Головне

Українські шахістки вибороли срібні медалі чемпіонату Європи

23.11.2015 11:56 806 0
Українські шахістки вибороли срібні медалі чемпіонату Європи

Після відносної невдачі у матчі проти росіянок (нічия - 2:2) українські шахістки розкріпостилися і заграли спокійно, із задоволенням і з напором. Вони буквально змели команди Австрії та Франції з однаковим рахунком - 4:0. Марія Музичук здобула дві повноцінні перемоги у різному стилі. Якщо Регіну Покорну, яка виступає за Австрію, українка переграла білими у позиційному плані, то сильну француженку Марі Себаг їй вдалося подолати чорними зовсім в іншому ключі.

Суперниці розіграли відкритий варіант іспанської партії. Довгий час точилася рівна боротьба, та потім вирішальне слово зіграв прохідний пішак чорних по лінії "с". Білим фігурам стало тісно, і згодом Марі довелося зупинити годинник.

Анна Музичук швидко впоралася білими з Альмірою Скрипченко, а Наталія Жукова у затяжній боротьбі подолала чорними її співвітчизницю Полін Гішар. Анна Ушеніна у властивій позиційній манері не надала жодного шансу Софі Міллет (чорні).

За ці два раунди Росія взяла гору над Угорщиною (3:1) і над Польщею (2,5:1,5). Грузія зіграла унічию із Сербією (2:2), а угорок перемогла (2,5:1.5).

В останньому раунді Україна знову вчинила розгром, цього разу збірній Нідерландів. Цього раз чемпіонка світу не без проблем, але подолала білими Пенг. Ушеніна упевнено взяла гору над Теа Ланчава (чорні), а Гапоненко у приблизно рівному ендшпілі переграла Анну-Майю Казарян, яка грала білими. Анна Музичук розійшлася миром з Анне Хааст. Результат - 3,5:0,5 на нашу користь. Отож, у трьох останніх турах українські дівчата віддали суперницям лише півочка.

У дев’ятому турі росіянки подолали Німеччину - 3:1, а грузинки зіграли внічию з австрійками - 2:2.

Отже, жіноча збірна України більш ніж потужним фінішем виборола срібні медалі на командному чемпіонаті Європи у Рейк'явіку. Причому за особистими очками наші шахістки набрали більше всіх - 27,5 очка з 36-ти, у Росії - 26.

Ось індивідуальні результати наших шахісток: Марія Музичук - 7 з 8, Анна Музичук - 5,5 з 9 (тут врахований і мінус у першому раунді, так що фактичний результат - 5,5 з 8), Жукова - 6 з 8, Ушеніна - 6 з 7, Інна Гапоненко - 3 з 4. Усі наші шахістки підвищили рейтинг. Тренував нашу збірну гросмейстер Михайло Бродський.

А підсумки чемпіонату Європи такі: 1. Росія - 17 очок з 18, 2. Україна - 15, 3. Грузія - 14.

Серед індивідуальних досягнень найкращою була чемпіонка світу, як у кількості набраних очок, так і у перформансі. Крім того, Марія додала у рейтингу 19 пунктів, і тепер він складає 2561.Вона вийшла на третє місце у жіночому рейтинг-листі. Жукова стала переможницею на третій шахівниці за рейтинг-перформансом.

Українські ж шахісти зазнали фіаско у матчі сьомого раунду проти збірної Грузії. Хоча спочатку ніщо не віщувало такого результату. Василь Іванчук чорним мав кращу позицію проти Баадура Джобави. Павло Ельянов переграв білими Михайла Мчедлішвілі. Олександр Арещенко тим же кольором дістав істотну перевагу проти Мераба Гагунашвілі. І лише позиція Юрія Криворучко (чорні) вселяла побоювання.

Але далі не все склалося, як хотілося. Іванук не дотиснув свого суперника - нічия. Щоправда, Ельянов довів партію до перемоги. Але Криворучко не зміг утримати позицію - поразка. І доля матчу вирішувалася у партії Арещенка. Він потрапив у цейтнот на другому контролі, спочатку розгубив свою перевагу, а потім і взагалі прострочив час, у позиції, яку можна було захищати. У підсумку - поразку у матчі - 1,5:2.5. Після чого не залишилося вже шансів і на будь-які медалі.

Росія переграла Францію - 2,5:1,5, а Азербайджан зіграв унічию з Латвією - 2:2.

Наступного дня українці грали проти збірної Польщі. Нашу збірну вкотре виручив "центральний нападник" Павло Ельянов. Чорними він у приблизно рівній позиції переграв Гжгожа Гаєвськи. Унічию закінчилися партії Іванчук і Ян-Кшиштоф Дуда, Антон Коробов і Матеуш Бартель, Роберт Кемпинськи й Арещенко. Все ж таки Україна взяла гору 2,5:1,5.

Зазначається такий прикрий факт - з третього по восьмий раунд (включно) четверо українських шахістів (крім Ельянова) не здобули жодної перемоги у 18 партіях!

Росіяни не змогли подолати збірну Вірменії - 2:2, а азербайджанці взяли гору над латишами - 3:1.

Заключний тур почався з прикрої невдачі Василя Іванчука - у приблизно рівній ситуації проти молдованина Віорела Бологана. Василь проґавив фігуру та негайно склав зброю. Що ж, цей турнір не склався у нашого лідера.

Арещенко білими упевнено переграв Владіміра Хамітевічі та зрівняв рахунок. Унічию зіграв Коробов чорними з Віорелом Іордакеску. Тепер доля матчу вирішилася у партії Криворучка з Дмитром Свєтушкіним. Юрій здобув перемогу, а загальний рахунок став 2,5:1,5. Це був перший виграш Криворучка.

Результати наших шахістів: Іванчук - 3,5 з 8, Ельянов - 5 з 7, Криворучко - 3,5 з 7, Коробов - 4,5 з 7, Арещенко - 3,5 з 7. Наставником команди був гросмейстер Олександр Сулипа.

Загалом українська збірна посіла п’яте місце - 12 пунктів з 18-ти. Першими стали росіянами - 15 очок з 18, срібні призери - команда Вірменія, бронза - в угорців. У них, а також і у французів, по 13 очок.

Блог Петра Марусенка

Коментарі ()