Головне

Ельянов - переможець одного з найбільш престижних опенів на острові Мен

12.10.2016 14:05 1698 0
Ельянов - переможець одного з найбільш престижних опенів на острові Мен

Перемогою нинішнього лідера збірної України Павла Ельянова завершився один з найбільш престижних опенів з шахів на острові Мен.

Із 48-ми міжнародних гросмейстерів, які представляли 36 національних федерацій, у 25-ти учасників рейтинг перевищував 2600.

Павло боровся з трьома провідними американськими зірками - Фабіано Каруаною, який має другий рейтинг у світі (2813), Веслі Со (2794) і Хікару Накамурою (2787), що входять до першої світової десятки.

Тріумфатором став український гросмейстер Павло Ельянов, який набрав 7,5 очка з 9-ти. Такий же результат показав і Каруана, але за додатковими показниками (сума прогресивних очок) головний трофей дістався українцю.

Хоча у другому раунді харків’янин схибив і не реалізував велику перевагу проти Ільї Хмельнікера з Ізраїлю (нічия), проте далі здобув п’ять перемог поспіль. Він мав лише мінімальні шанси на виграш в закінченні з різнокольорними слонами проти німецької шахістки Елізабет Петч, та настійливо шукав шляхи до перемоги, і, врешті-решт, німкеня поступилася на 79-му ході.

У подібному ж ключі Ельянов переграв білими й Аркадія Найдича, який представляє нині Азербайджан. Тільки цього разу українець продемонстрував свою майстерність у туровому закінченні. Потім харків’янин взяв гору над героєм старту Алєксєєм Шировим (чорні). А коли Ельянов подолав чорними індійського гросмейстера Сантоша Відіта, у нього стало вже 6,5 очка із 7-ми. У колових турнірах такий результат, як правило, гарантує перемогу у турнірі, а у "швейцарці" головні події ще були попереду.

Фабіано Каруана

Адже у восьмому раунді на Павла чекав двобій з Каруаною. Вже тричі у цьому році харків’янин поступався американцю. Причому кожного разу виходив із дебюту з хорошою позицією, а ближче до контролю припускався вирішальних помилок. Та цього разу Ельянов був повністю сконцентрованим і зробив білими нічию.

В останньому турі на нашого шахіста чекав ще один нелегкий іспит - партія чорними з іще одним олімпійським чемпіоном - Веслі Со. Можна стверджувати, що Павло упіймав удачу на острові Мен. І не дав жодного шансу на перемогу своєму грізному супернику - нічия. Цим самим він зафіксував собі перше місце.

Тепер за очками його міг наздогнати лише Каруана, але додаткові показники однак були на боці українця. Фабіано грав в останньому турі з багаторічним лідером англійських шахів - Майклом Адамсом. Довгий час позиція була абсолютно рівною, але наприкінці партії Майкл зробив кілька серйозних похибок і склав зброю.

У Британії існує правило, за яким призові гроші діляться порівну між учасниками, які здобули однакову кількість очок. Отож, Ельянов і Каруана одержали по 9 тисяч фунтів, а, якби Адамс не схибив, перший приз був би на три тисячі більше.

Павло Ельянов

Остаточні підсумки турніру: 1. Ельянов, 2. Каруана - по 7,5 очка з 9-ти; 3. Найдич - 7; 4-7. Со, Відіт, Девід Гавел (Англія) та Салем Салех (ОАЕ) - по 6,5; Накамура й Адамс набрали по 6 очок і розділили місця з 6-го по 19-те.

У турнірі грали ще троє українців, ось їхні результати: Анна Ушеніна - 5,5, Олег Романишин та Інна Гапоненко - по 5 очок.

Результат, що показав Ельянов, дозволив йому додати до свого рейтингу 15,5 пунктів і переміститися у поточному рейтинг-листі на 16-те місце у світі.

За матеріалами Федерації шахів України та Блога Петра Марусенка

Коментарі ()