Головне

Музичук стала чемпіонкою світу, обігравши у фіналі росіянку. ФОТО

05.04.2015 19:52 846 0
Музичук стала чемпіонкою світу, обігравши у фіналі росіянку. ФОТО

У неділю, 5 квітня 2015 року, у Сочі відбулася четверта партія фінального матчу чемпіонату світу з шахів серед жінок, яка виявилася у підсумку останньою.

Перед її початком Марія Музичук вела у рахунку 2:1, і в заключній партії у неї були білі фігури, інформує офіційний сайт турніру (sochi2015.fide.com).

Українська шахістка початку партію, як і зазвичай, ходом королівського пішака - 1.е4. Наталія Погоніна також обрала у відповідь свій улюблений хід 1...е5.

Напевно, при підготовці російська шахістка приділила багато уваги шотландській партії - основному дебюту Музичук, а також іспанській партії, яка принесла перемогу українці у другій партії фіналу.

Однак Музичук піднесла черговий сюрприз: обрала дебют чотирьох коней, де дуже сильні нічийні тенденції. Намагаючись ухилитися від теорії, Наталія обрала дивний на вигляд маневр слона - він потрапив з f8 на b4 не за один хід, як міг би, а за два. Ця ідея навряд чи хороша, але завдяки їй Погоніна змогла піти від домашньої підготовки суперниці.

На виході з дебюту білі домоглися переваги у просторі та розвитку, а чорні отримали контршанси. У Музичук не було прямого плану спрощення позиції, тому зав'язалася завзята боротьба. Не бажаючи стояти на місці, білі ввели у бій пішаків на королівському фланзі, послабивши при цьому власного короля.

Незабаром виникла гостра позиція динамічної рівноваги з пішаковими слабкостями в обох сторін. У чорних були певні шанси на перехоплення ініціативи, але вони їх не використали.

Відразу після проходження контролю Марія Музичук здійснила розмінну комбінацію, у результаті якої отримала ендшпіль з двома сильними прохідними пішаками проти коня. Шансів на перемогу у чорних вже не залишилося, і на 56-му ході була зафіксована нічия повторенням ходів.

Марія Музичук виграла матч з рахунком 2,5:1,5 та стала п'ятнадцятою чемпіонкою світу.

Музичук народилася 21 вересня 1992 року. Її рейтинг на 1 квітня 2015 року - 2526, вона займає 12-е місце у світовому табелі. Дворазова чемпіонка України (2012, 2013), переможниця командних чемпіонатів світу та Європи 2013 року у складі збірної України. Бронзовий призер Всесвітньої шахової Олімпіади у складі збірної України (2012, 2014).

За виграш чемпіонату світу Музичук отримає 60 тисяч доларів призових. 

Чемпіонат світу-2015 з шахів

Жінки

Сочі, Російська Федерація

Фінал

Четверта партія

Марія Музичук (Україна) - Наталія Погоніна (Росія) - 0,5:0,5

Рахунок у серії - 2,5:1,5

Коментарі ()