друге місце із збірною Вірменії, і шанси були на будь-яке місце. І програш збірній США із таким рахунком (0,5:3,5) - це дійсно катастрофа. І я її можу пояснити перш за все нервами, хвилюванням, плюс такий величезний вантаж відповідальності у останньому турі. На жаль, наші хлопці цей матч провели погано. Але в цілому третє-четверте місце - це абсолютно нормальний результат.

Я хотів би звернути увагу і на те, що ми знову, і далеко не вперше, попереду російської збірної, хоча їхня чоловіча команда за рейтингом була на першому місці. Тому я і мої колеги вважаємо виступ нашої команди успішним, хоча якесь легеньке незадоволення залишається.

Віктор Петров про інцидент з кубком Нони Гапріндашвілі у аеропорту "Бориспіль":

Мені соромно за людей причетних до цієї історії. Тут справа в тому, що на місці шахістів міг би опинитись кожен із нас - кожен може придбати за кордоном якусь цінну річ, яку змусили б здати в багаж, і ви б мали отаке задоволення.

У четвер, на наступний день після події, я підписав звернення на міністра транспорту і міністра внутрішніх справ. Я сподіваюся, що реакція цих двох міністерств буде належною.

Леонід Тимошенко:

Я тримав всі три найвищі кубки ФІДЕ - чоловічий Кубок Гамільтона-Рассела, жіночий, і останній Кубок Нони Гапріндашвілі. Я вважаю, що це найдорожчий для нас кубок, тому що лише три країни володіли цим кубком: Росія, Китай і Україна.

Тому я приїхав до аеропорту Дрездена за 2 з половиною години, щоб оформити його як цінний вантаж. Робітники аеропорту перевірили кубок і дозволили взяти його до салону літака. Мені навіть надали вільне крісло, щоб я міг туди покласти кубок і не було ніяких проблем.

Але у Франкфурті секьюріті чомусь розпочали біганину навколо кубку. Незрозуміло навіщо вони влаштували весь цей цирк, але у підсумку кубок було оформлено як багаж. Не зважаючи на мої пояснення, що це досить тендітна річ, до того ж цінна для світу - це перехідний кубок.

Коли в Борисполі цей кубок прийшов розбитим, в мене не було жодних претензій до аеропорту "Бориспіль". Я пішов до "Люфтганзи", яка здійснювала цей рейс, оформив його як пошкоджений багаж. Зранку я поїхав до авіакомпанії, показав все що сталося. Вони послали запит до Німеччини, а через дві години мені зателефонували і повідомили, що авіакомпанія готова допомогти у його реставрації, потрібно тільки дізнатися хто зможе його реставрувати і з яких матеріалів він виготовлений.

Керівник української олімпійської делегації у Дрездені Леонід Тимошенко. Фото Champion.com.ua

Я не знаю, чи були там діаманти. Я тримав цей кубок десь чотири години. Я надав адресу власника кубку, в Грузії було знайдено виготовлювача кубку. Вони відповіли нам, що вони готові реставрувати кубок, якщо ми його перешлемо до Тбілісі. Якщо ми цього не зможемо зробити - автор може прилетіти до Києва і все зробити на місці.

Віктор Петров про ставлення держави до шахів:

В Україні шахи віднесені до неолімпійських видів спорту за суто формальними ознаками. А відповідно законам, які регулюють спортивний рух, перевага у фінансуванні надається саме олімпійських видам спорту. Але результати, наприклад, шахової Олімпіади знає весь світ і пильно за ними стежить. І досягнення українських шахістів, хай навіть це буде третє-четверте місце, чи перемога у якомусь турнірі -  вони додають до позитивного міжнародного іміджу держави значно більше, ніж перемога у якомусь олімпійському виді спорту, яким в Україні займаються лічені спортсмени.

Ми про це говорили вже дуже-дуже багато разів. Ідеться і про фінансування, тому що воно мізерне. Такі  заохочення, які отримують українські шахісти від держави - це просто соромно, образливо отримувати такі смішні грошові  винагороди, особливо у порівнянні із переможцями із тими ж самими Олімпійських ігор. Тому українські шахи тримаються на найвищих щаблях світових рейтингів тільки завдяки ентузіазму, завдяки класу. Залишилися потужні шахові школи, але якщо зараз не повернеться обличчям до шахів, ми не можемо гарантувати, що українські шахи і далі будуть зберігати такий же рівень. Тому що є Росія, є Китай, є Індія - де ставлення до шахів зовсім інше, - є навіть колись зовсім бідний В'єтнам, шахісти якого зараз теж пробиваються, є й інші приклади.

