Головне

Капітан української збірної з шахів: "Карякінський" урок буде враховано

29.09.2010 18:10 777 0
Капітан української збірної з шахів: "Карякінський" урок буде враховано

Напередодні вирішальних турів Всесвітньої шахової Олімпіади, капітан української збірної з шахів Володимир Тукмаков відповів на запитання прес-служби турніру. На той момент чоловіча збірна України ще не була одноосібним лідером заліку.

- Ваші враження від виступу збірної України?

- Перші два тури ми провели дуже добре: виграли 4:0 обидва матчі. У третьому у нас сталася маленька осічка. Звели внічию поєдинок з хорватами. Потім продовжили наші зустрічі з колишніми югославськими республіками і перемогли команду Словенії 2,5:1,5. Три партії закінчилися внічию, прекрасну перемогу здобув наш лідер Василь Іванчук. Загалом, поки що все йде за планом.

- Нічия в матчі з хорватами не вибила вас із колії?

- У ній не було ніякої трагедії. Адже ясно було, що в наших силах наздогнати і навіть перегнати конкурентів.

- Наскільки складно управляти командою, де виступають такі зірки як Василь Іванчук і Руслан Пономарьов?

- Безумовно, це непросте завдання. Насамперед, потрібно бути справедливим по відношенню до всіх. Слухати і чути всіх учасників. Іноді доводиться бути жорстким, тому що кінцеве рішення належить капітанові команди. Як ви знаєте, шахи - гра дуже індивідуальна, тому управляти сильними особистостями дуже непросто. Завжди потрібно вміти знаходити спільну мову. У тих рідкісних випадках, коли цього зробити не вдається, доводиться брати управління у свої руки і приймати вольове рішення.

- Яким чином налаштовуєте своїх підопічних на бій?

- Найкомфортніша ситуація, коли не потрібно говорити нічого. Шостим почуттям розумієш, що все і так гаразд і просто проводжаєш хлопців на черговий тур. Це ідеальний стан команди, стан, коли гросмейстери самі знають, що робити. Так що я намагаюся більше мовчати (сміється).

- В ігрових видах спорту команду обов'язково потрібно заряджати емоціями...

- Шахи - спорт не настільки розкритий для емоцій, як футбол, хокей чи баскетбол, але і тут грають живі люди, яких переповнюють емоції, особливо в стресових ситуаціях. Природно, поведінка капітана має відповідати стану всередині команди.

- Ваші основні вимоги до шахістів як капітана команди?

- Насамперед, вони повинні добре грати в шахи. Якщо вони це роблять бездоганно, їм можна пробачити багато чого іншого.

- Володимире, перед вами ставили завдання посісти якесь певне місце на Олімпіаді?

- Жорстких рамок не було. Ми самі, маючи таку сильну збірну, відчуваємо внутрішню відповідальність і хочемо виступити якомога краще. Якби від мене вимагали б однозначної відповіді, то місце, що відповідає нашій стартовій позиції в рейтинг-листі (друге - прим. "Чемпіона"), нас би цілком влаштувало.

- Ви уявляєте, як можна здолати команду Росії-1?

- Якщо б я чи хтось інший знав точний рецепт, як обігрувати не тільки Росію-1, але і всі команди, то тоді не варто було проводити змагання. Потрібно було б просто присуджувати перше місце тому, хто більше знає, хто краще говорить, хто точніше робить прогнози. Це спорт, тому всім нам цікаво стежити за грою і за результатами. Ідеальних гравців, як і ідеальних команд, немає. Своїй команді на цій Олімпіаді хочу побажати удачі в боротьбі і щастя, оскільки майстерністю вони вже володіють.

(У восьмому турі збірна України зіграла з командою Росії-1 унічию - 2:2 - прим. "Чемпіона")

- Склад вашої команди міг би виглядати ще сильнішим, якби за Україну виступав Сергій Карякін, який зараз грає у команді Росія-1.

- Звичайно, адже Сергій є одним з найсильніших шахістів світу. Я був би тільки радий бачити його в нашій команді, тим більше, що він товаришує з усіма нашими хлопцями. Але якщо б у нашій команді був Карякін, не було б Саші Моїсеєнка. У будь-якому разі, я радий за Росію, яка отримала настільки сильного гросмейстера.

- Після переходу з команди Сергія Карякіна якось змінилося ставлення до шахістів з боку федерації?

- Перехід Карякіна - це не тільки втрата України, але і сигнал про те, що з організацією шахів в країні не все гаразд. Навесні був обраний новий президент федерації, і ми вже відчуваємо деякі зміни. Важко говорити поки про якісь глобальні досягнення, але думаю, що "карякінський" урок буде врахований.

За метеріалами офіційного сайту Олімпіади

Коментарі ()