Віктор Петров про антидопінговий контроль і Василя Іванчука:

Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов, як і багато інших шахістів у багатьох куточках світу, палко прагне того, щоб шахи стали олімпійським видом спорту. І саме в рамках цих намагань запровадили систему антидопінгового контролю в шахи, хоча для шахістів це виглядає просто смішним.

Вийшло так, що Василь Іванчук, на жаль, першим програв партію американцю Гаті Камському. І медичний комітет ФІДЕ визначив, що візьме на допінг-контроль пару із цього матчу, чия партія закінчиться першою. Василь, знаходячись у стані величезного психологічного збудження, очевидно не зміг належним чином сприйняти прохання кудись "пройтись".

Василь, щоб якось розслабитись, пішов ходити містом, а тут же заварилася оця каша. При чому там прямо на місці великий шахіст, екс-чемпіон світу Борис Спаський дуже емоційно доводив одному з членів президентської ради ФІДЕ, що ні в якому разі жодних санкцій до Василя не можна застосовувати.

Здавалося, ця історія завершилися, відбулась церемонія нагородження. І тут раптом нещодавно російський шаховий оглядач Юрій Васильєв друкує в "Спорт-Експресі" про те, що треба з Василя  знімати очки, і відповідно знімати ці очки і з української збірної.

Це дійсно передбачено правилами ФІДЕ. Але виходить так, що якщо з української збірної зняти очки, то американцям доведеться поступитися третім місцем угорцям. Ну це взагалі скандал.

Ми отримали першого грудня лист від виконавчого директора ФІДЕ Девіда Джарета, що у відповідності до правил ФІДЕ випадок із Василем Іванчуком має розглянути медична комісія ФІДЕ протягом трьох місяців. Василь може з'явитися на цьому засіданні і надати пояснення, якщо ж він не з'явиться, то комісія вимушена буде прийняти рішення без нього.

При цьому Джарет пропонує обрати місцем засідання голландське містечко Вейк-ан-Зеє, де 15 січня розпочнеться один із найсильніших шахових турнірів, де буде брати участь і Василь Іванчук, і Сергій Карякін.

Ми нарешті вийшли на зв'язок із Іванчуком, тому що Василя зараз немає в Україні. Він підтвердив, що він готовий до цієї пропозиції. Він дійсно після партії перебував у такому стані, що не міг нічого із собою вдіяти, та й мабуть не дуже розумів, що від нього той добродій хоче.

Також ФІДЕ розповсюдило інформацію, що у відповідності до антидопінгових правил ФІДЕ випадок Іванчука буде розглянуто на медичній комісії ФІДЕ,  яка повинна зібратися протягом трьох місяців. І ніяких рішень на цей момент ніким не прийнято.

З свого боку ми можемо з абсолютною впевненістю завірити, що зробимо все можливе, щоб Василя захистити. Тому що ми вважаємо, що антидопінгові процедури - це для шахів нісенітниця, і це не повинно відбитися на Василеві Іванчуку.

В Федерації шахів України пильно стежать за новинами ФІДЕ.

Леонід Тимошенко про подробиці відмови Василя Іванчука пройти допінг-тести:

Василь не був проти здачі тесту, але йому не сподобалася форма в якій це відбувалося. По-перше, це не був представник допінгової комісії, це був просто суддя - і говорить, що вам потрібно здати тест. Василь говорить - дайте перепочити хоч дві хвилинки, я хочу трохи заспокоїтись. Ні, він його тягне і тягне, ну Василь розвернувся і пішов. І на цьому все закінчилося.

Не важливо скільки ми його шукали і як ми його шукали. Справа в тому що буквально через годину нам повідомили що, якщо Василь до 15-ї години з'явиться - ти ситуація буде залагоджена, ні - то тоді це буде розглядатися як відмова.

Василь не знайшовся до третьої години, він з'явився десь у 18:30. Коли він прийшов до мене, то сказав, що трохи заспокоївся і готовий здати тест. Але виявилось, що допінг-комісія вже завершила свою роботу.

Коментарі ()